Зміст:
  1. Як проводили дослідження? 
  2. Чому гнів допомагає вирішити складні завдання?
  3. Чи варто стримувати гнів?

Здебільшого гнів вважають емоцією, яку потрібно контролювати і стримувати. Однак насправді він може допомагати людині справлятися зі складними викликами та вирішувати комплексні завдання. Тобто те, чого ми зазвичай уникаємо, може бути корисним. 

Аби перевірити цю гіпотезу, вчені з Техаського аграрно-технічного університету (Texas A&M University) дослідили поведінку 233 студентів, які відчували різні емоції: гнів, смуток, бажання та радість. Піддослідні взяли участь у шістьох експериментах, у яких складали пазли, шахраювали, аби отримати призи, грали у відеоігри тощо. Наприкінці вчені порівняли виконання завдань студентами і прийшли до висновку, що учасники, які відчували гнів, краще справлялися зі складними викликами, на відміну від решти. 

Про результати експериментів та загальні висновки, опубліковані в журналі Journal of Personality and Social Psychology, розповіло американське видання Huffpost. LIGA.Life переказує найцікавіше із дослідження.

Як проводили дослідження? 

233 студентам коледжу випадковим чином навівали одну із чотирьох емоцій:

  • для відчуття гніву учасники мали спостерігати за образами на адресу своєї футбольної команди;
  • аби викликати бажання, перед учасниками ставили десерт;
  • відчуття радості в учасників викликали переглядом зображень або відео з милими кошенятами та усміхненими дітьми;
  • учасникам, які мали відчувати смуток, показували похорони або хвороби

В одному з експериментів учасникам запропонували за 20 хвилин виконати якомога більшу кількість головоломок. Для цього надали чотири набори по сім анаграм різного рівня складності — піддослідні мали знайти і виписати якомога більше слів. Виявилося, що студенти, які відчували гнів, впоралися краще проти інших учасників — вони розшифрували на 39% більше анаграм, ніж ті, хто відчували смуток, радість чи бажання. 

"Ми не знаємо напевне, але є теорія, що реакції, пов’язані із гнівом — такі, як концентрація уваги, підвищена збудженість та схильність шукати підхід до проблеми, — були допоміжними у цих ситуаціях. Однак у виконанні легших завдань ці зміни можуть бути менш важливими", — пояснює Хезер Ленч (Heather Lench), провідна авторка дослідження та професорка психології та нейронауки Техаського аграрно-технічного університету. 

Чому гнів допомагає вирішити складні завдання?

Результати дослідження Техаського університету сходяться з тими, які отримала Сорая Чемалі (Soraya Chemaly) — активістка та авторка книги "Гнів їй личить: сила жіночої агресії". Вона пояснює такі результати тим, що гнів допомагає людині бачити ситуацію чіткіше

"Гнів — це емоція, яка прояснює мислення. Коли люди відчувають гнів, то часто йдеться про методологічне, стратегічне і досить ясне мислення, адже гнів "дистилює" складні емоції, так само як і складні ідеї", — зазначає вона. 

Коли відчуття смутку може змусити замкнутися у собі, гнів підштовхує до активних дій. Також під впливом цієї емоції людина заохочує інших змінювати обставини, які викликають у неї гнів. У дев’яти із десяти випадків, додає активістка, такі дії спрямовані на тих, хто визнає загрозу чи несправедливість і має можливість допомогти розгніваній людині. 

Як приклад користі від гніву Сорая Чемалі наводить дослідження про кліматичний активізм, де людський гнів був найпотужнішим передвісником активності суспільства та політичної підтримки: 

"Зміни клімату — це один із суттєвих, великих і складних викликів. Однак є щось в ідеї, що чим більшими будуть виклик і перешкода, тим сильніший гнів люди відчуватимуть". 

Чи варто стримувати гнів?

Професорка Хезер Ленч зазначає: чимало інших досліджень вказують на те, що перед вступом у конфронтацію люди цілеспрямовано намагаються пережити гнів. Інтуїтивно вони відчувають, що в такій ситуації це буде корисно. 

"Наше дослідження дозволяє припустити, що така поведінка має підґрунтя. Контрольована інтенсивність гніву може мати переваги під час подолання складних викликів", — пояснює науковиця. 

Інші дослідження показують, що гнів допомагає людині швидше творчо розв'язати проблему. 

"Всі емоції важливі. Якщо ви можете їх назвати, визначити і помітити, то вони можуть бути корисними для досягнення цілей. Якщо ви відчуваєте гнів, який для багатьох не є комфортною емоцією, — не варто приглушувати його. Не намагайтеся пригнічувати цю емоцію, адже із гнівом приходить багато знань та інформації", — зазначає Сорая Чемалі.