Чому вам варто починати день з ранкової зарядки — пояснює наука
Ілюстративне фото: pexels.com

У вчених немає точної відповіді, як визначити найкращий час для тренування. Усі люди різні, й для кожного це може бути різний період. Але у тому, щоб починати свій день с легких вправ, є свої переваги для кожного. Адже ранкова зарядка – це як розігрів усіх систем й підготовка як тіла, так і розуму, перед вильотом у новий день. 

Для цього не потрібно багато часу або багато місця: деякі вправи можна виконувати навіть не встаючи з ліжка. Тож розповідаємо про переваги ранкової зарядки з точки зору науки та пропонуємо спробувати разом за нами! Для цього вам буде потрібно лише 10 хвилин!

П’ять переваг ранкової зарядки

Ви швидше прокидаєтесь

Ранкова зарядка може краще синхронізуватися з гормональними коливаннями вашого тіла.

Кортизол – це "гормон стресу", який не дає вам спати та бути напоготові. Саме він відповідає за реакцію "бий або біжи". Але він викликає проблеми лише тоді, коли порушений баланс: кортизолу виробляється занадто багато або замало.

Як правило, продукція кортизолу збільшується вранці, а ввечері його рівень у крови падає. Пік – близько восьмої ранку. Це означає, що саме у цей час ваше тіло найкраще підготовлено для початку фізичної активності, звісно ж за умов, що у вас здоровий циркадний ритм.

Активізується уважність

Ранкова фізична активність також покращує зосередженість та здатність зосереджуватися на вирішенні задач, незалежно від того, коли ви це робите. Але якщо у вас виникають проблеми з фокусуванням протягом дня, ранкова зарядка може бути вашою перепусткою у продуктивний день.

Дослідження 2019 року, опубліковане в British Journal of Sports Medicine, показало, що ранкова зарядка покращує увагу, візуальне сприйняття інформації та прийняття рішень.

Під час дослідження учасники були пройшли сиділи практично цілий день, але починало його 30-хвилинною ранковою прогулянкою на біговій доріжці та без неї. У деякі дні вони також робили 3-хвилинні перерви для ходьби кожні 30 хвилин.

Дні, коли учасники робили ранкову зарядку були більш продуктивними з підвищеним рівнем уважності протягом дня, особливо в парі з регулярними перервами.

Покращується настрій

Фізична активність – це природний засіб від надмірного стресу. Під час фізичних вправ наш мозок виробляє більше ендорфінів – нейромедіаторів, які добре відповідають за гарний настрій та відчуття щастя. Тож ранкова зарядка – чудовий спосіб розпочати день з позитиву. 

Ви будете швидше худнути та краще контролювати свій апетит протягом дня

Тренування рано вранці можуть бути вашим щасливим квитком, якщо ви мрієте схуднути хоча б на декілька кілограмів!  Це підтверджує невелике дослідження 2015 року, опубліковане в EBioMedicine.

У дослідженні 10 молодих чоловіків здійснювали вправи вранці, вдень та ввечері. Дослідники виявили, що спалювання жиру протягом доби було найвищим саме в ті дні,  коли вони робили вправи вранці перед сніданком.

Крім того, фізичні вправи допомагають регулювати апетит, зменшуючи продукцію гормону греліну (гормон голоду), який відповідає за наше відчуття голоду та збільшує гормони ситості (пептид YY та глюкагоноподібний пептид-1).

Однак саме під час ранкових тренувань виробляється найбільша кількість греліну! Саме це було доведено у дослідженні 2012 року, опублікованому в журналі Medicine & Science in Sports & Exercise.

Хочете схуднути? Починайте свій день з ранкової зарядки!

Покращується якість сну

Саме так – ви будете краще спати вночі, якщо розпочнете свій день з ранкової зарядки. Раннє тренування може бути саме тим, що вам потрібно для повноцінного відпочинку. Дослідження 2014 року продемонструвало, що дорослі мали кращий сон саме у ті дні, коли вони виконували фізичні вправи о сьомій ранку.

Після ранкової зарядки учасники проводили більше часу в глибокому сні і менше просиналися протягом ночі. Також їм знадобилося менше часу, щоб заснути.

Відео

Відео: Youtube-канал Yoga with Kassandra.