Зміст:
  1. Не забувайте про сонце
  2. Ознаки дефіциту вітаміну D
  3. Як перевірити рівень вітаміну D
  4. Токсичність вітаміну

Оновлено від 8 березня 2023 року

Осінь та зима – пори року, коли бажання виходити на вулицю зменшується, а сонячних днів не так багато. Від цього може страждати наш організм. Одна з причин – недоотримання вітаміну D. 

У інтерв’ю LIGA.Life Ірина Сорока, керівниця відділу профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я (ЦГЗ), пояснила, чому важливо перевіряти рівень вітаміну D, у чому його користь та чим відрізняється D2 від D3.

Не забувайте про сонце

"Вітамін D або "кальциферол" – це одночасно і поживна речовина, яку отримуємо з їжею, і гормон, який виробляє організм під дією сонячних променів", – розповідає експертка.

Його функція – сприяння засвоєнню та утриманню кальцію і фосфору в організмі.

Це мікроелементи, які мають вирішальне значення для побудови міцних кісток. Саме тому брак вітаміну D може збільшити ризик розвитку остеопорозу та переломів кісток, а гостра нестача – рахіту й остеомаляції, тобто м’яких та слабких кісток.

"Рахіт залишається проблемою у всьому світі. Дефіцит кальцію – основна причина рахіту в Африці та Азії, а вітаміну D – в Америці, Європі та деяких частинах Близького Сходу", – пояснює представниця ЦГЗ.

Вітамін має декілька форм, зокрема D2 та D3. Вони відрізняють за структурою та джерелами. Структурні відмінності не впливають на їхню функцію та метаболізм. Потрапляючи в організм та активуючись, обидві форми мають однакову лікувальну ефективність.

"Однак деякі дослідження показали, що D3 ефективніше підвищує рівень вітаміну D у крові на більш тривалий період, ніж D2. А деякі експерти вважають вітамін D3 кращою формою. Оскільки він виробляється природним чином в організмі та міститься в більшості продуктів", – пояснює Ірина.

Джерела:

Однак споживання цих продуктів не повністю задовольняє денну потребу у вітаміні. Адже його головне джерело – сонячні промені. Саме тому у людей, які більшість дня проводять в приміщенні, вірогідність розвитку дефіциту вітаміну – висока.

Читайте також: "Навіщо імунітет, коли може вбити ракета": які хвороби чатують на українців через війну

Ознаки дефіциту вітаміну D

"На ранніх стадіях дефіциту людина може відчувати втрату апетиту, безсоння, печіння в роті та горлі, зниження ваги та погіршення зору. Надалі може розвиватися остеопороз (захворювання, яке характеризується зменшенням маси кісток та порушенням будови кісткової тканини. – Ред.)", – пояснює фахівчиня.

Чому вітамін D важливий для здоров’я. Джерела, дефіцит та токсичність
Фото: Depositphotos

У дітей дефіцит вітаміну збільшує ризик рахіту – порушення мінерального обміну, що призводить до розладу правильного утворення скелета та функцій внутрішніх органів, а також деформації хребта, затримки у рості та розвитку.

Симптоми рахіту: 

  • неправильний ріст через вигнуті або зігнуті кістки;

  • м'язова слабкість; 

  • біль у кістках;

  • деформації в суглобах.

"Але це рідкість. Діти з легким дефіцитом вітаміну можуть просто мати слабкість та/або м'язовий біль", – додає Ірина.

У дорослих нестача вітаміну D не така помітна. Інколи дефіцит взагалі може бути безсимптомний. Але серед ймовірних ознак:

  • втома;

  • біль у кістках;

  • м’язова слабкість;

  • м’язові судоми та/або біль;

  • зміна настрою;

  • депресія.

Окрім цього, недостатність також пов’язана з підвищеним ризиком: псоріазу, діабет 1 типу, розсіяного склерозу, туберкульозу, сепсису, респіраторних інфекцій, ревматоїдного артриту тощо.  

Але як виникає дефіцит вітаміну? 

"Через нестачу в їжі його джерел, погане засвоєння, збільшення потреби, наприклад, під час росту та розвитку дитини. А також через тривалий брак сонця", – пояснює експертка.

Групи ризику дефіциту вітаміну D:

"Вітамін D – жиророзчинний вітамін, який залежить від здатності кишківника поглинати жири з продуктів".
  • люди з ожирінням. Цей вітамін накопичується в надлишковій жировій тканині, але він не легкодоступний для використання організмом у разі потреби. Натомість рівень вітаміну D у крові підвищується, коли люди з ожирінням худнуть;

  • люди, які перенесли операцію шунтування шлунку, що передбачає зменшення його об'єму, а також видалення з травного процесу значного сегмента тонкого кишківника. Адже саме там всмоктується вітамін D.

Як перевірити рівень вітаміну D

За словами Ірини, зазвичай лікарі не призначають регулярні перевірки рівня вітаміну за допомогою лабораторних аналізів. Але це відбувається за наявності певних захворювань, факторів ризику чи симптомів дефіциту.

Чому вітамін D важливий для здоров’я. Джерела, дефіцит та токсичність
Фото: Depositphotos

"За необхідності можуть призначати дослідження не тільки на визначення рівня вітаміну D, але й кальцію та фосфору. Адже це основні фактори впливу на дозрівання та мінералізацію кісток. Недостатня мінералізація може призвести до рахіту та/або остеомаляції", – додає фахівчиня.

Нині основний показник рівня вітаміну D – аналіз "25-гідроксивітамін D", відомий як 25(OH)D:

  • оптимальна концентрація 25(OH)D у сироватці крові – 40-60 нг/мл; 

  • недостатність – 30-50 нмоль/л; 

  • дефіцит – <30 нмоль/л.

Токсичність вітаміну

Ще одне джерело вітаміну D – харчові добавки. Їх приймання – один з методів боротьби з дефіцитом. Але дозування та тривалість приймання має визначати лікар на основі результатів аналізів.

Самостійне та неконтрольоване лікарями приймання харчових добавок вітаміну D можуть призвести до отруєння. Серед його симптомів:

  • втрата ваги;

  • нерегулярне серцебиття;

  • щільність кровоносних судин і тканин через підвищення рівня кальцію в крові;

  • спрага і часте сечовипускання;

  • поганий апетит;

  • закреп; 

  • слабкість;

  • атаксія (порушення рівноваги або координації);

  • дизартрія (нечітка мова).

"Вітамін D – важливий та необхідний для здоров’я. Якщо у вас є фактори ризику або симптоми його дефіциту, обов’язково зверніться до лікаря, щоб отримати скерування на аналіз крові та перевірити рівень 25(OH)D. Однак не слід вживати препарати самостійно. Так можна перевищити добову потребу і викликати серйозні проблеми зі здоров’ям", – підсумовує Ірина.

Читайте також: Перш ніж купити дієтичні добавки, зазирніть у холодильник. Як їсти та отримувати вітаміни