Зміст:
  1. Кератинове вирівнювання
  2. Ботокс для волосся
  3. Органічна реконструкція волосся
  4. Масляне обгортання волосся
  5. Озонотерапія
  6. Мезотерапія
  7. Біоревіталізація
  8. Плазмотерапія або PRP

LIGA.Life та трихологиня, засновниця простору "ReLife" Тетяна Мельничук, розібрали популярні процедури для волосся: їхню користь, шкоду та ефективність.

Модні процедури для волосся: розбираємо з лікарем ботокс, кератин, ламінування та інші
Тетяна Мельничук

Кератинове вирівнювання

Змінює форму волосся під дією кератину та високих температур. Майстер наносить кератин на всю довжину волосся. Просушує феном, а згодом – за допомогою вирівнювача, розігрітого до 200-230°C, вирівнює кожне пасмо. Така термічна обробка допомагає кератину закріпитися на волоссі.

По суті, це – як макіяж для волосся, пояснює експертка:

"Кератин маскує нездорове волосся. В соцмережах часто рекламують цю процедуру як лікувальну, але це маркетинг".

Переваги: упродовж 6-8 місяців волосся виглядає блискучим, рівним та організованим. 

Недоліки: "Насправді кератинове вирівнювання – це руйнування. У процесі руйнуються дисульфідні зв’язки у волосині. Після змивання кератину волосся буде сухим, ламким та більш схильним до пухнастості, ніж це було до процедури", – стверджує трихологиня.

Модні процедури для волосся: розбираємо з лікарем ботокс, кератин, ламінування та інші
Фото: Depositphotos

Для порівняння: здорове волосся реагує на зміну погоди та рівень вологості, розкриваючи та закриваючи кутикулу. Натомість після кератинового вирівнювання такого ефекту не буде. Волосся не дихатиме.

"Окрім того, кератин має хімічний склад. Тож випаровування, яке відбувається під дією випрямляча, токсичне для слизових, шкіри та дихальних шляхів", – додає лікарка.

Рекомендоване: жінкам, яких сильно турбує естетичний вигляд волосся. Вони мають товсті волосини, які неможливо вкласти феном, вирівнювачами тощо. Такому волоссю не допомагають бальзами, кондиціонери, олії та інші засоби. 

"У такому разі ми наголошуємо пацієнтам, що це не лікарська процедура, а естетична. Товсте волосся не пошкодиться після 1 процедури кератинового вирівнювання, але через 4-5 повторень негативний результат стане видимим", – додає лікарка.

Не рекомендоване: 

  • людям із прямим волоссям, яке дещо пушиться. 

  • тим, хто не пробував до процедури покращити стан та вигляд волосся доглядовими засобами або правильними техніками висушування. Адже це може вирішити естетичне питання без косметичних процедур.

  • вагітним.
  • людям зі шкірними захворюваннями та алергічними реакціями. 

"Неважливо, яку саме алергію ви маєте. Кератин часто провокує алергічні прояви, себорейні дерматити, сухість шкіри, лупу, лущення шкіри голови та випадіння волосся. Це агресивна процедура", – стверджує Тетяна.

Ботокс для волосся

Ця процедура не має нічого спільного з ін’єкцією ботоксу (ботулотоксину), яка допомагає прибрати мімічні зморшки. Насправді процедура схожа за принципом на кератинове вирівнювання.

Волосся миють та сушать. Далі – рівномірно наносять сироватку та тримають протягом 20-30 хв. Потім волосся знову висушують. 

  • Якщо це холодний ботокс, пасма не витягують вирівнювачем. Відповідно, ефект такої процедури буде нетривалим.

  • Якщо гарячий, то сировотку "приклеюють" до кутикулярного шару волосини за допомогою гарячого випрямляча. Ефект такої процедури буде довшим.

Переваги: через утворення силіконової плівки волосся візуально потовщується та збільшується в об’ємі.

Недоліки: "Є багато спеціалістів, які після 1-2 років роботи з цими процедурами ставлять їх на паузу через токсичну дію випаровування, яке шкодить імунній системі, провокує екземи, алергічні прояви та контактні дерматити", – пояснює Тетяна та додає, що подібний ефект спостерігається у деяких пацієнтів після процедур.

Окрім того, часто волосся стає виснаженим та посіченим після ботоксу. 

"Перукар вже нічого не вдіє з таким волоссям. Доведеться відрощувати та обрізати пошкодження", – додає лікарка.

В мережі ви також зможете зустріти: ламінування, екранування, кератинування, біксіпластію та нанопластику волосся. Це процедури, які мають подібний алгоритм дії та ефект, як кератинове вирівнювання та ботокс. Різниця лише у складі засобів та тривалості дії.

Органічна реконструкція волосся

Це корисна альтернатива кератиновому вирівнюванню та іншим подібним процедурам. Її проводить трихолог-реабілітолог, який спочатку діагностує стан шкіри голови та структури волосся, а вже потім призначає процедуру.

Модні процедури для волосся: розбираємо з лікарем ботокс, кератин, ламінування та інші
Фото: Depositphotos

"Це поступове, пошарове наповнення волосся білками, ліпідами, амінокислотами та колагеном. Процедура допомагає максимально зволожити волосся та зберегти вологу всередині", – пояснює лікарка.

Перевага: волосся не випалюють гарячим інструментом після нанесення спецзасобу. Натомість використовують ультразвуковий холодний вирівнювач або вапоризатор. Вони трохи відкриватимуть кутикулу, щоб препарат міг глибше проникнути до структури волосся та відновити його.

Недоліки: людина не побачить ефект одразу. Для цього потрібно пройти курс із 5 процедур, які виконують раз на 3 тижні.

"Така процедура коштує дорожче, ніж кератинове вирівнювання. Проте це вклад у здоров’я. Після всіх процедур ви отримаєте гарне, доглянути волосся, яке не буде пушитися, плутатись та ламатися", – додає Тетяна.

Масляне обгортання волосся

На чисте вологе волосся наносять гідрогенізовані олії спеціальних брендів. Голову обгортають плівкою, а зверху нагрітим рушником. Після 30-50 хв олію змивають теплою водою та сушать волосся феном.

Переваги: фіксує лусочки волосся та зберігає вологу всередині волосини.

"Проте цей ефект буде лише за умови використання спецзасобів. Нанесення оливкової чи кокосової олії на волосся не дасть бажаного ефекту. Тому що вони не здатні досягнути міжкутикулярного шару та зафіксуватися там", – пояснює трихологиня.

Рекомендоване: жінкам із пористим волоссям, яке втратило блиск, але не має пошкодження нижнього шару волосся (кортексу).

Не рекомендоване: жінкам із пошкодженим блондом та ламкістю волосся. У такому разі спочатку треба відновити білковий склад волосся. Натомість використання олій може призвести до пожовтіння волосся.

Озонотерапія

Ця процедура має декілька шляхів реалізації:

  • підшкірне (ін’єкційне) введення газу, яке викликає "запальну" реакцію дерми та запускає каскад відновлення шкіри.

  • обробка поверхні голови озоном. На голову надягають ковпак, звідки подається волога тепла пара з озоном.

"Це рідкісна, але можлива процедура в Україні. Ін’єкційний вид взагалі майже не застосовується в трихології та косметології. Натомість зовнішня обробка більш поширена і використовується лише за показаннями лікарів", – стверджує експертка.

Ефект: має антибактеріальну та протигрибкову дію, стабілізує мікрофлору шкіри, лікує дерматит та покращує мікроциркуляцію крові.

Рекомендована: людям з алопецією, себорейним дерматитом та бактеріально-грибковими захворюваннями шкіри голови. 

Нерекомендована: людям, які хочуть зробити цю процедуру без призначення лікаря.

Мезотерапія

Її використовують лише з лікувальною ціллю та за призначенням трихолога. 

Рекомендована: людям із надмірним випадінням волосся та алопецією (облисінням).

"Спочатку лікар детально вивчає анамнез та за необхідності просить здати аналізи. Важливо зрозуміти причину випадіння волосся, наприклад, гормональний збій, дефіцитний стан, спазм судин тощо. Далі трихолог направляє пацієнта до суміжного спеціаліста. Наприклад, якщо у жінки волосся випадає через гормональний збій, то трихолог працює в парі з гінекологом-ендокринологом", – пояснює Тетяна.

Кожен лікар проводить власну діагностику та призначає лікування.

Трихолог проводить трихоскопії, щоб перевірити чи шкіра голови здорова, не стоншена і чи містить достатньо колагену та еластину. У такому разі можна розпочинати мезотерапію.

"Склад препарату формують індивідуально для кожного пацієнта. Він має відповідати проблемі, шкірі та волоссю конкретної людини. Препарат вводять ін’єкційно цільово до проблемної зони. Тривалість курсу – індивідуальна", – розповідає лікарка.

Не рекомендована: 

  • людям із дефіцитними станами (заліза, вітаміну D). У такому разі мезотерапія не дасть бажаного результату. 

  • тим, хто не пройшов перевірку у лікаря і звернувся напряму до косметолога, який не визначив причину випадіння волосся. У такому разі ефекту також може не бути.

Біоревіталізація

Це підвид мезотерапії, ін’єкційна процедура. Головна відмінність – склад засобів.

Препарати-біоревіталізанти містять пептиди, протеїни, ліпіди, амінокислоти та інші поживні речовини, які "запаковані" в гіалуронову кислоту. Це дає йому густу консистенцію, відповідно – довший ефект.

"Коли біоревіталізант вводять до шкіри голови, утворюється вузлик, який довше розсмоктується, ніж мезопрепарат рідкої консистенції".

Показання та протипоказання подібні до мезотерапії.

Плазмотерапія або PRP

"Часто цю процедуру називають плазмоліфтингом. Проте це некоректна назва, яку використовує для своєї методики російський лікар Ренат Ахмеров. Він просто взяв класичну процедуру плазмотерапії, модифікував її, зробив власний протокол і подає вітчизняним косметологам. Але в Україні, як і в світі, застосовують плазмотерапію або терапію плазмою крові, збагаченою тромбоцитами", – пояснює лікарка.

Модні процедури для волосся: розбираємо з лікарем ботокс, кератин, ламінування та інші
Фото: Depositphotos

Перш ніж призначити цю процедуру, лікар вивчає анамнез пацієнта. Для визначення проблеми та форми плазми, яка потрібна для її рішення.

Рекомендована: у разі випадіння волосся, алопеції, лікування себорейного дерматиту, псоріазу тощо.

Пацієнт здає кров із вени. У спеціальному приладі (центрифузі) її модифікують до потрібної форми. Наприклад, для лікування себорейного дерматиту та псоріазу використовують бідну тромбоцитами плазму. Далі – вводять плазму до шкіри голови.

Ефект: стимуляція активного клітинного поділу дерми та волосяного фолікула, покращення імунітету дерми, стимуляція росту волосся та нових капілярних сіток.

Не рекомендована: у випадках, коли ви робите цю процедуру лише для краси. Це не для естетики, а заради здоров’я. Тож уникайте спеціалістів, які без діагностики рекомендують цю процедуру.

Читайте також: Не бійтеся ботоксу і не спіть із макіяжем. Як доглядати за шкірою після 30 років