Останні років п’ятнадцять я займаюсь вибором і виданням книжок. Ми з командою "Лабораторії" аналізуємо сотні книжок на рік і вибираємо для наших читачів найцікавіші. Сам я читаю небагато — десь 10-20 книжок на рік. Читацький план складаю на новорічні свята, коли є більше вільного часу, а потім поступово прочитую. 

Першу частину — вирішити, що читати, — я виконав, на початку 2022-го план склав. А в лютому почалася велика війна, і було вже не до читання.

У другій половині 2022-го ми спостерігали активний сплеск читання серед українців. Продаж книжок зростає, і це дуже приємний тренд. Причин кілька: втома від новин, зменшення ділової активності, більше вільного часу. У лютому-березні ситуація була іншою, але українська армія зупиняє ворога і тепер можна більш-менш спокійно взяти в руки книжку. 

Ми продовжуємо збирати найцікавіше з усього світу і видавати в українському перекладі. А з цього року почали активно працювати з вітчизняними авторами та хочемо представити їх на західних ринках — є ідеї, як це зробити.

Ракетними обстрілами волю українців не зламати. У мене немає сумнівів, що ми переможемо, тому складати плани на 2023 рік не здається чимось відірваним від реальності, навпаки. 

Я не дуже люблю роздавати книжкові рекомендації, бо це надто прив’язане до індивідуальних смаків, але завжди цікаво, що інші читають. У моєму читацькому списку на першу половину 2023 року такі п'ять книжок:

"За Перекопом є земля" - великий роман української письменниці Анастасії Левкової про Крим

Про те, як етнічна росіянка стає політичною українкою. Книжка вийде навесні 2023-го. Мене спокусив видавничий анонс: "Це ода Криму. Не природній красі й унікальності, а людям. Це спроба відкрити материк для Криму, а Крим для материка. Адже і там, і там є земля. Її варто пізнати й зшити".

"Великий шовковий шлях. Нова історія світу" Пітера Франкопана

"Нова історія світу", "Революціонер" та роман про Крим: книги, які я рекомендую прочитати у 2023-му

Ця книжка дуже популярна на Заході та продається в усіх аеропортах світу, адже пояснює важливі речі доступно. Автор — директор Оксфордського центру візантійських студій. Він розкриває феномен стрімкого розвитку Азії та проводить цікаву екскурсію стародавніми торговельними шляхами. 

Коли читаєш цю книгу, опиняєшся ніби всередині історичного серіалу. Кіплінг писав, що Схід є Схід, а Захід є Захід, і їм ніколи не зустрітися, але насправді вони завжди запліднювали одне одного ідеями. Ця книжка підкупила мене історичним масштабом і хорошим стилем.

"Як створити емоцію. Уроки творчого лідерства Nike" Ґреґа Гоффмана 

"Нова історія світу", "Революціонер" та роман про Крим: книги, які я рекомендую прочитати у 2023-му

Автор книги усе життя пропрацював на креативних посадах у компанії Nike. На його очах і його зусиллями кросівки зі спортивного взуття перетворилися на явище масової культури. 

У постматеріальному світі у всіх є більш-менш усе, тому зараз мало просто виробити товар — треба створити "об’єкт бажання". Цим курсом розвивається сучасний бізнес, і в цій книжці є ідеї, якими можна скористатися на практиці. 

"Революціонер. Семюел Адамс" Пулітцерівської лауреатки Стейсі Шифф

"Нова історія світу", "Революціонер" та роман про Крим: книги, які я рекомендую прочитати у 2023-му

Блискучий зразок біографічного жанру і водночас цікава історія ідей. Те, що Сполучені Штати Америки зараз – держава №1 і найбільша економіка світу, — результат ідей, закладених в їхню конструкцію. Сем Адамс, один з організаторів визвольного руху північноамериканських колоній проти Англії, був надто суперечливою людиною, на доларові купюри, на відміну від інших батьків-засновників США, не потрапив, але тим цікавіше читати. 

Американська революція — моя особиста симпатія. Тарас Шевченко риторично питався: "Чи діждемося Вашингтона з новим і праведним законом?". Адамс не чекав, а сам будував опорні стіни республіканського устрою Америки. Бостонське чаювання і знаменитий принцип "ніяких податків без політичного представництва" (no taxation without representation) — його доробок. 

"Раціоналізм. Що це таке, навіщо він нам і чому його мало" Стівена Пінкера

"Нова історія світу", "Революціонер" та роман про Крим: книги, які я рекомендую прочитати у 2023-му

Автор книги – один із найвідоміших учених-когнітивістів і популяризаторів науки, професор Гарварду. Людство досягло неймовірного технологічного і наукового розвитку, але водночас, здається, втратило розум. Може, ми від природи ірраціональні? Або раціональності не існує? 

Пінкер доводить, що люди в будь-якому суспільстві, навіть у примітивних племенах, народжуються цілком розумними й раціональними. Просто ми забуваємо про інструментарій, який болісно відкривали тисячоліттями: логіка, критичне мислення, оцінка ймовірностей, причинно-наслідкові зв'язки. Прочитаю, бо це книжка із джентльменського набору сучасної науково-популярної літератури — обов’язкова програма, як у фігуристів. 

Ці п’ять книжок вийдуть у першій половині 2023 року у видавництві "Лабораторія".