Зміст:
  1. Проговоріть це до сексу: згода, контрацепція, ІПСШ
  2. Коли краще уникати статевого акту
  3. Гігієна людини, місця та секс-іграшок
  4. Жіноча віагра та афродизіаки

Часто говорять про секс як джерело задоволення. Однак воно тимчасове, на відміну від наслідків, які можуть бути після, через нехтування безпекою, гігієною та комунікацією з партнером. І мова йде не лише про небажану вагітність, але й інфекції, які передаються статевим шляхом, запальні захворювання або ж психологічну травму. 

У новому випуску подкасту "Як це жити?" LIGA.Life поговорила з Яриною Веретельник, лікаркою-інтернкою акушеркою-гінекологинею, резиденткою Фонду Олени Пінчук в проєктах зі статевої освіти, дослідницею й авторкою гінекологічного проєкту, про те, що слід врахувати, щоб зробити секс не тільки приємним, але й здоровим.

У текст увійшли лише основні аспекти. Більше – дивіться у випуску подкасту на YouTube-каналі LIGA.net.

Проговоріть це до сексу: згода, контрацепція, ІПСШ

Важливим психологічним аспектом сексу є питання згоди. Якщо статевий акт відбувається без згоди одного з партнерів, то це називається сексуальним насильством. 

"До сексу ви маєте розуміти, яка людина поруч із вами, які в неї думки, цінності, як вона ставиться до вашого вибору. Бо ні – це ні. Не хочу – це не хочу. Не зараз – це не зараз", – наголошує Ярина. 

На цьому етапі важлива комунікація з партнером: проговорення почуттів, бажань, страхів тощо. Так у розмові вже можна помітити, як людина реагує на ваші вподобання, як ставиться до вашого комфорту в процесі, чи важливі для неї ваші потреби тощо. 

"Все будується на партнерстві. Ніколи не можна розвʼязати свої проблеми коштом статевого життя. Їх можна тільки додати собі. Без здорової комунікації задоволення від сексу не буде таким тривалим та насиченим", – додає Ярина.

В процесі комунікації можна обговорити ще один важливий момент – здоровʼя статевої системи. Прохання здати аналізи на інфекції, які передаються статевим шляхом, може видатись не дуже романтичним. Однак від цього залежить здоровʼя обох. 

Боїтеся запитати про це у нового партнера? Експертка радить потренувати своє прохання з близькими друзями, щоб ті послухали зі сторони. Альтернатива – порадитись із гінекологом/урологом про подання інформації. Запропонуйте двосторонню здачу аналізів. Так ви покажете партнеру, що дбаєте і про себе, і про нього. 

"Але це не повинно викликати ні образи, ні обурення у вашого партнера. Це своєрідна перевірка на адекватність".

До інфекцій, які передаються статевим шляхом (ІПСШ), включають:

  • ВІЛ;
  • сифіліс;
  • трихомонаду;
  • мікоплазму геніталіум;
  • гонорею;
  • хламідії;
  • герпес другого типу;
  • вірус папіломи людини. 

Кандіда, уреаплазма та інша патогенна флора не є ІПСШ. Їх поява може бути викликана іншими факторами, зокрема гігієною, імунною недостатністю (порушення структури і функції ланки імунної системи) або зміною місцевої мікрофлори статевих органів.

Ще одна важлива тема для обговорення до статевого акту – контрацепція. Існує багато видів захисту, зокрема:

  • барʼєрна контрацепція (жіночі та чоловічі презервативи, маточний ковпачок, сперміциди, губки);
  • внутрішньоматкова (спіралі);
  • гормональна (комбіновані оральні контрацептиви (КОК), прогестиновмісні (таблетки, інʼєкції, пластирі, вагінальне кільце). Також сюди входить екстрена контрацепція.
  • стерилізація (вазектомія, перевʼязка маточних труб).

Важливо: перерваний статевий акт не є методом контрацепції. 

"Коли говоримо не тільки про небажану вагітність, але й захист від ІПСШ, то підходить лише презерватив. При цьому чоловічий презерватив, який правильно одягнений, належним чином зберігався та куплений у відповідному місці, а не кіоску. Для них важливі певні температурні режими зберігання", – наголошує Ярина. 

Але як же жіночі презервативи? За індексом Перля (показує скільки жінок зі 100 завагітніли, використовуючи певний метод контрацепції), їхній контрацептивний ефект нижчий, ніж у чоловічого.

"Навколо сперміцидів (вагінальних свічок) також точаться дискусії, ніби вони захищають від ІПСШ. Але впливаючи на pH, змінюють захисні властивості статевих шляхів жінки, які можуть робити їх більш піддатливими до інфекцій", – додає Ярина.

Щодо екстреної контрацепції, то її використання має бути дуже рідкісним. Адже приймання таких пігулок – стрес для організму. Серед наслідків – нерегулярний менструальний цикл із нехарактерними больовими симптомами. До того ж вона не захищає від ІПСШ і через приймання в неправильний час може не призвести до переривання вагітності. 

Детальніше про усі види контрацепції читайте: Перерваний секс – не контрацепція. Як захиститися від небажаної вагітності та інфекцій

Коли краще уникати статевого акту

Є стани, за яких ліпше тимчасово відмовитись від сексу, щоб не погіршити самопочуття, каже Ярина. Наприклад:

  • запальні захворювання малого таза (вагініт, цистит, молочниця тощо);
  • ГРВІ з температурою вище 38. Це може лише додатково навантажити організм, а не покращити кровотік чи простимулювати імунну систему, як інколи кажуть.
  • деякі серцево-судинні стани. Наприклад, після інсульту

Натомість під час вагітності та менструації секс не заборонений. Винятки – передлежання плаценти, коли вже злились навколоплідні води та інші індивідуальні стани вагітних

"Щодо менструації, то жінкам важливо дотримуватись гігієни. Тому що місцевий імунітет статевої системи жінки дуже вразливий і піддатливий до інфекцій у цей момент. Окрім того, ідеальний метод контрацепції в цей період – презервативи. Якщо для обох партнерів це комфортно і дотримані гігієна та захист, то негативних наслідків не буде", – підсумовує експертка.

Гігієна людини, місця та секс-іграшок

Гігієна до та після статевого акту не відрізняється від повсякденної. Базові правила:

  • підмивання у жінок відбувається спереду назад. Не можна змішувати фекальну та вагінальну мікрофлори, тому що це змінює місцевий pH;
  • і чоловікам, і жінкам необовʼязково використовувати гелі для інтимної гігієни. Якщо вам подобається і ви не відчуваєте дискомфорт – користуйтесь, але щонайбільше 1 раз на день;
  • найкращий засіб для гігієни геніталій – проточна вода. Вона не змінює мікрофлору;
  • не потрібно промивати статеві органи всередині;
  • після статевого акту слід сходити в душ. 
Вирішили поекспериментувати з місцем для сексу – підготуйтесь належним чином.

Подумайте, як запобігти контакту статевих органів із брудом, піском, пилом чи іншими забрудниками. Адже в кожного свій рівень чутливості та наявність захворювань, які можуть загострюватись під впливом таких чинників. Також важливо передбачити гігієну.

"Немає можливості сходити в душ – тримайте під рукою хоча б якісь засоби гігієни. В ідеалі – дитячі серветки. Вони часто не містять спирту, не будуть викликати зайве подразнення і дискомфорт. Але гігієна має бути обовʼязковою та регулярною!" – наголошує лікарка.

Ще один важливий аспект гігієни – правильний догляд за секс-іграшками та підбір лубрикантів. Кілька корисних правил:

  • одна іграшка – одна людина. Парні слід використовувати з одним і тим самим партнером. Позичати чи купувати використані – небезпечно та негігієнічно;
  • купуйте іграшки в перевірених секс-шопах, до яких можна згодом звернутися з питанням несправності;
  • під час купівлі дізнайтесь якомога більше про іграшку, зокрема правила догляду за нею. Адже не всі можна мити водою, для деяких потрібні спецрозчини;
  • використали – почистили.
  • чисту іграшку зберігайте у спеціальному мішечку чи органайзері якомога далі від сонячних променів.
  • час від часу перевіряйте зовнішній вигляд іграшки, зокрема її поверхню. Можуть зʼявлятися мікротріщини, які роблять її непридатною для використання. Адже це підвищує ризик запальних захворювань статевих органів.
  • деякі іграшки мають обмежений період використання, як еректильні кільця. Тож важливо читати інструкцію і запитувати про це продавців секс-шопу. 

Також важливо підібрати належний лубрикант. Найбільш універсальний варіант – на водній основі. Натомість на силіконовій може не поєднуватись із деякими іграшками. А лубриканти на масляній основі можуть знижувати контрацептивний ефект презервативів, псуючи латекс.

"Найважливіше: не можна використовувати креми, олійки та навіть слину замість лубрикантів. В слині є величезна кількість бактерій, мікроорганізмів, які не притаманні для флори статевих органів. Так само хімічний склад олійок та кремів може викликати подразнення та знижувати контрацептивний ефект бар'єрних методів", – додає Ярина.

Жіноча віагра та афродизіаки

Використання підсилювачів збудження – також питання безпеки. Адже у кожної людини своя чутливість до таких продуктів, як устриці, перець чилі, карі, ананаси, грейпфрути, алкоголь, шоколад тощо. Однак саме їх часто включають до списку афродизіаків. 

Ба більше, у партнера може бути алергія на певну їжу. Тож про гастрономічні експерименти слід попереджати заздалегідь. Проте Ярина радить не наділяти окремі продукти надзвичайними властивостями. Адже у більшості з них немає доведеної ефективності.

"Щодо жіночої віагри, то повністю спростували, що пігулки для жінок мають якусь дію. Це більше маркетинговий хід із гарним пакуванням та яскравими таблетками", – додає лікарка.

Натомість порошки, які часто підписують жіночою віагрою, є небезпечними. Адже часто невідомий їхній склад та вплив на конкретну людину. Тож подібні експерименти перед сексом можуть бути не тільки недієвими, але й небезпечними для здоровʼя партнерки. 

Читайте також: Секс у кіно VS у житті. Як кінематограф формує міфи про статевий акт