Зміст:
  1. Лібідо – це… 
  2. Статева конституція та лібідо
  3. Що впливає на сексуальний потяг 
  4. Як підвищити лібідо

Афродизіаки, віагра для жінок, чаї для збудження та інші подібні продукти обіцяють поліпшення лібідо. Однак що ховається за цим словом? І чи дійсно його слід покращувати?

Про це LIGA.Life розпитала трьох українських психологинь, які працюють у сфері сексології.

Лібідо – це… 

Сексуальний потяг або бажання. Психоаналітик та психіатр Зігмунд Фройд дав ще одне визначення лібідо – сексуальна енергія

Кожна людина має свій рівень лібідо, обумовлений біологічними, психологічними, соціальними, а інколи культуральними факторами.

Однак це неправда, що сексуальний потяг чоловіків та жінок кардинально різниться. 

"Чоловіки завжди хочуть сексу, а жінкам він не потрібен", "жінки люблять вухами, а чоловіки очима", "у жінок секс тільки, коли немає стресу, а у чоловіків секс знімає стрес" – це все стереотипні уявлення та недоказові факти", – пояснює Анастасія Забела, авторка блогу "У трусах", психологиня та секс-просвітниця.

Щоправда, вчені все ж вивчали ймовірну статеву відмінність лібідо. Так один експеримент показав, що жінки мають ширший спектр подразників сексуального потягу, ніж чоловіки. 

"Учасники переглядали відео, які не завжди стосувались сексу. Вони мали натискати на кнопку, якщо побачене їх збуджувало. Паралельно вчені слідкували за реакцією мозку учасників", – розповідає Анастасія та додає: "Дослідники помітили, що мозок жінок активніше реагував навіть на ті кадри, які не стосувалися статевого акту".

Однак потрібні подальші дослідження для остаточних висновків щодо статевих особливостей сексуального потягу.

Статева конституція та лібідо

"Якщо ви хочете рідше сексу, ніж ваш партнер/партнерка, справа не у лібідо. У вас різна статева конституція, яка на відміну від сексуального потягу – незмінна", – стверджує лікарка-психотерапевтка, психіатриня та сексологиня Вікторія Сухарєва.

Статева конституція – індивідуальний рівень сексуальних потреб, обумовлений біологічними властивостями організму. За допомогою окремої шкали сексологи визначають її рівень: 

  • слабка. Потреба у сексі – 1-2 рази на тиждень;
  • середня – через день;
  • сильна – 1-2 рази в день.

Щоб визначити рівень статевої конституції у чоловіків, сексолог має запитати про вік першого сексуального потягу та першої еякуляції; відношення зросту до довжини ноги; оволосіння лобка; максимальну кількість еякуляцій за добу тощо.

Критерії для жінок: вік першої менструації, регулярність місячних, перший оргазм після початку статевого життя, оволосіння лобка, перша вагітність після початку статевого життя, характер протікання вагітності, пологи та інші.

"Статева конституція впливає на потенціал пари. Якщо у жінки сильна, а у чоловіка слабка (або навпаки), то, ймовірно, їм буде складно знайти компроміс у ліжку. Також через це можуть виникати конфлікти", – додає Вікторія.

Але який зв’язок між лібідо та статевою конституцією?

Остання – сталий показник, з яким людина живе упродовж життя. Натомість сексуальний потяг – змінний фактор, який може впливати на діапазон прояву статевої конституції. 

"Уявімо, що у людини сильна статева конституція. Однак останній тиждень має стрес на роботі, поганий сон, двоє дітей, яким треба давати раду. Біологічно вона готова займатися сексом, але через усі зовнішні фактори в неї немає цього бажання. Тобто лібідо низьке", – пояснює Анастасія.

Протилежний приклад: на початку стосунків люди зі слабкою статевою конституцією можуть демонструвати високий рівень лібідо, що їм нехарактерно. Однак у цей період життя зовнішні фактори підсилюють це бажання.

До того ж не існує шкали вимірювання сексуального потягу. Це суб’єктивна річ.

Зрозуміти, чи дійсно змінився рівень лібідо, можна, спираючись на статеву конституцію.

"Наприклад, у людини середня статева конституція. Тобто 3-4 рази на тиждень в неї має бути секс. Коли його тривалий час немає, виникають питання: чому так і що на це вплинуло?", – пояснює психологиня-сексологиня Ксенія Піковська.

Що впливає на сексуальний потяг 

Біологічні фактори:

  • Гормональний фон

Зниження рівня статевих гормонів може призвести до зменшення лібідо. Наприклад, це відбувається під час вагітності. Натомість у підлітковому віці та в юності навпаки - спостерігається пік сексуального потягу.

"Саме тому сексолог або психолог може порекомендувати клієнту спочатку звернутися до ендокринолога. Адже якщо є порушення гормонального фону, то жодні психологічні практики не допоможуть підвищити лібідо", – стверджує Ксенія.

  • Хвороби 

Звичайно явний біль та дискомфорт в організмі зменшує сексуальний потяг. Однак є окремі хвороби, які можуть впливати на зниження лібідо, зокрема ендокринної та статевої систем, а також ушкодження мозку і нервових шляхів

"Наприклад, порушення функцій мозку, зокрема гіпофіза, може призвести до відсутності овуляції, відповідно – менструації. Все це може пригнітити рівень сексуального потягу", – додає Анастасія.

Також це стосується психологічних розладів, зокрема депресії та тривоги.

  • Приймання деяких медикаментів

Деякі антидепресанти, оральні контрацептиви та препарати для людей із серцево-судинними захворюваннями можуть знижувати рівень лібідо.

  • Стрес

"Підвищений рівень гормонів стресу, зокрема кортизолу, пригнічує вироблення жіночих та чоловічих статевих гормонів. Відповідно – лібідо значно знижується", – пояснює Ксенія.

  • Нездоровий спосіб життя

Відсутність сталого режиму сну, фізактивності та балансу між роботою та відпочинком, а також незбалансований раціон, можуть негативно впливати на сексуальний потяг. 

Наприклад, поганий сон може призвести до підвищеного гормону стресу, що буде пригнічувати статеві гормони. А втома негативно впливатиме на настрій, мотивацію, а відповідно – сексуальне бажання.

"Спосіб життя дуже впливає на самопочуття людини. Наприклад, якщо вона виспалась, отримала з їжею необхідні мікроелементи, почувається здоровою, має почуття безпеки, то в неї хороший настрій. Тому бажання мати секс, ймовірно, також збільшується", – додає Анастасія.

  • Прийом психоактивних речовин та зловживання алкоголем.

Психологічні фактори:

  • Емоційний стан

"Уявімо ситуацію: ви переписуєтесь з партнером про секс. Ваше бажання поступово зростає. Ви якнайшвидше їдете додому, щоб втілити спільні фантазії, але дорогою заходите в аптеку за презервативами. Продавчиня вам нагрубила, а на паркінгу пробили колесо. Настрій зіпсувався, а сексуальне бажання знизилось", – пояснює Ксенія.

  • Внутрішні психологічні причини, пов’язані з самооцінкою

Наприклад: незадоволення собою, власним тілом, страх зробити щось не так.

  • Попередній сексуальний досвід

"Людина накопичує цей досвід протягом життя. У дитинстві дізнаємось різницю між дівчинкою та хлопчиком. З віком ці знання поглиблюються. На нас впливає суспільство, культура, родина і звичайно партнери. Наприклад, якщо у попередніх стосунках вас називали фригідним, то це ранить та впливає на подальший досвід", – пояснює Вікторія.

Негативний досвід (від зґвалтування до емоційних коментарів попереднього партнера) може призвести до уникнення сексуальної близькості. За словами Ксенії, позбутися цієї проблеми можна шляхом виявлення причини та її опрацювання. 

"Люди часто переносять непропрацьовані психологічні проблеми на стосунки з новим партнером. Це призводить до замкненого кола", – додає Ксенія.

  • Страх вагітності або статевих хвороб, що заважає розслабитись.
  • Проблеми у стосунках з партнером

Це необов’язково мають бути проблеми у ліжку, але й, наприклад, побутові або особисті. Ксенія наголошує: "Слід вчитися проговорювати свої проблеми".

Адже відчуття дискомфорту не принесе задоволення, а тим паче сексуального бажання.

"Невирішені конфлікти рано чи пізно можуть перекочувати в сексуальне життя пари. У фільмах часто показують, що після гучної сварки йде пристрасне примирення. Однак це неправильно. Бо зазвичай після такого пари не повертаються до теми конфлікту, а проблема залишається", – стверджує Анастасія.

  • Конфлікти поза стосунками. Наприклад, проблеми на роботі можуть пригнічувати і вдома, що заважатиме розслабленню, а відтак – сексуальному потягу.
  • Негативні психологічні установки щодо сексу

"На їх формування може впливати культура, суспільство, родина. Наприклад, до весілля жінка має залишатись цнотливою", – пояснює Вікторія.

Серед інших шаблонів: "секс – це брудно", "хороші дівчата/хлопці таким не займаються" тощо.

Як підвищити лібідо

У мережі є чимало порад з покращення сексуального потягу. Одна з найпоширеніших – споживання афродизіаків. LIGA.Life вже розбирала цю тему детальніше у попередньому матеріалі. Але якщо коротко: червона ікра, шоколад, устриці та інші міфічні "продукти-збудники" мають дуже опосередкований ефект на лібідо.

Наприклад, каєнський перець та чилі, яким приписують збуджувальний ефект, містять капсаїцин. Це антиоксидант, який посилює кровообіг та збільшує частоту серцевих скорочень, стимулюючи метаболічні зміни, а іноді посилює потовиділення – подібну фізіологічну реакцію, яка виникає під час фізичної активності та статевого акту.

Також є думка, що капсаїцин стимулює нервові закінчення на язику. Це викликає виділення хімічної речовини, яка підсилює статевий потяг. Проте жодні дослідження не підтверджують цю тезу.

Ще один поширений міф про "чарівну таблетку для лібідо" – існування віагри для жінок.

"У фільмах та навіть на деяких маркетплейсах показують рідину, яку нібито можна підлити жінці, від чого її сексуальне бажання різко зросте. Однак це дуже небезпечна річ. Ви не знаєте, що міститься у цій речовині, чи має ваш партнер алергії тощо. І головне – секс має бути лише за добровільної згоди обох партнерів", – наголошує Анастасія.

Отже, магічного способу покращити лібідо не існує. Натомість є алгоритм, який дійсно може допомогти:

  1. Проаналізуйте, відколи ваше сексуальне бажання почало зменшуватись.
  2. Спробуйте визначити причину. Подумайте, що сталось за цей період, чи був у вас стрес, як ви харчувались, чи відпочивали, як змінились стосунки з партнером.
  3. Помітили фізіологічні зміни (наприклад, відсутність менструації, або біль у зоні статевих органів тощо) – зверніться до сімейного лікаря. За потреби він/вона скерує до вузького спеціаліста або на аналізи.
  4. Ідентифікували психологічні впливи – зверніться до психолога або сексолога.

"Якщо ви не впевнені, що саме спричинило зниження лібідо, зверніться до сексопатолога чи гінеколога/уролога або ендокринолога. Це допоможе виключити чи підтвердити вплив фізіологічних факторів. Тоді лікар може порадити звернутися до психотерапевта або сексолога", – підсумовує Вікторія.