Зміст:
  1. Як мозок впливає на шкіру
  2. Стрес – не причина, а тригер
  3. Тривога: час до дерматолога
  4. Базовий догляд за шкірою
    1. Що варто робити:
    2. Не треба робити:
  5. Аптечка для шкіри

Як мозок впливає на шкіру

Шкіра – наш найбільший орган, на який можуть впливати внутрішні органи, зокрема головний мозок. Ще під час нашого росту в утробі матері клітини шкіри та нервової системи розвиваються з одного шару – мезодермального.

Тому шкіра і нервові закінчення на ній тісно пов'язані, пояснює лікарка: "Так ми відчуваємо зміну температури чи біль. Нервовий імпульс передається у мозок, сповіщаючи про зміни".

Мозок може сповіщати шкіру про "новини" в організмі. Наприклад, у разі стресу запускається вісь гіпоталамус – гіпофіз – наднирники. Наднирники виробляють гормон стресу – кортизол. Він збільшує пітливість, а у людей із захворюваннями шкіри посилює свербіж.

Людина почесала брудними руками шкіру – утворилася мікротріщина. Туди потрапила бактерія з немитих рук і спричинила розвиток хвороби.

"Мікротріщини – вхідна брама для патогенів. Наприклад, якщо туди потрапив стафілокок, може утворитись інфекційне захворювання – імпетиго. Звичайно, інфекція з’явилася не від стресу. Проте він став одним з факторів у ланці утворення хвороби", – додає лікарка.

Кортизол може збільшувати запалення на шкірі, особливо якщо вже є шкірна хвороба. А ще він збільшує вироблення шкірного сала. 

Під дією гормонів стресу сальні залози – мікроскопічні мішечки у шкірі – можуть збільшувати свою роботу. Це особливо шкідливо для людей з жирною шкірою та акне – хворобою сальних залоз. Від стресу її прояви загострюються.

Шкіра – це не просто клітини. На її поверхні співіснує багато різних мікроорганізмів, створюючи мікробіом шкіри. Хороший склад мікробіому захищає верхній шар шкіри. Він не пропускає патогени й затримує вологу. Проте стрес здатен порушувати цей бар’єр, провокуючи подразнення, сухість шкіри та зменшення імунітету шкіри. 

"Шкіра виглядатиме ніби суха земля з тріщинами, куди можуть потрапити шкідливі мікроорганізми", – додає лікарка.

Читайте також: Годуйте кишківник і не страждайте від акне. Як мікробіом кишківника впливає на шкіру

Стрес – не причина, а тригер

"Часто стрес не є причиною хвороби, але може слугувати тригером її прояву. Наприклад, у людини була генетична схильність до псоріазу. За все життя вона не відчувала проявів хвороби, допоки не розпочалася війна. Через переїзди та інші труднощі помітила висипання на ліктях та колінах. Тобто псоріаз з’явився не через стрес, а сукупність факторів на базі спадкової схильності", – пояснює дерматологиня.

Під дією стресу загострюються хронічні захворювання шкіри, волосся та нігтів. Інколи люди навіть не відчувають хронічний стрес, адже організм адаптувався, проте симптоми псоріазу, атопічного дерматиту, розацеа, акне проявляються яскравіше.

"Останнім часом люди, які мають хронічну кропив’янку чи екземи, помітили, що прояви хвороби почастішали, попри те що до війни в них була тривала ремісія", – додає лікарка.

Окрім того, можуть розвиватися хвороби, спричинені самоушкодженням на тлі стресу.

Наприклад, під дією гострого стресу ви шкрябаєте прищі, гризете нігті, закусуєте губи, вириваєте волосся чи вії. Часто ці дії несвідомі, каже лікарка. 

"Це маленькі тривожні дзвіночки, які вказують на те, що людина страждає від гострого стресу. Оточенню слід звернути на це увагу та надати психологічну допомогу", – радить лікарка.

Читайте також: Чому свербить голова і випадає волосся через стрес? Пояснює і радить лікар

Тривога: час до дерматолога

За словами Катерини Бакіко, існують певні тривожні сигнали, які вказують на потребу звернутися до лікаря:

  • Зміни структури шкіри: рана, яка сочиться, висипи, які швидко розповсюджуються, болять, сверблять та печуть тощо.

  • Зміни шкіри + загальні запальні симптоми нездужання: збільшуються лімфатичні вузли, підвищується температура, слабкість.

  • Зміни розміру, вигляду, структури чи кровотеча новоутворів. Наприклад, родимка розплилась у краях. Зазвичай вони не болять і не сверблять, тому залишаються без уваги. Проте своєчасне виявлення – ключ до швидкого лікування. Дерматологиня радить щомісяця робити самостійний огляд оголеного тіла за допомогою великого фронтального та маленького дзеркал. Пам’ятайте про перевірку прихованих ділянок: за вухами, під пахвами, між пальцями, між сідницями. Виявили зміну – зверніться до лікаря.

  • Загострення хронічних шкірних захворювань. "Часто пацієнти знають, як виглядає загострення та як з ним впоратися. Але якщо загострення проявляється гостріше, ніж зазвичай, і ви не можете дати йому раду – не зволікайте, зверніться до лікаря". Якщо під час війни не можете знайти необхідних ліків, зверніться до спеціаліста для корегування лікування, залежно від ступеня важкості та доступу до препаратів.

Базовий догляд за шкірою

Оскільки головний стресор – війну – ми не можемо зупинити самостійно, потрібно зробити все можливе, щоб наша шкіра залишалася здоровою. 

Що варто робити:

  • Поверніться до звичного догляду за шкірою: вмивайтесь, чистьте зуби, мийте руки, приймайте душ. Не нехтуйте гігієною. Це корисно і допомагає повернутися до звичного життя.

  • Використовуйте дитяче або гіпоалергенне мило, щоб уникнути подразнення шкіри.

"В умовах війни ми ховаємось в укриттях та їздимо в машині з кондиціонерами – пил та сухе повітря впливають на шкіру. Вона може пересихати. Щоб не погіршувати ситуацію, мийтесь в теплій, не гарячій, воді, використовуйте мило з нейтральним рН, дитяче або крем-мило", – радить лікарка.

  • Не забувайте зволожувати шкіру кремом, особливо на руках. Можете використовувати дитячий крем або вазелін. Він також зволожує шкіру.

  • Використовуйте рукавички у вітряну погоду, а також під час виконання тривалої роботи, пов’язаної з вологою (прибирання, приготування їжі).

  • Мийте руки перед їжею та після туалету. 

  • Підстригайте нігті та волосся.

"Зараз в соцмережах інколи засуджують людей, які під час війни роблять манікюр чи фарбують волосся. Проте рутинні справи допомагають впоратися зі стресом та тримати зв’язок з життям, яке було до війни", – наголошує експертка.

  • Користуйтесь засобами захисту від сонця. Адже сонячне проміння збільшує ризик раку шкіри. 

  • Сформуйте збалансований раціон. Пам’ятайте, що шкіра пов’язана не лише з мозком, але й кишківником

Не треба робити:

  • Гризти нігті – заборонено. Випадково можете з'їсти бруд, утворити мікротріщину на пальцях, що стане осередком запалення.

  • Не користуйтеся господарським милом, якщо є вибір. Воно дуже сушить шкіру, адже це агресивний луг. У результаті може розвинутися дерматит.

  • Відмовтеся від шкідливої їжі – високооброблених продуктів з високим вмістом шкідливих жирів, цукру або солі.

  • Не опромінюйтесь на сонці. "Інколи люди думають, що мають недостатньо вітаміну D, тому краще позасмагати. Дійсно, вітамін утворюється під впливом ультрафіолету, але онкологічні спільноти радять уникати засмаги з метою профілактики раку шкіри та додатково споживати домішки з вітаміном D", – пояснює експертка.

  • Не купайте дітей у травах, навіть якщо у вас немає доступу до косметичних засобів. Це може пересушувати ніжну дитячу шкіру.

  • Не лікуйте новоутворення суперчистотілом з аптеки. Він не має стосунку до чистотілу. Проте їдкі речовини у його складі здатні спалювати новоутворення на шкірі. Турбує родимка – зверніться до лікаря.

  • Не купуйте мазі та ліки без рецепта від лікаря. "Часто дерматологи стикаються з перелікованими висипаннями, що погіршує перебіг хвороби. Не займайтесь самолікуванням, не змащуйте шкіру мазями за порадами фармацевта чи сусідки. Також не слід користуватися мазями, які залишились від попередніх лікувань", – наголошує експертка.

  • Не робіть агресивні косметичні процедури, зокрема пілінг, якщо збираєтеся переїжджати. Оскільки буде складно впоратися з неочікуваними ускладненнями. 

Аптечка для шкіри

Незалежно від подій в країні, в домі має бути аптечка. Обов’язково слідкуйте за терміном придатності та методом зберігання препаратів. На випадок проблем зі шкірою, тримайте біля себе:

  • Антигістамінні або протиалергічні. У вигляді сиропу, якщо у вас є діти, у пігулках – для дорослих.

  • Крем або мазь з антибіотиком на випадок інфекції. Наприклад, з мупіроцином.

  • Місцевий протисвербіжний засіб, якщо вкусили комахи, або протиалергічний засіб у вигляді гелю.

  • Гідрокортизонову мазь 1-2%, яку можна використовувати у разі укусів комах та подразнення шкіри.

  • Зволожувальний крем або вазелін на випадок сухості шкіри. 

  • Пластирі.

  • Мило.

  • Вологі серветки.

  • Зубна щітка та паста.

  • Розчин для дезінфекції  на основі спирту високої концентрації. У разі відсутності доступу до води та мила він допоможе продезінфікувати руки.

  • Пляшка протисонцевого крему SPF 50.

"Можна брати один на сім'ю – дитячий. Він підійде всім. Проте пам'ятайте: якщо ви його відкрили, то наступного сезону потрібно придбати інший. Тому що протисонцевий засіб окислюється на повітрі, і його ефект захисту з часом зменшується", – радить лікарка.

  • Протиопікові пов’язки.

  • Бинт.

  • Джгут.

  • Абсорбційний компресійний бандаж.

  • Дексаметазон. 

  • Запас звичних ліків, які ви вживаєте.

Також часто в аптечки додають вітаміни. Проте пам’ятайте: вони не мають лікувальних властивостей, якщо у вас немає підтвердженого дефіциту.

"Виробники полівітамінів обіцяють і підвищення імунітету, і покращення рівня енергії, але це міф. Наприклад, у США такі препарати зараховують не до медикаментів, а до харчових продуктів. Виробники не проводять дослідження їхньої ефективності та дії на організм. Тому все, що вам обіцяють, – реклама. Єдиний засіб, який має ефективність, доведену наукою, – вітамін D", – пояснює Катерина Бакіко.

Ба більше, безконтрольне споживання вітамінів може призвести до токсичної або алергічної реакції організму на них. Тому перш ніж купувати, впевніться, що вони вам дійсно потрібні, та визначте з лікарем дозу.

"Ми, лікарі, завжди акцентуємо на споживанні збалансованого раціону. Наш організм краще сприймає вітаміни та мікроелементи з їжі. Тому включайте в раціон більше овочів, фруктів, цільнозернових, кисломолочних, риби, яєць, горіхів", – радить лікарка.

Читайте також: Війна – не привід забивати на себе. Як налагодити психічний стан, раціон та фізактивність