Зміст:
  1. Порада: Якщо у вас випадає понад 100-150 волосин за день, то зверніться до лікаря.
  2. Порада: Мийте волосся рідше, щоб воно менше випадало.
  3. Порада: Не мийте волосся сильно гарячою водою, радше прохолодною.
  4. Порада: Після миття натирайте голову яєчним жовтком.
  5. Порада: Не тріть і не розчісуйте мокре волосся. Просто промочіть його рушником.
  6. Порада: Не користуйтесь феном або сушіть волосся на найнижчих температурах. Також не слід користуватися плойками та випрямлячами, які мають високу температуру.
  7. Порада: Робіть домашні маски з натуральних інгредієнтів: перцю, гірчиці, кориці, рицинової олії тощо.
  8. Порада: Підберіть відповідний догляд: шампунь проти випадіння волосся, бальзам-кондиціонер та спеціальні сироватки, які стимулюють ріст волосся. 
  9. Порада: Застосовуйте засоби для ополіскування волосся – відвари різних трав: кори дуба та кореня лопуха. Вони позитивно впливають на стан шкіри голови та волосся.
  10. Порада: Для розчісування найкраще підходить дерев'яний гребінець, що має рідкі зубці, або щітка з натуральною щетиною. Рухи мають бути м'якими та акуратними. 
  11. Порада: Робіть масаж шкіри голови. 
  12. Порада: Влітку захищайте шкіру голови від опіку та носіть головний убір. Взимку волосяним фолікулам загрожує переохолодження, тому виходьте на вулицю лише в шапці.
  13. Порада: Причиною випадіння волосся можуть стати деякі зачіски. Тому не слід робити занадто тугі пучки та кінські хвости.
  14. Порада: Використовуйте щадні види фарбування волосся. Знебарвлення також може призвести до випадіння.
  15. Порада: Споживайте корисні для волосся добавки: біотин (вітамін В7), вітамін D, мінерали (кальцій, цинк, селен, мідь, залізо), амінокислоти (таурин, аргінін, цистеїн), антиоксиданти (екстракт зеленого чаю, екстракт винограду, вітамін С та Е).
  16. Порада: Мінімізуйте стрес, дотримуйтесь сталого режиму сну та збалансованого харчування, виконуйте фізичні вправи, щоб профілактувати випадіння волосся.

LIGA.Life зібрала популярні поради з мережі про профілактику та лікування випадіння волосся. Лікар-дерматолог, трихолог та спеціаліст з хірургічного відновлення волосся Кузьма Хобзей прокоментував, чи дійсно вони дієві.

Порада: Якщо у вас випадає понад 100-150 волосин за день, то зверніться до лікаря.

Якщо у людини випадає понад 100-150 волосин на день, то це не добре. Проте не слід бути категоричним: 99 – це нормально, а 100 – вже проблема. Можна приблизно уявити, який діапазон випадіння волосся має бути у конкретної людини. 

Наприклад, у середньостатистичної людини на голові приблизно 100 000 волосин. З них 5-15% перебувають у фазі телогену. Тобто волосина від’єдналась від фолікула, але ще не випала. Це проміжна фаза між ростом та випадінням.

Тобто у середньому зі 100 000 волосин 10 000 перебувають у цій фазі. Вони мають випасти в межах трьох місяців. Три місяці це майже 100 днів. Тобто в середньому в день має випадати до 100 волосин. 

Проте якщо подивитися на цю формулу, то в ній є багато змінних параметрів:

  • Не всі люди мають 100 000 волосин. Щоб дізнатися приблизну кількість потрібно виміряти площу голови та кількість волосина на 1см кв. Є люди, у яких і 70 000 і 120 000. Тому це не догма.

  • Випадіння має доволі широкий діапазон – 5-10%. Тобто в однієї людини у фазі телогену випаде 5%, а в іншої удвічі більше – 10%. Обидва варіанти вважаються нормою.

Якщо ви хочете самотужки діагностувати проблему, то згадайте, чи випадало у вас волосся в цей проміжок часу рік тому. Адже це може бути сезонна тенденція. Також можете подивитися на хвіст чи косичку. Якщо вам здається, що вони значно "схудли" і це не був поступовий процес між випадінням та ростом, то зверніться до спеціаліста.

Лікарі проводять дослідження – фототрихограму. Вони виголюють невелику частину волосся на голові, розміром з одну копійку. Через 48 годин дивляться на це місце під дерматоскопом. Роблять фото та аналізують його через спеціальну програму. Так можна зрозуміти, яке волосся виросло на 0,6-0,7 мм, а яке взагалі не росте. На підставі результатів ставлять діагноз.

Порада: Мийте волосся рідше, щоб воно менше випадало.

Якщо людина не має алергії на шампунь, то миття голови, як гігієнічна процедура, не несе жодної шкоди для волосся чи шкіри голови. Ця порада виникла через те, що під час миття голови часто спостерігається випадіння волосся. Проте сама процедура тут ні до чого.

Уявіть, ви сидите в кімнаті і спілкуєтесь телефоном. Ваше волосся не випадає під час розмови, якщо ви не будете його смикати чи намагатися розчісувати. Будь-який зовнішній рух може бути поштовхом до випадіння волосини, яка вже від’єдналась від фолікула і має природним шляхом випасти. На її місці почне рости наступна. 

Те саме відбувається під час миття. Волосся намокло і стало важким. Ви намастили голову шампунем. Він розмочив шкіру голови, а лусочка, на якій ледь-ледь трималась волосина, розмокла. Волосина випала. Тому у людей може скластися враження, що волосся випадає саме від миття. 

Якщо ви будете мити голову не щодня, а через день, то за один раз буде випадати більше волосся: за вчора і сьогодні. Адже кількість волосся, яке мало випасти сьогодні біологічно визначається ще за три місяці, коли волосина переходить у фазу телогену.

Порада: Не мийте волосся сильно гарячою водою, радше прохолодною.

Уникайте крайнощів. Температура води має бути комфортною саме для вас. Немає універсальної поради щодо температурного режиму під час миття голови. 

Температура тіла – 36,5, а на поверхні шкіри – 34-35, але на шкірі голови – дещо вища через наявність волосся. Тому умовно шкіра голови адаптована до температури 34-36 градусів.

Дуже гаряча вода може викликати опіки, а холодна – не очищати. Адже головна задача цього процесу – гігієна. Тому температура має відповідати їй.

Порада: Після миття натирайте голову яєчним жовтком.

Один із "дідівських способів" – мити голову яйцем, замість шампуню чи бальзаму. Такі поради можуть виникати через недовіру до косметичної чи фармакологічної індустрії. 

Проте це не матиме жодної користі ні для вигляду, ні для росту волосся. Обирайте засоби, які допомагають змити жирний блиск та бруд.

Порада: Не тріть і не розчісуйте мокре волосся. Просто промочіть його рушником.

Мета цієї поради – не пошкодити волосся. Після миття воно схильне до заплутування, тому під час розчісування можна побачити не лише випадіння волосся, але його ламкість.

Якщо ваше волосся схильне до заплутування, то про це слід подбати ще до миття голови. Нанесіть шампунь не круговими рухами, як це зазвичай роблять чоловіки, а обережно так, щоб не заплуталось волосся. Якщо використовуєте бальзам, то проведіть ним усією довжиною, а потім обережно змийте водою. 

Не тріть волосся рушником, а промокніть його, щоб під час сушіння вода не текла з нього. Вологу, яка залишилась на стрижні волосся, досушіть феном. 

Порада: Не користуйтесь феном або сушіть волосся на найнижчих температурах. Також не слід користуватися плойками та випрямлячами, які мають високу температуру.

Немає жодного зв'язку між феном та випадінням волосся. Фолікул розташований на глибині приблизно 6-7 мм під шкірою, тобто глибоко. Дія фена не може на нього вплинути. Ба більше, сучасні фени мають комфортний режим повітря, який не перегріває. 

Рекомендація використовувати щадні режими температури – правильна. Якщо дуже довго сушити феном на високих температурах одну точку мокрого волосся, то може відбутися закипання води всередині волосини. Це пошкодить її.

Щодо інших приладів, то вони більш шкідливі, ніж фен. Температура фена – умовно до 100 градусів. Прямого контакту з волоссям прилад немає. Проте плойки та випрямлячі можуть мати температуру 120-180 градусів і більшу.

Окрім цього, завдання таких приладів – змінити просторову будову волосся. Для цього потрібно пошкодити білок всередині нього. Так волосся буде більш схильне до ламкості та пошкодження ультрафіолетом. Тому навіть одне користування плойкою може бути набагато шкідливіше, ніж систематичне користування феном.

Порада: Робіть домашні маски з натуральних інгредієнтів: перцю, гірчиці, кориці, рицинової олії тощо.

Будьте обережні з такими порадами! Домашні маски можуть нашкодити. Наприклад, якщо переборщити з перцем, часником, цибулею чи гірчицею, то може виникнути опік шкіри голови. Волосся від цього почне не рости, а випадати. Це може бути локальний стрес, який викличе передчасне завершення фази росту. 

Також маски можуть порушити мікрофлору шкіри голови і створити плівку. Це лише посилить шкірні захворювання, наприклад, себорейний дерматит.

Окрім цього, популярними є маски з харчових олій, які наносять на довжину. Їх складно вимити, тому волосся може залишитись масним. Краще використовувати спеціальні бальзами чи маски.

Порада: Підберіть відповідний догляд: шампунь проти випадіння волосся, бальзам-кондиціонер та спеціальні сироватки, які стимулюють ріст волосся. 

Випадіння волосся – це не діагноз, а симптом. Ба більше, це природне явище, яке супроводжується подальшим ростом волосся. 

Проте якщо ви маєте схильність до облисіння чи проблеми з волоссям різного характеру, то зверніться до лікаря. Він поставить чіткий медичний діагноз та призначить лікування.

Застосування шампуню (навіть якщо на ньому написано "проти випадіння" і ви купуєте його в аптеці) – це не лікування, а косметичний догляд. Лікування відбувається за допомогою лікарського засобу. 

Подібна річ, коли у перукарнях обіцяють процедури лікування волосся. Це підміна понять. Адже у перукарні працюють не лікарі. Вони можуть зробити косметично-доглядові процедури, які покращать вигляд волосся, але не його здоров’я.

Окрім цього, шампунь наносять на шкіру голови на нетривалий час. Навіть, якщо в його складі є корисні речовини, вони не зможуть вплинути на процес росту чи випадіння волосся. Адже усі ці процеси відбуваються у волосяному фолікулі, який захищений товстою, твердою та щільною шкірою, куди шампунь не потрапляє. 

Будь-які корисні вітаміни чи мінерали потрапляють у фолікул не через шкіру, а через кров та судину, яка його живить. Тому шампунь проти випадіння волосся – це ніби єдиноріг. Про нього всі говорять, але ніхто його не бачив. 

Єдине, що потенційно може піти на користь – це ампули, сироватки та лосьйони, які наносяться на шкіру голови та тримаються тривалий час.

Наприклад, є міноксидил – медичний препарат та класичний стимулятор росту волосся. Він широко використовується протягом останніх 40 років. Його випускають у формі лосьйонів, спреїв, піни, які наносяться на шкіру та залишаються тривалий час.

Інколи виробники рекомендують купувати такий лосьйон в ампулах у парі з шампунем. Останній очищує шкіру, щоб ампули краще спрацювали. У такому поєднанні можна сказати, що шампунь корисний. 

Проте часто люди купують лише шампунь без ампул. Тому що їхня ціна приблизно 1500 грн, а шампуню – 300 грн. Проте без лосьйону шампунь не спрацює. 

Порада: Застосовуйте засоби для ополіскування волосся – відвари різних трав: кори дуба та кореня лопуха. Вони позитивно впливають на стан шкіри голови та волосся.

Завдання шампуню – змити надлишок шкірного сала, лущення, мікробів та зовнішнє забруднення. Його наносять та змивають звичайною водою. 

Ополіскування радять, як альтернативу водопровідній воді, яка має не дуже гарну якість. Проте волосся не стане густішим від миття голови відваром кори дуба.

Порада: Для розчісування найкраще підходить дерев'яний гребінець, що має рідкі зубці, або щітка з натуральною щетиною. Рухи мають бути м'якими та акуратними. 

Щітка та гребінець – це лише інструменти. Їхнє завдання розчесати волосся, вирівняти його і надати форму зачісці. 

Вони не мають пошкоджувати чи виривати волосся, а також дряпати шкіру голови. Для прямого і не дуже довгого волосся підійде гребінь, а для м’якого, але тоненького – щітка з м’якою щетиною.

Для волосся, яке схильне заплутуватися підійде щітка з тонкими зубцями різної довжини. Класичні щітки з розширенням на кінчику можуть призвести до заплутування волосся і мають більше шансів вирвати його. Волосся не затримується на щітці з тонкими зубцями, тому ймовірність витягти його менша.

Проте вирвати волосся можна будь-якою щіткою, якщо тягнути і робити це необережно.

Порада: Робіть масаж шкіри голови. 

Я прихильник доказової медицини, тому якщо ми кажемо, що масаж стимулює ріст волосся, то потрібно довести це науково. Наприклад, провести дослідження, де одна група людей масажує голову, а інша – ні. 

Далі слід подивитися, як росло волосся до масажу в учасників обох груп, і як після. Так можна визначити, чи дійсно масаж впливатиме на ріст волосся. Проте таких досліджень нема.

Масаж дійсно стимулює приток крові, але це не означає, що він стимулює ріст волосся. 

Якби питання облисіння можна було вирішити у такий простий спосіб, то лисих людей не було б. Проте все набагато складніше.

Порада: Влітку захищайте шкіру голови від опіку та носіть головний убір. Взимку волосяним фолікулам загрожує переохолодження, тому виходьте на вулицю лише в шапці.

Я погоджуюсь, проте слід уточнити. Наприклад, ви звикли їздити на машині. Час вашого перебування на вулиці – це ходьба від паркінгу до офісу і від стоянки до дому. У цей момент захисну функцію може виконати волосся. Тому у такому разі влітку можна обійтись без кепки, а взимку – без шапки.

Проте якщо ви перебувайте довгий час на сонці і шкіра голови відкрита, то захист необхідний. Ультрафіолетові промені пошкоджують як стрижень волосся, так і шкіру голови та волосяний фолікул. Тому що ультрафіолетовий спектр А довгохвильовий. Він проникає в шкіру глибоко і може негативно вплинути на клітини, які продукують волосся.

Це замкнене коло: людина, яка лисіє, втрачає захисну функцію волосся. Воно вже не захищає шкіру голови. Ультрафіолет попадає на шкіру, проникає на її глибину, фолікул пошкоджується, і волосся гірше росте. Тому треба захищати голову, особливо людям з тенденцією до проріджування волосся. Також до пошкодження сонцем більш схильне світле волосся, ніж темне.

Порада: Причиною випадіння волосся можуть стати деякі зачіски. Тому не слід робити занадто тугі пучки та кінські хвости.

Абсолютно згоден з цим. Волосся дуже не любить, коли ми змінюємо його природний кут росту. Придивіться до людей з прямим коротким волоссям. Напрямок його росту на лобі зазвичай – вперед. 

Якщо ви почнете його виламувати в іншу сторону, наприклад, під час зав’язування кінського хвоста, то воно пошкодиться. Навіть є ризик розвитку тракційної алопеції або алопеції від натягу.

Подібну історію спостерігаємо у дітей, яким на морі плетуть косички з додатковими обтяжувальними елементами (стрічки, мушлі, колечки). Також це розповсюджена ситуація серед дівчат, які займаються гімнастикою, балетом чи танцями. За традицією, вони мають виступати з тугими пучками, щоб волосся не стирчало. 

Потім до трихологів звертаються мами або вже дорослі дівчата з пошкодженим волоссям чи аномальним випадінням через такі зачіски. Я б радив взагалі відмовитись від цієї традиції або замість тугих пучків використовувати фіксатори та лосьйони, які допомагають уникнути стирчання. Бо танці можуть залишитися у минулому, а вбите волосся буде на все життя.

Порада: Використовуйте щадні види фарбування волосся. Знебарвлення також може призвести до випадіння.

Потрібно відрізняти випадіння та ламкість. У більшості випадків фарбування не впливає на випадіння волосся, як наслідок завершення фази росту. Адже фарба не проникає в глиб волосся і не досягає фолікула. 

Якщо немає алергії на фарбу або вона не викликає дерматит, то випадіння не буде. 

Проте фарбування може пошкодити стрижень волосини, що призведе до ламкості. Найбільш шкідлива процедура – освітлення волосся та фарбування, яке ним супроводжується. 

Порада: Споживайте корисні для волосся добавки: біотин (вітамін В7), вітамін D, мінерали (кальцій, цинк, селен, мідь, залізо), амінокислоти (таурин, аргінін, цистеїн), антиоксиданти (екстракт зеленого чаю, екстракт винограду, вітамін С та Е).

Немає доказової бази, яка б підтвердила користь полівітамінів для волосся середньостатистично людини. Для здоров’я волосся дійсно потрібні біотин, фолієва кислота та інші перераховані мікроелементи. Проте перш ніж починати їх пити, потрібно розібратися, чи їх дійсно не вистачає в організмі.

Якщо людина харчується збалансовано, то навіщо їй споживати полівітаміни? Сьогодні у людини, яка живе в цивілізованій країні, є все для збалансованого харчування в будь-яку пору року. Здоровий раціон – краще, ніж вітамінні добавки. 

Проте якщо у людини є явна проблема з випадінням волосся, то не потрібно одразу замовляти полівітаміни. Зверніться до лікаря, визначте проблему та її причину, отримайте лікування. 

Не забувайте, що дефіцит вітамінів – не єдина проблема. Є ще дисбаланс гормонів, генетика, аутоімунні захворювання та алергії, які не лікуються харчовими добавками. 

Порада: Мінімізуйте стрес, дотримуйтесь сталого режиму сну та збалансованого харчування, виконуйте фізичні вправи, щоб профілактувати випадіння волосся.

Усі ці поради важливі. Наприклад, стрес може негативно впливати на цикл росту волосся. Гормон стресу (кортизол) може викликати передчасне завершення фази росту волосся. У результаті воно буде рости умовно не до 40 см, а 25 см і випадати. 

Також є зв’язок між стресом та облисінням. Тому що гормони стресу можуть посилити негативний вплив статевих гормонів на волосся. Проте порада "мінімізувати стрес" дуже непрактична. Я б рекомендував тренувати стресостійкість за допомогою йоги, медитацій чи інших практик.

Окрім цього, існують дослідження, які підтверджують, що шкідливі звички (паління та алкоголь) пришвидшують облисіння. Учасниками дослідження стали однояйцеві близнюки. Вони мали однакову генетику, але, до прикладу, чоловіки з більшою масою тіла, які пили більше алкоголю та курили, були більш лисими, ніж їхні брати.

Тому стиль життя впливає не лише на здоров’я внутрішніх органів, але й на стан волосся.