Намагайтеся шукати людей з потрібним потенціалом і кваліфікацією всередині команди. Перетворіть Junior в Middle, Middle у Senior, а Senior у Lead. Якщо ви працюєте в досить великій компанії, то в ній 100% є люди, які мають амбіції, готові навчатися та ротуватися. Чим "ближча" ця людина до вашої зони відповідальності, тим менше їй потрібно буде приділяти уваги і тим швидше вона адаптується. Навіть якщо ця людина була в зовсім іншому відділі, вона все одно вже знайома з культурою і цінностями компанії, її продуктом, процесами та інструментами. 

Оскільки Zakaz.ua є сервісом доставлення, в нашій команді працюють сотні лінійних співробітників по всій Україні на локаціях наших ритейл-партнерів. Вони забезпечують операційні процеси: збирання та доставлення замовлень до Клієнтів. Мова йде про збиральників, комірників, комплектувальників, кур’єрів та адміністраторів локацій. Також в нас чимала команда офісу, яка налічує десятки фахівців. Ми звертаємо увагу на бажання співробітників зростати, підтримуємо та заохочуємо їх амбіції. У нашому офісі працює багато талановитих співробітників, які, наприклад, пройшли шлях від збирача чи офіс-менеджера до керівних посад. 

Втім, конкурентоспроможна зарплата та кар'єрне зростання – лише частина того, що чекають співробітники від компанії. Ми сприяємо розвитку особистих брендів наших топменеджерів через їхню участь у бізнес-заходах як спікерів, публікацій їхніх коментарів та статей у ЗМІ. Розвивати персональний бренд не всім під силу і не кожен співробітник компанії зважиться на цей крок. Менеджерам з персоналу важливо виділити тих, хто впорається із цим завданням, хто горить бажанням себе зарекомендувати, не боїться публічності та готовий до комунікації зі світом.

Задовольняйте потреби співробітника у розвитку hard skills. Так, наприклад, в нашій компанії час від часу проводяться внутрішні тренінги та брейн-шторми. Ми надаємо можливість нашим фахівцям підвищувати кваліфікацію та навчаємо менеджменту, періодично відправляємо колег брати участь у профільних бізнес-конференціях, форумах, лекціях, курсах тощо.

Отже, в нинішніх умовах ринку праці найкраще рішення для компаній – самостійно вирощувати власних крутих фахівців. Це позитивно впливатиме на всі аспекти бізнесу: мотивуватиме співробітників, а також заощадить час і кошти на залучення нових фахівців до команди, їх навчання та адаптацію.