Зміст:
  1. Перша велодоріжка у місті — чому саме у Ніжині?
  2. Переваги для усіх: як велоінфраструктура покращить центр міста
  3. Чому велодоріжки мають бути не тільки у великих містах 
  4. Як розвивати велоінфраструктуру: інструкція для малих міст

Українські міста складно назвати зручними для велосипедистів. Причина — дуже мало розвиненої велоінфраструктури або ж її повна відсутність. У столиці, наприклад, всього 220 км велосипедних доріжок — це крапля в морі, враховуючи масштаби міста і кількість мешканців. Трохи краща ситуація у Львові — там на 700 000 мешканців близько 130 км велодоріжок.

Та якщо у великих містах розвивається хоч якась інфраструктура для велосипедистів, то у менших містах і містечках її практично немає. Ніжин на Чернігівщині — місто, яке хоче змінювати правила гри. Тут і громада обирає велосипед як транспортний засіб, і місцева влада активно сприяє розвитку велоінфраструктури. Разом містянам вдалось вибороти свою першу веломережу, яка невдовзі зʼявиться у центрі міста.

Як Ніжин йшов до власної велоінфраструктури та чому умови для велосипедистів треба створювати не тільки у великих містах, а й у регіонах — про це LIGA.Life розпитала Тимофія Нагорного, фахівця проєктної команди Bike City consulting, який був одним із розробників Концепції розвитку велоінфраструктури у Ніжині.

Як Ніжин виборює статус сучасного веломіста та може стати прикладом для Києва

Перша велодоріжка у місті — чому саме у Ніжині?

Велосипед у Ніжині — один із найпопулярніших видів транспорту. Люди не тільки користуються ним для руху містом, але й займаються велоспортом, влаштовують велопробіги, активно заохочують до велокористування дітей. Влада міста теж зацікавлена у популяризації велоруху, міський голова Олександр Кодола має амбіцію зробити Ніжин "веломістом, яке б стало взірцем для України". 

Однак із велоінфраструктурою у місті не все так добре. У Ніжині досі немає сучасної та нормально облаштованої веломережі, лише велопарковки. Тож велосипедисти вимушені пересуватись проїзною частиною або тротуарами, що заборонено ПДР.

У жовтні 2022 року Ніжин став переможцем проєкту Go Bike Chernihiv — для міста це означало, що воно нарешті отримає власну Концепцію велорозвитку, а отже комфортну й розвинену велосипедну інфраструктуру. 

Концепцію для Ніжина розробляли фахівці команди Bike City consulting, розповідає LIGA.Life Тимофій Нагорний. У лютому цього року міська рада Ніжина ухвалила документ і вже почала його реалізовувати. Загалом втілювати Концепцію велорозвитку у Ніжині будуть наступні 20 років, відтак, коли все завершать — веломережа Ніжина становитиме понад 160 км. 

Як Ніжин виборює статус сучасного веломіста та може стати прикладом для Києва
Фото: Go Bike Chernihiv

"Ми бачимо чітку зацікавленість міста, яке вже багато років популяризує велосипедний транспорт, але лише починає ступати на європейський шлях розвитку цієї інфраструктури", — каже Нагорний.

Відповідно до Концепції, спочатку повністю змінять організацію дорожнього руху на площі Франка — центральної площі Ніжина. Саме там зʼявляться перші велосмуги, які й стануть основою для всієї веломережі міста. Планується, що на площі Франка перетинатимуться більшість велосипедних маршрутів, які сполучатимуть всі райони міста і навіть прилеглі села. 

Ескізний проєкт оновлення площі також розробляла команда Bike City consulting. Під час розроблення його обговорили з громадою та врахували побажання мешканців. Тепер — передали Ніжинській міській раді, найближчим часом чиновники мають ухвалити остаточне рішення щодо створення перших у місті велосипедних шляхів. 

Переваги для усіх: як велоінфраструктура покращить центр міста

Оновлення площі Франка передбачає не лише створення велосмуг, а й упорядкування руху транспорту і пішоходів на площі, підвищення безпеки дорожнього руху, оптимізацію паркування. Великий плюс — на площі зʼявляться зупинки громадського транспорту в заїзних "кишенях", які не перешкоджатимуть руху авто.  

Завдяки перетворенню площі ширина проїзної частини площі зменшиться з 42 до 17 метрів, а 36% простору звільниться для облаштування пішохідної зони з озелененням. Відтак, площа стане більш дружньою для пішоходів. 

На площі планують облаштувати нові компактні пішохідні переходи — їх довжина скоротиться внаслідок скорочення проїзної частини, тож містяни витрачатимуть менше часу, щоб перейти дорогу.

Як Ніжин виборює статус сучасного веломіста та може стати прикладом для Києва

У святкові дні та під час масових заходів площу перекриватимуть, але це не перешкоджатиме транзитному руху транспорту завдяки новим кільцевим розв’язкам.

Площу вирішили оновити, бо зараз вона переважно автомобільна і має надлишкову проїзну частину, яку неможливо ефективно використовувати та обслуговувати. "Широкі смуги руху провокують небезпечне водіння, наявний кільцевий рух не працює як слід, а великий центральний острівець на площі не використовується жодним чином", — пояснює Тимофій. 

Фахівець запевняє, що упорядкування руху на площі не змінить ситуацію для автовласників. Навпаки — кільцева розв’язка стане компактнішою, на площі зʼявляться легальні паркувальні зони для авто, а також окрема зона для стоянки таксі. "Проєкт повністю відповідає Стратегії розвитку Ніжинської міської територіальної громади, а також державним будівельним нормам, сучасним стандартам та Правилам дорожнього руху", — додав Нагорний. 

Чому велодоріжки мають бути не тільки у великих містах 

Таке питання навряд чи виникало б, якби в українському соціумі було належне сприйняття культури велокористування. "Люди ж не запитують, чому дороги для машин треба будувати не тільки у великих містах", — каже Нагорний. 

Тобто велоінфраструктура має бути рівномірно розвинена у всій країні, адже велокористувачі є усюди — численні опитування мобільності, проведені командою Bike City consulting, підтверджують, що у багатьох населених пунктах України люди дедалі частіше користуються велосипедом як транспортним засобом.

Як Ніжин виборює статус сучасного веломіста та може стати прикладом для Києва
Фото: Go Bike Chernihiv

Утім, є декілька факторів, які роблять розвиток веломережі у регіонах особливо актуальним:

1) По-перше, у малих і середніх містах багато малоповерхової забудови й тому часто немає можливості оптимально покрити територію мережею громадського транспорту. Велосипед — найкраща альтернатива у цій ситуації.

2) По-друге, авто з одного боку є розкішшю для більшості мешканців регіонів, а з іншого — якщо розвивати тільки автомобільний рух без альтернатив, то це суперечитиме європейському вектору розвитку України.

Відтак, найбільш ефективною є транспортна система, де представлені всі види мобільності — пішохідний рух, велосипед, громадський транспорт і особистий автотранспорт.

"Але реальна ситуація така, що інфраструктури для велоруху в Україні поки що найменше, а невеликі міста взагалі обмежуються лише встановленням велопарковок", — зазначає Тимофій.

В Україні з 2018 року діють сучасні державні будівельні норми "Вулиці та дороги населених пунктів", а з 2019 — "Планування та забудова територій", які чітко вимагають від планувальників, проєктантів та управлінців облаштовувати велосипедну інфраструктуру на всіх вулицях. 

"Це стосується всіх населених пунктів — і столиці, і будь-якого селища у Волинській області. Звісно, чим менший населений пункт — тим менший у нього бюджет розвитку. Однак у середнього або малого міста немає, наприклад, планів із побудови багаторівневих розв'язок або підземних переходів у стилі 1960-х років (чим часто зловживають найбільші міста) і кошти платників податків можна витратити більш оптимально", — пояснив Тимофій. 

Як розвивати велоінфраструктуру: інструкція для малих міст

Якщо йти оптимальним і системним шляхом, то для початку місто має розробити головний планувальний документ на період 20 років, тобто — власну Концепцію велорозвитку, над якою мають працювати спеціалізовані фахівці. 

У процес повинна активно включатись громадськість — як організації, так і просто зацікавлені мешканці: мають проводитись опитування, стратегічні сесії, консультації. Після розробки Концепцію треба погодити з громадою, тільки після цього її затверджує місцева рада та передає виконавцям.

Щороку під час формування бюджету влада має враховувати графік реалізації велоконцепції та виділяти на це потрібні кошти (або формувати інвестиційні програми) — щоб розвиток веломережі був поступовим.

Як Ніжин виборює статус сучасного веломіста та може стати прикладом для Києва
Фото: Go Bike Chernihiv

Тимофій Нагорний пояснює: велосипедна інфраструктура — це не суто велосипедні доріжки, які будують лише під час капітальних ремонтів або реконструкції вулиці.

"Такими темпами багато не зробиш, адже не кожна вулиця підходить для облаштування саме велодоріжок, які є лише однією з форм веломережі", — каже Нагорний, і додає, що це один із факторів, який гальмує розвиток велоінфраструктури в облцентрах і менших містах.

Велодоріжки, які облаштовуються на тротуарах або окремо від них — доцільні на магістральних вулицях зі значними транспортними потоками. На районних вулицях можна влаштовувати велосипедні смуги на проїзній частині, а на тихих житлових вулицях — взагалі доцільних спільний рух велосипедистів та авто зі зниженням дозволеної швидкості руху. 

Як Ніжин виборює статус сучасного веломіста та може стати прикладом для Києва
Фото: Go Bike Chernihiv

"Це європейська практика — оптимально поєднувати різні форми веломережі. При цьому, велосипедні смуги або спільний рух можна влаштовувати просто і дешево — при зміні організації дорожнього руху. Дорожня розмітка з часом стирається, знаки зношуються — чому б при їх заміні не передбачити одразу і впровадження веломережі?" — каже Тимофій. 

Наприклад, у місті можна розробити нову схему організації дорожнього руху для головної вулиці, передбачити там велосмуги, встановити нові знаки й нанести нову розмітку.

Після цього — подивитися, як це працює, а тоді ухвалювати рішення про реконструкцію вулиці й виділяти серйозні кошти з бюджету. Саме так зараз відбувається процес із центральною площею в місті Ніжині, підкреслює експерт.