LIGA.Life зібрала популярні поради з мережі про захист шкіри в зимовий період. Лікарка-дерматолог Анна Соколенко прокоментувала, чи дійсно вони дієві.

Порада: Не мастіть обличчя кремом, виходячи на мороз. Адже волога, що міститься в ньому, псує стан шкіри.

Крем для обличчя – це консистенція, у якій є співвідношення води та олії. Від нього залежить функція крему: живить, зволожує або захищає.

Взимку необхідний крем, який буде створювати захисний бар’єр. Адже у зимовий період шкіра стає сухішою і чутливішою до зовнішніх подразників. 

Надійний помічник – колд-крем. Він жирний та щільний. Така консистенція дозволяє йому перешкоджати випаровуванню вологи зі шкіри та оберігати від вітру і морозу. Через те, що він поглинається шкірою, його не потрібно змивати.

Крем, який ви використовували влітку, не підійде для низьких температур. Там дійсно вищий відсоток води, ніж олій. Необхідного захисту не буде.

Порада: Намащуйте крем за 30-40 хвилин до виходу на вулицю.

Оскільки взимку креми жирніші, то їх слід наносити не пізніше ніж за 20 хвилин до виходу на вулицю. Так він встигне утворити правильну захисну оболонку на шкірі. 

Якщо ви намастите обличчя одразу перед виходом, то користь крему нівелюється. Це буде просто жирна плівка, яка не матиме жодних корисних властивостей. 

Шкіра не встигне всмоктати активні речовини та захистити себе. Цей засіб просто не буде працювати.

Порада: Чоловікам слід використовувати жирні креми та масла, які містять жири та віск. Бажано це робити одразу після вмивання та за 30 хвилин до виходу на вулицю.

Дерматологи не розрізняють догляд за шкірою чоловіків та жінок. Тому що у чоловіків також є висипання, сухість та жирність шкіри. 

Шкірні захворювання, як себорейний дерматит, який завжди загострюється на зиму, немає статі. Тому поради щодо догляду за шкірою будуть спільні як для жінок, так і чоловіків.

Взимку усім потрібен жирніший крем, який наноситься за 20-40 хвилин до виходу на вулицю.

Порада: Додайте у свій доглядовий раціон засоби, які містять: гліцерин, гіалуронову кислоту, пантенол, вітамін Е, вітамін А, екстракт алое, полісахариди.

Це стандартні компоненти будь-яких зволожувальних кремів. Незалежно від погоди та пори року вони корисні для зволоження шкіри. Вони завжди мають бути в догляді за шкірою. Зимовий крем також їх містить.

Порада: Замініть денний крем на той, що живить шкіру.

Якщо влітку ви використовуєте крем легшої текстури, то взимку потрібні жирніші та щільніші засоби, навіть якщо у вас проблемна шкіра.

Проте добір доглядової косметики має бути індивідуальним. Є випадки, коли літній крем не потрібно змінювати на зимовий. Просто можна додати колд-крем.

Порада: Зволоження потрібне лише сухій шкірі. Жирній та комбінованій це не потрібно.

Немає значення, якого типу шкіра. Якщо ви не будете зволожувати її, то вона буде продукувати ще більше шкірного сала, щоб самостійно захистити себе. Це лише ускладнить перебіг захворювання, наприклад, акне. Тому будь-яка шкіра (суха, жирна, комбінована) потребує зволоження. 

Порада: Відмовтесь на зимовий період від скрабів. Вони лише сушать шкіру. Краще використовуйте пілінг.

І пілінг, і скраб – це методи знімання поверхневого шару шкіри. Засоби для пілінгу містять в собі певний відсоток кислоти, який розчиняє поверхневий шар шкіри. А засоби для скрабування  забезпечують механічне лущення шкіри за допомогою мікрочастинок. Тобто пілінг – це хімічний метод, а скраб – фізичний.

Взимку слід звернути увагу на кислотні пілінги. Адже вони не використовуються в періоди інтенсивного сонячного випромінювання. 

Людям, які мають надмірно жирну шкіру, я б рекомендувала не прибирати скрабування з доглядового раціону взимку. Адже вони потребують лущення поверхневого епітелію та відмерлих клітин не частіше, ніж один-два рази на тиждень.

Проте використовуйте скраби без абразивних частинок, які будуть дряпати шкіру. Обирайте засоби з ніжною структурою. 

Порада: В холодну пору року необхідні маски для обличчя. Вони допомагають пом’якшити шкіру та позбувають сухості, лущення та дискомфорту.

Маски для обличчя – хороше доповнення домашнього чи професійного догляду. Незалежно від пори року їх слід використовувати один раз на тиждень в комбінації, наприклад, зі скрабуванням чи пілінгом. Тому пов’язувати маски лише з зимою немає сенсу. 

Єдиний нюанс – влітку для проблемної шкіри потрібна маска з підсушувальним ефектом, а взимку – жирніша, яка захищає. 

Також я б рекомендувала користуватися дерматокосметичними масками, які продаються в аптеці. Кожна лінійка має спеціальні засоби для різних типів шкіри та віку. 

Щодо масок домашнього приготування, то відмовтесь від них вже сьогодні. Наприклад, кава лише шкрябає шкіру, а мед може викликати алергію. Запам’ятайте, продукти харчування створені для їжі, а не для нанесення на шкіру.

Порада: Під час довгих прогулянок та гірськолижного відпочинку користуйтесь сонцезахисним кремом. 

Обов'язково! Сніг чи лід активно відбивають сонячні промені. Тому ви можете засмагати не тільки влітку, але й зимою. 

Щоб захистити себе та шкіру користуйтесь сонцезахисним кремом. SPF має бути не нижче 30. Я б рекомендувала 30-50.

Порада: Для вмивання використовуйте теплі трав'яні відвари (кропиви або ромашки) та м'які засоби для чищення. Не вмивайтеся водою з-під крана.

Відвари трав завжди сушать шкіру, тому не рекомендовано ними користуватися. 

Наприклад, ромашка має сильний підсушувальний ефект. 

Проте водою з-під крана теж не слід вмиватися. Особливо якщо шкіра суха, подразлива та чутлива, то вода з-під крана добряче її пересушить. 

Рекомендую використовувати міцелярну, кип'ячену або джерельну фільтровану воду. Тобто будь-яку, але не з-під крана.  

Порада: Не використовуйте звичайне мило для вмивання.

Призначення звичайного мила – змивати поверхневий шар шкіри з жирами та бактеріями. Воно немає жодної користі для шкіри обличчя, яка чутливіша за шкіру рук. 

Використовуйте спеціальні засоби для очищення. До речі, вони також доступні у формі мила в лінійках лікувальної косметики. 

Порада: Незадовго до самого гоління чоловікам слід нанести на шкіру зволожувальний крем. Він заспокоїть шкіру і пом'якшить щетину. Замість лосьйону після гоління, який містить спирт та сушить шкіру, краще взяти бальзам з густою текстурою. Взимку процедуру гоління можна перенести на вечірній час, щоб уранці шкіра була менш подразненою.

Підтримую всі поради. Дійсно, коли шкіра суха, навколо волосини виникає лущення. Крем допомагає закрити його. Волосина буде легше зрізатися. 

Лосьйон дійсно потрібно замінити на жирний бальзам для бар’єрного захисту шкіри.

Гоління ввечері буде доречним. Адже мікротріщини, які утворились в процесі, затягнуться за ніч. Зранку можна вільно користуватися колд-кремом. Якщо ми нанесемо крем на свіжу рану, то є ризик інфікування.

Порада: Зволожуйте шкіру ніг взимку. Через колготки вона сушиться. 

Справа не лише в колготках. Взимку вмикають опалення у квартирі. Через це виникає дефіцит вологості. Тому сухість шкіри може бути зумовлена сухістю повітря. 

Слідкуйте за тим, щоб вологість була не менша за 50%, а температура в приміщенні – в межах 20 градусів. Адже це комфортна температура для одного шару одягу. 

Після душу або ванни протягом перших трьох хвилин нанесіть на шкіру ніг зволожувальний крем. Він допоможе уникнути сухості та лущення. 

Також на суху та подразнену шкіру не одягайте синтетику, тобто капронові колготи. Обирайте бавовняні. 

Якщо температура низька, то не нехтуйте колготами. Адже місцеве зниження температури на шкірі може призвести до запалення волосяних фолікулів через приєднання бактеріальної флори на тлі сухості шкіри.

Порада: Намастіть руки кокосовим маслом або оливковою олією для зволоження.

Ці масла будуть відновлювати пошкоджений поверхневий шар шкіри. Проте зазвичай їх недостатньо. Вони добре поглинаються шкірою, але вони не нададуть захисту від впливу холоду чи відновлення запаленої або подразненої шкіри.

Вибирайте зволожувальний крем, який буде призначений саме для рук. Креми з дерматокосметики забезпечують "ефект рукавичок". Після нанесення ви не відчуваєте засіб на шкірі. Проте він все одно захищає її від впливу зовнішніх чинників. Такий крем можна наносити після кожного миття рук.

На зиму не обов'язково купувати окремий крем. Ви можете користуватися тим, що й влітку. Просто збільшиться частота нанесення з 1-2 разів на день до 4-6.

Порада: Краще носіть шкіряні рукавички, ніж бавовняні чи в’язані.

Не важливо з якого матеріалу рукавички. Просто не забувайте їх надягати. Адже це захист від холодових реакцій. 

Наприклад, без них ви можете отримати подразливий дерматит. Це результат дії низьких температур та вітру. На шкірі виникають пухирі, тріщини та відчувається інтенсивний свербіж. 

У разі тривалого перебігу захворювання до рани можуть приєднатися бактерії та грибки, що живуть на шкірі. Так розвивається активний дерматит, який потребує лікування у дерматолога.

Частина пацієнтів також мають холодову алергію або холодову кропив'янку, але це аутоімунне захворювання. Зазвичай людина про це знає з дитинства чи підліткового віку.

Порада: Перед виходом на вулицю нанесіть гігієнічну помаду чи бальзам. 

Обов'язково потрібно користуватися гігієнічною помадою, як дорослим, так і дітям. У її складі мають бути гліцерин, вітаміни А, Е та вазелін. А також олії: кокосова, обліпихова та арганова. Ці компоненти характерні для зволоження.

Порада: Щоб губи не обвітрились, можна використовувати оливкову олію. Якщо це все-таки трапилося, змастіть їх натуральним медом.

Ніякого меду! Обвітрена шкіра має мікротріщини. Якщо туди потрапляє мед, то є ризик прояву алергічної реакції. 

Стосовно оливкової олії, то вона може дати мінімальне зволоження. Проте дерматологи не рекомендують нею постійно користуватися. 

Порада: Не використовуйте вазелін замість гігієнічних помад.

Вазеліном можна користуватися. Він є у складі більшості гігієнічних помад. Він не нашкодить.

Порада: Взимку завершуйте макіяж нанесенням розсипчастої пудри, але не вбивайте її в шкіру, а залишайте на поверхні.

Пудра не буде виконувати бар'єрної функції. Вона має декоративний ефект. Важливим є основа макіяжу, тобто зволожувальний крем. 

Проте я раджу використовувати пудру мінімально, особливо у разі проявів холодового дерматиту. 

Порада: За мінусової погоди не варто наносити макіяж за допомогою сухої косметики, краще використовувати жирні рум'яна, рідку підводку та кремоподібні тіні для повік.

Суха косметика може додатково підсушити шкіру. Наносьте спочатку зволожувальний крем, а вже потім декоративну косметику. Щоб не було відчуття сухості. 

Порада: Одягайтесь за сезоном: укутайте шию шарфом, носіть рукавиці та шапку.

Важливо захищати відкриті ділянки шкіри від впливу морозного повітря. Проте звертайте увагу на склад одягу. Рекомендую використовувати шапки, шарфи та рукавиці з 100% складом бавовни або з домішками шерсті.

Порада: Використовуйте вдома зволожувач повітря.

Зволожувач треба використовувати, якщо в приміщенні рівень вологи менший ніж 50%. 

Вологість важливо вимірювати на віддалі 1,5 метра від зволожувача і 1,5 метра над підлогою в приміщенні, де ви проводите найбільше часу. 

Не вимірюйте рівень вологи біля зволожувача. Дуже часто самі пристрої мають в собі гігрометри. Проте це не показник.

Порада: Намагайтеся пити протягом дня звичайну негазовану воду (з розрахунку 30 мл на кг ваги).

Нестача води в організмі змусить вашу шкіру страждати від сухості та чутливості до морозу. Ба більше, у довгостроковій перспективі це може призвести до утворення зморшок.

Порада: Взимку додайте до раціону продукти з високим вмістом поліненасичених жирних кислот.

Влітку в нас доволі широкий вибір фруктів та овочів. Не обмежуйте свій організм вітамінами і взимку. Споживайте джерела омега кислот, а також вітаміну А та Е. Адже саме вони виконують бар’єрну роль для шкіри.

Додайте в раціон гарбуз, рибу, моркву, насіння та рослинні олії. Це важливо для поверхневого захисного шару шкіри, який складається з жирних кислот.

Порада: Навіть якщо ви змерзли, намагайтеся не приймати занадто гарячий душ або ванну. Що вищий градус води, то сухіша шкіра.

Гарячий душ тільки погіршує стан шкіри. Нагрівайтесь теплою їжею, одягом і приманням теплого душу – щонайбільше 30-33 градусів. Гарячий душ розширює поверхневі пори та пересушує шкіру. 

Порада: Не розтирайте тіло жорстким рушником після водних процедур, а ніжно промокніть шкіру.

Якщо ви будете терти шкіру, то захисний шар пошкодиться. У результаті шкіра стане чутливішою до сухого повітря в приміщенні та морозу. Шкіра після душу або ванни розпарена та ніжна, тому потребує м’якості. 

Порада: Відмовтесь від паління та алкоголю.

Паління порушує судинне кровопостачання шкіри та її поверхневий бар'єр. Ба більше, вплив випарів пересушує шкіру. У результаті вона стає витонченою та виснаженою.

Поширена думка, що алкоголь зігріває в холодну пору року. Так, ви випиваєте алкоголь та відчуваєте теплоту, але судини розширюються. Відповідно відбувається втрата температури.

Якщо ви застудились чи хворієте, не слід застосовувати спирт чи горілку. Адже спиртові натирання розчиняють поверхневий захист – плівочку жиру. Так шкіра стає чутливішою до зовнішніх впливів. І шкірі погано, і застуду не лікує. 

Пандемія коронавірусу чітко нам продемонструвала, як шкіра реагує на спирти в складі антисептиків. Сухість, лущення, тріщини – результат користування спиртом.

Ба більше, порушеному бар'єру шкіри сприяє збільшенню всмоктування спиртів в організм, що завдає шкоди не лише шкірі, але й тілу загалом.

Читайте також: