Зміст:
  1. "Передбачення" з мультсеріалу
  2. Передбачення чи збіг
  3. Збіг або фейк

Перші серії популярного американського мультсеріалу "Сімпсони" вийшли на екрани майже 34 роки тому, а автори проєкту й досі тішать фанатів новими епізодами. За цей час команда мультсеріалу створила понад 750 серій, кілька короткометражних випусків і навіть повноцінний мультфільм "Сімпсони у кіно". 

Упізнавані персонажі, залучення рекордної кількості знаменитостей у проєкт і фірмова вступна частина — не єдині фішки мультсеріалу. Вже кілька років поспіль медіа складають рейтинги "передбачень" із "Сімпсонів", які справдилися у реальному житті. Але чи так це насправді?

Чи дійсно мультсеріал може передбачати майбутнє? Що змушує нас помічати "знаки" у "Сімпсонах" і пов’язувати їх з реальними подіями? Та як не потрапити в пастку власного мислення? Про це LIGA.Life запитала у Тетяни Родзінської — психотерапевтки-практикині Платформи pleso. 

"Передбачення" з мультсеріалу

Трагедія на підводному човні. У червні 2023 року в водах Атлантичного океану зник підводний апарат "Титан" приватної компанії OceanGate Expeditions, екіпаж якого планував оглянути руїни "Титаніка". Через п’ять днів пошукова операція завершилася — на дні океану неподалік носової частини легендарного лайнера знайшли уламки батискафа. Як згодом стало відомо, підводний човен вибухнув, а всі туристи загинули

Ця історія нагадала фанатам серіалу "Сімпсони" сюжет 10 серії 17 сезону "Справжній батько Гомера". У цьому випуску Гомер Сімпсон разом із чоловіком, якого вважає своїм біологічним батьком, вирушають у підводних човнах на пошуки затонулих скарбів. Однак під час підняття на поверхню батискаф Гомера застрягає у коралах. Від нестачі кисню герой втрачає свідомість і прокидається вже у лікарні. 

"Сімпсони" не передбачають майбутнього. Але чому тоді ми бачимо стільки збігів
Кадр із мультсеріалу ''Сімпсони'', 17 сезон, 10 серія

Президентство Дональда Трампа. У червні 2015 року американський бізнесмен і політик Дональд Трамп заявив про намір балотуватися у президенти США. За півтора року, 20 січня 2017-го, він офіційно вступив на цю посаду. 

Результати президентських виборів 2016 року, у яких Дональд Трамп здобув перемогу над кандидаткою від демократів Гілларі Клінтон, для багатьох стали несподіваними. Тож згадка про президентство Трампа у 17 серії 11 сезону "Сімпсонів" за 2000 рік перейшла у статус "передбачення". 

Так, у серії "Барт у майбутньому" глядачам показують, ким стануть головні герої серіалу через 30 років. Ліса Сімпсон — перша жінка-президент США. В одній зі сцен вона каже: "Як відомо, президент Трамп лишив нам у спадок непростий бюджет", яку деякі глядачі нині вважають пророчою. 

"Сімпсони" не передбачають майбутнього. Але чому тоді ми бачимо стільки збігів
Кадр із мультсеріалу ''Сімпсони'', 11 сезон, 17 серія

Вірус Ебола. У 3 серії 9 сезону під назвою "Саксофон Ліси" Мардж Сімпсон намагається підбадьорити Барта після невдалого дня у школі. Героїня пропонує прочитати синові книжку під назвою "Допитливий Джордж і вірус Ебола". Цей епізод "Сімпсонів" вийшов у 1997 році, тоді як найбільший спалах лихоманки, спричиненої вірусом Ебола був зафіксований у країнах Африки у 2014-2016 роках, а також 2021-му та 2022-му. 

На перший погляд здається, що сценаристи передбачили майбутнє. Але все значно простіше: перші згадки про вірус Ебола датуються 1976 роком, коли гарячка була зареєстрована на півдні Судану й півночі Заїру — колишньої держави, яка в 1971-1997 роках існувала на території Демократичної Республіки Конго. 

"Сімпсони" не передбачають майбутнього. Але чому тоді ми бачимо стільки збігів
Кадр із мультсеріалу ''Сімпсони'', 9 сезон, 3 серія

Теракт 11 вересня 2001 року. Понад 22 роки тому учасники ісламістської організації "Аль-Каїда" захопили пасажирські літаки та спрямували їх у вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку. Цей теракт став найбільшим в історії за кількістю жертв — унаслідок атаки загинули майже три тисячі осіб, ще понад шість тисяч отримали поранення. 

За чотири роки до цих подій глядачам показали 1 серію 9 сезону "Сімпсонів", у якій головні герої вирушають до Нью-Йорка. Для поїздки Ліса пропонує використати купон, на якому зображені дві будівлі, схожі на вежі-близнюки, та вказана ціна: 9 доларів. Візуально здається, що на купоні написано 9/11. 

"Сімпсони" не передбачають майбутнього. Але чому тоді ми бачимо стільки збігів
Кадр із мультсеріалу ''Сімпсони'', 9 сезон, 1 серія

Передбачення чи збіг

Ці приклади — лише невелика частина з тих сюжетів "Сімпсонів", які часто називають пророчими. І хоча самі сценаристи неодноразово називали усі збіги випадковістю, тисячі фанатів мультсеріалу хоча б раз замислювалися: "А як так стається, що події з мультсеріалу здійснюються в житті?" 

Практикиня-психотерапевтка Платформи pleso Тетяна Родзінська пояснює це магічним мисленням, коли ми встановлюємо причинно-наслідкові зв’язки між подіями на основі віри у знаки: 

"Ми живемо в нескінченній невизначеності буття. Є купа речей, які ми не можемо контролювати. Тому нам хочеться вірити в передбачення, вищу справедливість і силу думок. У науці це називається магічним мисленням, і це не є чимось поганим — це один з етапів розвитку або один із видів мислення. Адже наш мозок наскільки енергозатратний орган, що він просто не може функціонувати, не спрощуючи все навколо. Це породжує безліч когнітивних викривлень і "багів" мислення й сприйняття".

Мозок, додає психотерапевтка, схильний надавати значення тому, що повторюється, а також шукає підтвердження нашим ідеям. Це називається домінантою, коли наше мислення і його фізіологія сфокусовані на якомусь явищі. У такій ситуації уся інформація, яку ми отримуємо, проходить через своєрідний фільтр на відповідність домінанті. 

"Наприклад, ви шукаєте червоний шарф. Мозок ігнорує зображення всіх не червоних предметів, аби полегшити вам пошук. Побачивши щось схоже на червоний шарф, ви кидаєтеся до нього, але це виявляється кофтою. Ви змогли пересвідчитися, що це кофта, лише зблизька, зупинившись і приділивши цьому увагу", — пояснює Тетяна Родзінська. 

Подібним чином працює ChatGPT. Якщо запитати штучний інтелект, чи добре спати сім годин на день, він надасть вам інформацію про користь такого сну. Але якщо запитати, чому сім годин сну на день — це шкідливо, одержана інформація буде зовсім іншою. 

Ба більше, зазначає психотерапевтка: якщо наш мозок зустрінеться з інформацією, яка суперечить домінанті, ця інформація буде проігнорована. Помилятися банально неприємно, тож в автоматичному режимі мозок буде уникати цього відчуття. 

"Також з обманом може "допомагати" ефект Барнума — розпливчасті описи, без конкретики, які підходять для більшості ситуацій, що часто використовують у гороскопах. Ми вже несвідомо додаємо в такі описи деталі й шукаємо підтвердження з власного життя", — додає експертка.

Окрім цього, розповідає Тетяна Родзінська, ми постійно налаштовуємо світ навколо і пояснюємо його для себе, перевіряємо нову інформацію з раніше отриманою, зіставляємо слово з образом і навченим значенням, яке підставляємо до контексту. Так працює сцена із "Сімпсонів", де Барт стоїть на фоні купона з двома вежами та цифрою 9. Наш мозок одразу порівнює цей кадр з відомою інформацією про емоційно насичену трагедію — так ми помічаємо це "відсилання". 

Якби теракту не сталося або нам було про нього невідомо, то ми б проігнорували таке "передбачення". Або, навпаки, якби цього дня вежу урочисто прикрасили на честь якоїсь історичної події, ми б уже вбачали у цьому кадрі зовсім інший підтекст. 

"Якби газета коштувала 24 долари, а на зображенні була Україна, ми б бачили передбачення повномасштабного вторгнення", — додає психотерапевтка. 

Вона пояснює: помічати "передбачення" опісля, бачити, як "знаки казали, що це станеться" — це спроба мозку пов’язувати інформацію і не тонути в нестабільності й хаотичності життя. У таких ситуаціях наш мозок використовує ті ж механізми, які запускаються в дію під час пояснення ілюзії. 

Як не потрапити в пастку спрощення мислення? Насамперед Тетяна Родзінська рекомендує поставити собі кілька запитань: 

  • Яка ймовірність того, що це правда?
  • Чи міг/могла я проаналізувати це інакше, якби був/була в іншому емоційному стані або мав/мала інший досвід?
  • Чому я бачу в цьому передбачення?
  • Чому мені важливо, аби передбачення в житті існували?

Відповіді на ці питання дозволять не лише критично оцінити ситуацію, але й дослідити своє сприйняття інформації, а в майбутньому — не потрапляти у пастки власного мислення. 

Збіг або фейк

"Передбачення", що ми згадали — це кадри або епізоди із мультсеріалу "Сімпсони", які глядачі часом помилково пов’язують із реальними подіями. Здебільшого такі збіги випадкові — кілька десятків на понад сім сотень серій. Однак трапляються фейкові "знаки", які для фанатів серіалу показують спеціально, і не сценаристи, а сторонні люди. 

Наприклад, начебто "передбачення" про війну Росії проти України у 2022 році. Минулого року в соцмережах активно поширювали зображення, на якому персонаж серіалу "Сімпсони", одягнений у військову форму з українським прапором, націлює зброю на іншого персонажа у футболці "СССР", схожого на російського диктатора Путіна. На їхньому фоні зображений Гомер Сімпсон з українським прапором. 

"Сімпсони" не передбачають майбутнього. Але чому тоді ми бачимо стільки збігів
Джерело: twitter.com/epehlivan1071

Але як виявили фактчекери Vox Ukraine, насправді цей кадр — підробка і компіляція зображень із кількох різних серій. Персонажа у військовій формі (без українського прапора) взяли із кадру 11 серії 30 сезону. Путіна у червоній футболці Red Sox показали у короткому ролику до президентських виборів у США 2016 року. А Гомера Сімпсона з прапором у руках (щоправда, в оригіналі американським) вирізали зі сцени 8 серії 17 сезону.

Тож, окрім пасток власного мислення, варто остерігатися фейків, поширених іншими людьми з певними намірами. Інакше перегляд, на перший погляд, невинного мультсеріалу може зіграти з вами злий жарт.