Зміст:
  1. Повернення ведучих і виступ про Україну
  2. Номінація "Найкращий актор": Камбербетч готовий прихистити українців
  3. Номінація "Найкраща акторка": середній палець Путіну та грошова підтримка
  4. Найкращий(ща) режисер(ка)
  5. Вечірку скасували, замість неї – гроші для України
  6. Коли та де дивитися?

Пояснюємо, чому цьогорічний "Оскар" варто подивитися і хто з номінантів – за Україну. 

Повернення ведучих і виступ про Україну

Вперше з 2018 року церемонію вестимуть ведучі. Ними стали стендап-комедіантки Емі Шумер ("Всередині Емі Шумер", "Дівчина без комплексів") та Ванда Сайкс ("Нові пригоди старої Крістін"), а також актриса Реджина Голл ("Дуже страшне кіно").



Під час свого інтерв'ю в ефірі денного токшоу Дрю Беррімор Емі Шумер заявила, що "Оскар" – це чудова платформа, на якій може виступити президент України Володимир Зеленський. Так він зможе розповісти про ситуацію, яка відбувається в країні. Адже до "Оскару" прикуто чимало уваги прихильників з усього світу.

Читайте також: Оскар-2022: усі номінанти премії – "У руках пса", "Дюна", "Белфаст", "Людина-павук" й інші

Проте не лише Шумер вважає доречним у час війни надати слово Україні.

Дворазовий володар "Оскара" Шон Пенн пообіцяв публічно знищити свої нагороди, якщо Американська кіноакадемія не дасть виступити президенту України Володимиру Зеленському.


Актор прилетів до України 23 лютого, за день до повномасштабного вторгнення Росії, збирався знімати документальний фільм. 28 лютого Шон Пенн разом із українськими біженцями зміг пішки перейти кордон із Польщею. За місяць він повернувся до Польщі, де тепер його фонд допомагає українцям.

Читайте також: Я втратив дім через війну з РФ. Як пережити горе та підтримати інших у подібній ситуації

Номінація "Найкращий актор": Камбербетч готовий прихистити українців

Справжнім "українським голосом" у Голлівуді став Бенедикт Камбербетч ("У руках пса"). На початку березня під час церемонії вручення іменної зірки на Алеї слави він назвав російське вторгнення "ідіотизмом".



На 37-му щорічному Міжнародному кінофестивалі в Санта-Барбарі (США) актор знову висловив свою підтримку українському народові, вийшовши з синьо-жовтим прапором.

А вже за кілька днів під час церемонії вручення кінопремії BAFTA в Лондоні Камбербетч заявив, що має намір прихистити вдома кількох українських біженців. Така заява актора одразу стала причиною позитивних постів в Україні – "збираємо речі", "а підкажіть адресу".

Читайте також: "Син прокидається і кричить: "Мамо, мені страшно!". Як живуть діти в окупованому Херсоні

Ще один номінант Ендрю Гарфільд ("Тік-так, бум!") під час церемонії вручення премії Гільдії кіноакторів SAG Awards 2022, яка відбулася 28 лютого, зазначив: "Ми маємо тримати у наших серцях те, що відбувається в Україні".



Володар "Оскара" за роль другого плану у фільмі "Старим тут не місце" Хав'єр Бардем може спробувати через 15 років забрати і головну статуетку за роль у "Бути Рікардо". Він вже висловився проти войовничих дій Росії під час мітингу в Іспанії.


Також за звання "Найкращого актора" змагатимуться Вілл Сміт ("Король Річард") та Дензел Вашингтон ("Макбет").

Читайте також: Немає світла, води та зв’язку, а люди є. Як живе Чернігів у гуманітарній катастрофі

Номінація "Найкраща акторка": середній палець Путіну та грошова підтримка

Джессіка Честейн ("Очі Таммі Фей"), для якої це вже третя номінація на "Оскар", у своєму інстаграмі опублікувала справжніх героїнь – дівчат, які народжували в українських бомбосховищах.

Оскар-2022: середній палець Путіну, звернення Зеленського, підтримка Камбербетча
Фото Jessica Chastain

Олівія Колман, яка завжди привертає увагу своїми щирими виступами, оголосила, що пожертвує частину доходу на платформі Cameo організації Choose Love, яка перенаправить кошти у фонд Unicef Ukraine.

Ще одна номінантка Пенелопа Круз долучилася до збору, який оголосила акторська пара Міла Куніс та Ештон Катчер.

Крістен Стюарт під час церемонії вручення премії Spirit Awards у Каліфорнії заявила, що українці ризикують своїми життями, щоб боротися за свободу волевиявлення, незалежність і людяність. Також вона публічно показала середній палець президенту Росії Володимиру Путіну, долучившись до пропозиції ведучих Меган Маллаллі та Ніка Оффермана передати йому "салют Spirit Awards". 

Оскар-2022: середній палець Путіну, звернення Зеленського, підтримка Камбербетча
Скріншот з трансляції

Також за перемогу в номінації "Найкраща акторка" побореться Ніколь Кідман.

Читайте також: Бути людьми навіть у пеклі. Як знищували Маріуполь, а місцеві об'єднувалися, щоб вижити

Найкращий(ща) режисер(ка)

А от серед номінантів на звання "Найкращого режисера" з п'ятірки кандидатів зі своєю позицією визначився лише один. Американський кінорежисер Стівен Спілберг, якого на цьому "Оскарі" номіновано з фільмом "Вестсайдська історія", та його дружина акторка й художниця Кейт Кепшоу передали $1 мільйон як гуманітарну допомогу для потреб біженців з України.

Вечірку скасували, замість неї – гроші для України

За інформацією видання Variety, вечірку перед премією "Оскар" скасували через воєнні дії в Україні. Замість заходу організація пожертвує 1 мільйон доларів на UNICEF на підтримку громадян України.

Читайте також: "Як вщухали обстріли, пробували витягти дітей подихати": про життя та евакуацію з Ворзеля

Коли та де дивитися?

94-та церемонія вручення премії "Оскар" відбудеться 28 березня о 3 годині за київським часом, червона доріжка о 1:30 годині.

Подивитися трансляцію телеканалу ABC на території України цього року неможливо. Проте стежити за результатами можна на офіційних ресурсах премії.

Також церемонію нагородження можна буде дивитися також онлайн на таких каналах: Hulu з Live TV, Hulu+, YouTube TV, DIRECTV, STREAM, Fubo TV.