Зміст:
  1. Що таке допоміжні репродуктивні технології
  2. Хто може отримати безплатне штучне запліднення
  3. Де можна отримати ДРТ
    1. Протипоказання для проведення ДРТ

Приблизно кожна 6 людина у світі безплідна, за даними Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ). Так, у держав із високим рівнем доходу такий діагноз має 17,8% населення, а з низьким та середнім – 16,5%.

Пара вважається безплідною, якщо вагітність у жінки не настає протягом року регулярного статевого життя без застосування контрацепції. Серед найпоширеніших причин цього діагнозу – порушення репродуктивної системи, різні патологічні стани (непрохідність маткових труб, патології матки) гормональний дисбаланс в організмі тощо.

В Україні існує державна програма, яка покриває вартість лікування безпліддя у жінок. Вона передбачає використання методу допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ). У чому його суть, хто може взяти участь та де отримати таку послугу LIGA.Life розповіли в національній агенції Медичні закупівлі України.

Що таке допоміжні репродуктивні технології

Існує декілька форм безпліддя – ендокринне, трубне, маткове та імунне. Залежно від форми лікар визначає тактику подальшого лікування. 

Можливі варіанти: медикаментозна корекція порушень, хірургічне втручання або допоміжні репродуктивні технології (ДРТ). 

ДРТ – комплекс методик, за яких запліднення яйцеклітини сперматозоїдом відбувається поза організмом жінки із подальшим підсаджуванням ембріона всередину матки. Тобто це екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ), запліднення у пробірці або штучне запліднення. 

Ці технології існують понад 40 років. Їх ефективність під час першої спроби лікування зазвичай – 45-50%. Однак ціна такої спроби для багатьох пар, які мріють стати батьками, доволі недешева. Наприклад, орієнтовна вартість такої процедури в українських приватних клініках варіюється в межах 1000-3000$. Ціна залежить від причин безпліддя, обсягу аналізів, кількості застосовуваних препаратів тощо.

Держава покриває 1 спробу штучного запліднення за допомогою ДРТ та всі необхідні ліки. Для цього в Україні запущена спеціальна державна програма лікування безпліддя. Детальніше про програму, показання та протипоказання для проведення процедури, перелік необхідних медичних документів – у наказі МОЗ №579.

Перший етап процедури — стимуляція. Пацієнтка отримує безоплатні гормональні препарати для стимуляції яєчників, у яких розвиваються яйцеклітини. Коли ті дозрівають, їх забирають з організму жінки для подальшого штучного запліднення і потім повертають назад.

Щоб підвищити шанси завагітніти, лікар обирає одну з трьох схем медикаментозної терапії. Вони відрізняються за віком, станом здоров’я тощо. Це дорогі медикаменти: хоріонічний гонадотропін або хоріогонадотропін альфа, фолітропін альфа та бета, трипторелін, менотропін та ганірелікс або цетрорелікс. Четвертий рік поспіль їх закуповують Медичні закупівлі України. 

За даними МОЗ, у 2023 році у державній програмі застосування ДРТ візьмуть участь 573 жінки. Це на 22% більше проти 2022 року. 

Хто може отримати безплатне штучне запліднення

Жінки віком 19-40 років. Для участі у програмі вони мають відповідати абсолютним показанням, а саме:

  • відсутність або повна непрохідність обох маткових труб;
  • відсутність матки або аномалії в її розвитку чи зрощення між окремими ділянками слизової оболонки (синехіями) у порожнині матки (у цих випадках для ЕКЗ залучають сурогатну матір).

Де можна отримати ДРТ

Наразі 3 медзаклади в Україні безплатно проводять першу спробу запліднення для жінок методами ДРТ. Пацієнтки можуть обрати будь-який із цих закладів:

  • Клініка репродуктивних технологій Українського державного інституту репродуктології НУОЗ України імені Шупика (Київ);
  • Прикарпатський центр репродукції людини МОЗ України (Івано-Франківськ);
  • Український медичний центр акушерства, гінекології та репродуктології МОЗ України (Харків).

Щоб взяти участь у державній програмі, потрібно:

  1. Звернутися з відповідним запитом у свою лікарню.
  2. Лікарі вашого медзакладу направляють медичну документацію із повним переліком обстежень до комісії місцевого департаменту/управління охорони здоров’я (ДОЗ/УОЗ);
  3. Після розгляду місцева комісія направляє документи з висновками до комісії Міністерства охорони здоров’я;
  4. Комісія МОЗ розглядає заявку і ухвалює рішення про направлення до одного з вищезазначених медзакладів;
  5. ДОЗ/УОЗ надає вам необхідну інформацію та скеровує на лікування.

Скільки триватиме цей процес – достеменно невідомо.  

Протипоказання для проведення ДРТ

Деякі захворювання:

  • інфекційні та паразитарні (туберкульоз, сифіліс, гепатит, токсоплазмоз тощо);
  • онкології;
  • ендокринної системи (тяжкий ступінь діабету, фенілкетонурія тощо);
  • нервової системи (розсіяний склероз, епілепсія, невропатія тощо),
  • системи кровообігу (легенева гіпертензія, кардіоміопатія, аневризма, міокардит, ендокардит тощо);
  • сечостатевої;
  • кістково-м'язової системи;
  • вади розвитку (вроджені вади серця, вроджені аномалії матки, полікістоз нирок тощо). 

Також протипоказаннями можуть бути психічні патології, як розлади психіки, наркотична та алкогольна залежності, токсикоманія, шизофренія, порушення інтелектуального розвитку тощо.

Повний перелік медичних протипоказань – читайте у наказі МОЗ №579.

Медичні закупівлі України для LIGA.Life