За його словами, до нас почне надходити сухе та спекотне повітря з території Центральної Азії. Середньодобова температура протягом тижня очікується вищою за норму на 3-5 °С, опадів не передбачається, за винятком західних регіонів. Вдень повітря може прогріватися до +35°С.

LIGA.Life зібрала популярні поради з мережі, як пережити спеку. Їх прокоментували педіатриня Марія Шемет-Іванова і сімейна лікарка Віолетта Лійка.

1. Яке вбрання краще носити: світле чи темно-синього і червоного кольорів?

Речі темного кольору краще захищають від ультрафіолету, як показують деякі дослідження. Світлий одяг відбиває більшість світлових хвиль, а чорний їх поглинає, розповідає Марія Шемет-Іванова. 

"Але раджу надто не заморочуватися кольорами.

Під час спеки головне в одязі – не колір, а просторий фасон.

Тоді шкіра дихає, піт може випаровуватися з поверхні тіла. Ми так охолоджуємося", – пояснює вона.

У світлій віскозній або лляній оверсайз-сорочці, додає сімейна лікарка Віолетта Лійка, дійсно не так сильно відчуватимемо спеку, ніж в чорній сукні, що обтягує. 

"Найефективніше від ультрафіолету захищає не одяг певного кольору, а одяг, який закриває і руки, і ноги, якісний сонцезахист, капелюх, перебування в затінку", – каже вона. 

2. Чи дійсно слід носити якнайменше одягу – майка, шорти і вперед?

Ні, не варто. Ультрафіолетове випромінінювання викликає сонячні опіки, фотостаріння шкіри. Тому важливо, щоб одяг закривав більше ділянок шкіри, захищаючи її від сонця, кажуть лікарки. "Це також профілактика пігментації на шкірі, меланоми, раку шкіри",  – розповідає Шемет-Іванова. 

Щоб не виникало парникового ефекту, під час спеки не варто носити одяг, який перетискає тіло або щільно прилягає до нього.

Віолетта Лійка рекомендує замінити джинсові шорти на лляні бермуди, які вільно лягатимуть і пропускатимуть повітря: "До них лляну вільну сорочку, яка не прилипає до шкіри, під яку може проникнути вітерець. Якщо рукав буде тричвертковий або довгий, це захищатиме від ультрафіолету".

Важливо не забувати про інші частини тіла, носити капелюхи та зручне взуття. 

"Добре, коли капелюх із широкими полями закриває вуха, шию, верхню частину спини, запобігаючи перегріву голови, опікам, неприємним сонячним впливам на волосся", – додає педіатриня Шемет-Іванова.

Не забувайте про сонцезахист. Якщо побачили на шкірі новоутворення, умовні родимки, які ростуть, темніють, мають нерівні краї, не тягніть і швидко звертайтеся до лікаря-дерматолога на дерматоскопію, наголошує Лійка.

3. Справді не  можна носити блискучий одяг чи з блискітками? 

Так, дійсно не варто. Сонячні промені активніше притягуватимуться до паєток, люрексових суконь, нагріватимуться, одяг буде "парити". Блискучий одяг, крім того, часто синтетичний, розповідає Лійка. 

Крім того, додатковий вплив тепла у людей з чутливою шкірою може призвести навіть до контактного дерматиту, додає Шемет-Іванова.

4. Удень треба зачиняти вікна?

Залежить від того, куди виходять вікна в будинку. Якщо це сонячна сторона, вікна ліпше зачинити, підкреслюють лікарки. 

"Добряче провітрити вночі та зранку, а потім зачинити шторами або жалюзі, щоб духота не заходила до приміщення", – розповідає Віолетта Лійка. 

"Можна також завісити спеціальною фольгою, яка відбиває сонячні промені", – додає Марія Шемет-Іванова. 

Але оптимально, коли в приміщенні зберігається рух повітря. Тому якщо вікна виходять у сад, на парк, відчуваєте прохолодний вітерець – вільно відкривайте вікна і робіть собі протяг, каже Віолетта.

А якщо вікна в квартирі виходять на дві сторони, відчиніть обидва. Якщо хоча б невеликий вітерець тягнутиме, це сприятиме охолодженню, радить Марія. 

5. Електричні вентилятори допомагають? 

Електровентилятори у разі спеки за вікном не допоможуть з охолодженням, кажуть лікарки. 

"Коли спека +30 і вище, вентилятор "ганятиме" гаряче повітря, особливого охолодження не відчуємо", – зауважує Шемет-Іванова.  

Втім, за її словами, перед вентилятором можна поставити пляшки з замороженою водою: "Принаймні так повітря, яке вентилятор рухає, частково буде охолоджуватися. Це може дещо покращити температуру навколо, якщо немає кондиціонера".

Якщо кондиціонер є, то коли працює, не забувати закривати вікно. Щоб охолоджене повітря залишалося в приміщенні, нагадує Віолетта Лійка: "Коли ввімкнули кондиціонер, він нахолодив, потрібно відкрити вікно на 5-10 хв, щоб зайшло свіже повітря, а потім закрити і сидіти в прохолодному приміщенні".

6. А мокрі рушники в приміщенні розвішувати? А тази з водою ставити? 

Це працюватиме для охолодження за умови, якщо в приміщення є рух повітря. Бо рух охолодженого повітря охолоджуватиме і предмети навколо, і тіло людини, розповідає Марія Шемет-Іванова.

Якщо повітря стояче, за вікном сильна спека, а ми додатково підвищуємо вологість, буде ще важче. "Адже, фактично, наближаємо тропічний клімат, в якому важко навіть дихати", – пояснює вона. 

Щоб не було сухості повітря, за можливості придбайте зволожувач повітря, радить Віолетта Лійка: "Він повністю відпрацьовує свої гроші".  

7. Душ по кілька разів на день врятує?

Це одна з найдієвіших порад щодо спеки. Душ комфортної для людини температури допомагає тілу охолодитися, підкреслюють лікарки.

"З погляду охолоджувальних методів добре спрацює влітку для охолодження: прийняти душ, поплавати в басейні чи водоймі", – пояснює педіатриня. 

Душ допомагає охолодитися людям, які змушені були довго перебувати в місці, де не могли сховатися в затінок (на городі, наприклад), каже Лійка: "Головне, не митися щоразу з милом чи іншим засобом, щоб не змивати ліпідний шар зі шкіри. Мийтеся простою водою".

8. А якщо намочити майку чи футболку і вологою одягти, допоможе? 

Деякий сенс у цьому є. Через випаровування вологи тіло охолоджуватиметься, розповідає Марія Шемет-Іванова.

"Це може бути варіантом у сільській місцевості. У місті можна скористатися міським "літнім душиком" і скропити одяг", – зауважує вона. 

За спеки намочений одяг може допомогти миттєво відчути полегшення, але краще сховатися в затінок чи зайти в приміщення з кондиціонером або добре провітрюване, зауважує Віолетта Лійка.  

9. Перед виходом на вулицю варто приймати прохолодний душ? 

Це залежить від стану здоров’я, зауважує Шемет-Іванова. Для достатньо здорової людини, яка не має серйозних хронічних захворювань (особливо серцево-судинних чи підвищеного тиску), перепад температури від холодного душу до спеки на вулиці в +35 градусів не страшний. 

"А для людини з хронічними станами перепад температури може призвести до спазмування судин і погіршити переносимість спеки", – каже Шемет-Іванова. 

Найкраще в спекотні години, звертає вона увагу, уникати піших прогулянок і поїздок у громадському транспорті. Залиште справи на першу половину дня або після 16:00-17:00. 

10. Протирання вологими серветками щось дає? 

Це не має сенсу. Серветки витруть бруд зі шкіри, але від спеки не допоможуть, каже Віолетта Лійка. До того ж, вологі серветки не екологічні. Часто містять парфумовані композиції, які у разі взаємодії з потом і пилом на тілі можуть призводити до подразнень на шкірі, розповідає Шемет-Іванова. "Якщо є бажання охолодитися, ліпше мати під рукою пляшку зі звичайною водою і звичайну хустиночку, змочити і протерти руки, ноги, шию, обличчя", – радить вона.

11. А термальна вода ефективна?

Вона зволожує, дає відчуття прохолоди та свіжості, каже Віолетта Лійка. "Але якщо немає змоги купити термальну воду – це теж ок. Можна набрати чистої води з-під крану у дифузор з дрібнодисперсним розпилювачем, буде супер", – розповідає лікарка. 

Марія Шемет-Іванова додає, що термальна вода не має суттєвих переваг над звичайною. 

"Тим більше, зазвичай, пшикаємо термальну воду лише на чутливі ділянки шкіри, обличчя, декольте. А суттєвого охолодження, якщо охолодимо лише невеличку ділянку шкіри, не буде. Тому ліпше спрацює звичайний душ або проста вода, якою можна вмитися", – каже педіатриня.

12. А тепер про їжу. Морозиво допоможе? 

Суттєво – ні, зауважує Марія Шемет-Іванова: "Скільки морозива можемо з’їсти, 100-200 грамів? Це мало на вагу дорослої людини, щоб суттєво допомогти для охолодження". 

На вживання льодяних напоїв тіло, навпаки, реагує зменшенням потовиділення. Гірше охолоджується й активніше зберігає тепло.

13. Кажуть, краще пити теплий чай, каву в спеку. Це правда? 

Теплий чай дійсно може бути хорошим напоєм для напування, для профілактики зневоднення під час спеки, розповідає Віолетта Лійка. 

Відомо, що східні народи за своєї аномальної спеки +45-50 п’ють теплий чай. Це може вирівняти температуру всередині та зовні, пояснює лікарка: "Але треба орієнтуватися на власні відчуття. Якщо вам приємно пити теплий чай – пийте. Якщо ні, візьміть той самий чай з кубиками льоду і насолоджуйтесь". 

Теплий зелений чи трав’яний чай (якщо немає алергії чи непереносимості) під час спеки змушує нас пітніти, і це охолоджуватиме, погоджується Марія Шемет-Іванова: "Але все ж кращий варіант – вода кімнатної температури. Її пити приємніше в спеку. Ефект потовиділення дає так само".

Багато чорного чаю, кави утримують воду в організмі. Тож вживати каву в спеку ліпше в ранкові години, нагадує лікарка. 

А у людей із хронічними захворюваннями, серцево-судинної патологією кофеїн у високих дозах може впливати на підвищення артеріального тиску. 

14. Чи варто додавати у воду 1-2 щіпки солі і пити, щоб уникати зневоднення? А підкислювати її лимоном? 

Ліпше за звичайну чисту воду напою немає, вважають лікарки. 

"Можна пити мінеральну чи підсолену воду, якщо смакує. Тим більше, якщо людина багато пітніє, баланс мікроелементів теж треба підтримувати. Лимончик – це смачно", – каже Марія Шемет-Іванова.

"Якщо любите солону воду, купіть "Поляну" чи "Миргородську" і пийте. Якщо до смаку лимон, будь ласка. Головне – не солодити медом, цукром", – розповідає Віолетта Лійка.

15. Чи правда, що треба уникати солоної їжі, жирного і борошняного, солодощів? 

Якщо в людини немає розладу харчової поведінки, харчується повноцінно за тарілкою здорового харчування, Віолетта Лійка не бачить сенсу "урізати раціон" у спеку. 

Просто влітку організм сам підказує нам, що хоче чогось легшого, менше жирних і високобілкових страв – більше середземноморської дієти, фруктів і овочів, переконана Марія Шемет-Іванова: "Бо це їжа, на яку він витрачає менше зусиль на перетравлення. А під час спеки зусилля хочеться економити, бо потрібні для охолодження. Що легша їжа зараз, то ліпше для самопочуття".