Зміст:
  1. Як окупанти захопили місто та його мешканців
  2. Зона обстрілів – Веселе та Козацьке
  3. Містяни чекають на Україну

Сьогодні Нова Каховка мала б святкувати 70 років від дня заснування. Однак, 27 лютого херсонські та центральні ЗМІ написали, що місто перебуває під повним контролем російських військ. Водночас містяни звертають увагу – окупанти в місті ще з перших днів війни. Відтоді минула ніч стала першою, коли не було затятих обстрілів та канонади, каже LIGA.Life Олександр, журналіст із Нової Каховки

Як окупанти захопили місто та його мешканців

Він розповідає, що в п’ятницю, 25 лютого, росіяни захопили міськвиконком. Чоловік спостерігав це на власні очі. Він стояв в черзі до аптеки, коли побачив колону російської техніки, десь 20 одиниць: "Їхали центральною вулицею міста, Дніпровським проспектом, до ГЕС". 

Потім від колони відділилися один БТР, два КАМАЗи з солдатами та військовий джип. Військові оточили виконком за периметром, а потім зайшли всередину будівлі, каже Олександр.

"Вони годину з собакою перевіряли, чи немає замінування, а потім вели перемовини з мером міста. Той просив їх, щоб вулицями не їздили танки, не ламали асфальт", – пригадує журналіст.

За словами чоловіка, коли окупанти захопили мерію, відразу зняли українські прапори з флагштока. На другий день зняли ще два прапори з-під даху будівлі мерії.

"Люди кажуть, нібито зараз висить "триколор", але перевірити я не зміг. Наразі квартал навколо мерії оточено, підійти неможливо. Коли я спробував, на зустріч мені з рішучим виглядом вийшов російський військовий та мовчки направив на мене автомат. Я звернув і заскочив у перший ліпший двір", – розповідає він.

Загалом ситуація стабільна, у місті працюють кілька супермаркетів. Найбільша проблема з ліками, бо завозів немає. "Телефонують люди із сіл нашої громади (у нас 10 сіл), які не можуть приїхати за ліками, бо всі входи та виходи, блоковані окупантами", – зауважує Олександр.

Місцевий житель Олег Батурін зазначає, що російські військові контролюють центральний квартал міста Нова Каховка. 

Вчора новокаховчани переповідали йому, як намагалися в центральній частині міста дістатися до продуктового магазину, але по них відкрили вогонь – люди отримали поранення. Батурін підкреслює, що такі випадки непоодинокі: "Друзі та колеги розповідають, якщо людина йде в бік російської техніки або їде на авто – окупанти роблять попереджувальні постріли з автоматів. Доводиться розвертатися".

Батурін розповідає, як вчора мешканці громади намагалися доїхати до ринку, де мають торгову точку, щоб взяти продуктів додому – їх теж почали обстрілювати. На щастя, вижили. 

Поруч із Новою Каховкою – Таврійськ. На його вулицях теж є російські військові. "Вони там на шаленій швидкості їздять на БТРах житловими кварталами. А треба розуміти, Таврійськ – невелике місто, там немає широких проспектів, крім основної траси. Люди в Таврійську дуже налякані", – зауважує Батурін.

Чоловік спілкувався з мешканцями Таврійська, які розповідали, як спробували поїхали на машині вдень в Нову Каховку, але не встигли повернути на вулицю міста, як їх почали обстрілювати. "Вони вважають, що залишилися живими лише тому, що на величезній швидкості поїхали звідтіля", – розповідає він. 

По людях, які намагаються доїхати з передмістя в Нову Каховку, окупанти також стріляють. Були обстріли автомобілів без жертв, але так само вже зафіксовані вбивства.

"Вчора на маячанському переїзді (між Нової Каховкою і Таврійськом) була розстріляна машина, загинув водій, житель Таврійська. Разом із ним була дружина і діти, які залишилися живими. Вони їхали в Нову Каховку", – розповідає Батурін.

Нова Каховка під тимчасовим контролем окупантів.Яка ситуація в місті – розповіді очевидців
Фейсбук Сергія Цигіпи. Інформаційн самооборона Нова Каховка

Місцевий журналіст Олександр каже, що вчора окупанти розстріляли пенсіонера, який їхав з дачі на велосипеді в місто: "Він був у камуфляжних штанях – окупанти вбили з автомата без попередження".

Йому також відомо про родину, яка намагалася виїхати з міста. Але їхню машину розстріляли на мосту. Загинули чоловік і жінка віком 56 років, 29-річна невістка і двоє дітей, шестирічна донька і півторарічний син: "Їхній батько, працівник патрульної поліції, на той час обороняв Херсон". 

Зона обстрілів – Веселе та Козацьке

Олег Батурін наголошує: найгірша ситуація в селі Веселе та селищі Козацьке, розташованих навпроти Нової Каховки на іншому березі Дніпра. 

Новокаховчанам невідомо достеменно, що в ці дні тимчасової окупації там відбувалося. Потрапити туди фізично було неможливо – росіяни стріляли в ту сторону. 

Обстріли були постійні, люди взагалі не могли вийти з підвалів, зі сховищ. Багато будинків обстріляних, у людей немає води, світла, закінчуються продукти, писала у фейсбуці кореспондентка радіо Нова Каховка Вікторія Раєвська.

Мешканці сиділи без світла, телефони розрядилися. Тому навіть не могли зв’язуватися з рідними, які за них хвилюються, і давати якусь інформацію. 

"Зі мною зв’язався житель Львова, який благав дізнатися про долю його рідних у селі Веселе. Але це було фізично неможливо, з людьми немає зв’язку", – каже Батурін. 

27 лютого з’явилася інформація, що мер Нової Каховки Володимир Коваленко проводить перемовини із командуванням російських військ про надання "зеленого коридору" для мешканців селищ Козацьке та Веселе. Щоб вивезти людей із зони обстрілів та активних бойових дій у безпечне місце.

Новокаховський журналіст Олександр розповідає, що для розміщення евакуйованих у місті приготували два гуртожитки. Людей планували вивозити на автобусах з позначками "Червоний Хрест". 

"Жителі Нової Каховки, коли обговорювали цей можливий "зелений коридор", мали величезні побоювання щодо можливих провокацій. Згадували Іловайський котел…", – каже він.

Нова Каховка під тимчасовим контролем окупантів.Яка ситуація в місті – розповіді очевидців
Фейсбук. Новокаховська міська рада

На щастя, перших мешканців Козацького і Веселого сьогодні вдалося доправити до Нової Каховки, повідомляють місцеві медіа.

За словами керуючого справами міськвиконкому Віталія Кубатка, евакуація відбувалася так: люди пішки підійшли до Каховської ГЕС, а звідти російські військові переправили їх до міста. Потім вдвічі більшу групу теж військові транспортом доставили в місто. 

Частину мешканців міська влада відпустила до родичів, решту поселила в гуртожитки.

На момент публікації з Веселого та Козацького евакуйовано вже близько 900 осіб, повідомив LIGA.Life Кубатко. 

Нова Каховка під тимчасовим контролем окупантів.Яка ситуація в місті – розповіді очевидців
Евакуація. Фейсбук Новокаховської місцевої громади

Містяни чекають на Україну

У місті залишилися представники місцевого самоврядування, комунальні служби, лікарі, рятувальники, однак не залишилося представників українських правоохоронних органів. Тому містяни Нової Каховки самоорганізовуються, щоб зберегти місто від мародерства, розповідає Олег Батурін.

Люди готові до спротиву, але їх обурює, що дуже мало говорять про Херсонську область. А коли чують якусь інформацію – це заспокоює і дає впевненість, що про нас пам’ятають. 

"Я не відчуваю відчаю чи розчарування у місцевих. Але люди бояться, що Херсонську область можуть кинути напризволяще. Дуже розраховують і вірять, що ми будемо звільнені", – підкреслює чоловік. 

Читайте нас в Telegram: перевірені факти, тільки важливе