Зміст:
  1. Чай з ромашки замість патчів
  2. Мелена кава та мед проти синців під очима
  3. Сода, мед та оцет для боротьби з прищами
  4. Скраб із соди для блискучої шкіри
  5. Заморожений огірок для чистих пор
  6. Лід проти висипань
  7. Полунична маска проти акне
  8. Яблучний оцет вбиває бактерії, що викликають акне
  9. Маска з сушеного лимона проти пігментації
  10. Вазелін замість хайлайтера

У соцмережах можна знайти безліч порад про догляд за шкірою, лікування акне, пігментних плям та прищів. Їхня левова частка – народні поради із застосуванням натуральних продуктів, які можна знайти на кухні. 

Але чи не нашкодить така самодіяльність ще більше? 

Разом з Ольгою Дідик, дерматовенерологинею-косметологинею, LIGA.Life розібрала 10 лайфхаків з TikTok про догляд за шкірою.

Ольга Дідик

Чай з ромашки замість патчів

У відео дівчина розрізає капсулу з вітаміном Е. Отриману олійку наносить на обличчя та шию. Пакетики ромашкового чаю кладе у воду, після чого охолоджує їх в холодильнику. Охолоджені пакетики кладе собі на очі, закриваючи їх повністю.

За словами авторки відео, пакетики мають прибрати мішки під очима.

@loretorres.57 ✨✨✨ #skinhacks #ojeras #hidratacion #antiagingskincare #pielperfecta ♬ BESO – ROSALÍA & Rauw Alejandro

Коментар дерматологині: "Пакетики з ромашки як бʼюті-засіб мають місце бути. Але не треба їх класти на все око. Вистачить – на зону під очима. Припухлість та темний колір під очима прибере не ромашка, а холод від пакетиків. Адже через дію температури судини в цій зоні звужуються, відтак шкіра світлішає, а набряк стихає. Однак це тимчасова дія. Приблизно через 1-2 год ефект нівелюється". 

Щодо вітаміну Е, то експертка не бачить сенсу у його розтиранні. Є ефективніші серуми або сироватки, які підбираються з дерматологом відповідно до типу шкіри конкретної людини.

Мелена кава та мед проти синців під очима

За словами авторки відео, це корейський бʼюті-лайфхак. Щоб зробити такі натуральні патчі або маску під очі, пропонує змішати ложку меленої кави, меду та води. Всі інгредієнти перемішує, і готовий продукт наносить під очі. Мета – позбутися темних кіл або синців в цій зоні.

@danicolexx Dark Circles home remedy #darkcircles #kbeautytips #koreanskincare #kbeautyhacks #skintok #homeremedy ♬ original sound – Aileenchristineee

Коментар дерматолога: "Ні мед, ні кава не знімають набряків і не висвітлюють шкіру. Якщо поставити цю суміш в холодильник, то, ймовірно, такий тимчасовий ефект може виникнути через холод".

З іншого боку, слід бути обачним, використовуючи мед у своєму догляді. Адже це поширений алерген, який може викликати почервоніння в зоні нанесення, припухлість очей, сльозотечу та набряк повік.  

З кавою слід також бути обережним. Зона під очима – дуже чутлива, відтак втирання кави може викликати подразнення через абразивність кавової гущі.

"Хочете прибрати ранкову припухлість під очима – придбайте в магазині звичайні патчі, покладіть на ніч в холодильник, а зранку нанесіть під очі. Ефект також буде тимчасовий, але ризик алергій чи подразнень зведеться до нуля, – радить Ольга і додає, – але це неправда, що патчі здатні прибрати зморшки, синці чи пігментацію. Це все маркетинг".

Сода, мед та оцет для боротьби з прищами

У цьому випадку мед пропонують змішати з содою та яблучним оцтом. Через хімічну реакцію та збовтування отримуємо пасту. Автор відео запевняє, що вона допоможе прибрати прищики, якщо нанести пасту на уражену зону і залишити на ніч. 

@creative_explained How to get rid of pimples naturally! 🤩 #pimple #acne #skincare #skincareroutine #skincaretips #lifehacks #diy #howto ♬ original sound – creative explained

Коментар дерматолога: "Ні в якому разі не використовуйте подібні рецепти. Єдине, що ми можемо отримати, – це подразнення, – наголошує експертка та додає, – сода – хімічний реагент. Вона дійсно має здатність підсушувати. Але якщо у людини акне, то лише викличе зворотний ефект – запалення і загострення захворювання". 

Скраб із соди для блискучої шкіри

Нині в тренді так звана glass skin. Це чиста, блискуча та гладенька шкіра, яка зазвичай притаманна жителям Кореї. Авторка цього лайфхаку каже, що такого ефекту можна досягти за допомогою скрабу з води та соди

@makeupbyshannonryan Baking soda as exfoliator #bakingsodafacial #bakingsoda #skincare #glassskin #beautyhack ♬ Otra Vez – ProdMarvin

Коментар дерматолога: "Корейці генетично мають такий "скляний" вигляд шкіри. Тож українкам не варто на них рівнятися. Через мʼязеву структуру ми маємо набряковий тип обличчя, а корейці – дрібнозморшковий. Тож ніяка сода не забезпечить гладеньку шкіру. Натомість може викликати подразнення". 

Проте загалом ідея скрабування – непогана. Така процедура допомагає прибрати шкірне сало та відлущення поверхневого шару шкіри. Виняток – люди з чутливою шкірою. Їм варто використовувати мʼякші варіанти, як ензимна пудра.

"В ідеалі скраб має підбирати дерматолог або косметолог за типом шкіри клієнта. А застосування не має перевищувати одного разу на тиждень (для нормальної шкіри) та одного разу на два тижні (для чутливої)", – підсумовує Ольга.

Читайте також: Як обрати доглядову косметику і не нашкодити шкірі. Радить дерматолог

Заморожений огірок для чистих пор

Блогерка заморожує огірок, а згодом протирає ним обличчя. Після кожного застосування видаляє використану частинку. За її словами, це покращує стан пор. 

@emmafreece Day 10 of icing my face with a frozen cucumber! 🥒 #frozencucumberhack #skinhack #lifehack #glowingskin #acne #skincare ♬ vlog type beat – Fleeky

Коментар дерматолога: "Розмір кожної пори закладений генетично. Що вони чистіші, то менші. Однак заморожений огірок ніяк на це не вплине. Він може лише зменшити набряк та зробити шкіру світлішою через дію холоду на судини. Тобто заморожений огірок може освіжати та тонізувати обличчя. Але заморозьте яблуко чи інший фрукт/овоч – і отримаєте подібний ефект". 

На відміну від попередніх лайфхаків, цей навряд чи нашкодить вашій шкірі. Але в ідеалі використовуйте митий домашній овоч чи фрукт. Бо магазинні часто обробляють хімікатами, які можуть спровокувати алергічну реакцію у чутливих людей. 

Лід проти висипань

У цьому випадку використовують не огірок, а просто лід в силіконовому аплікаторі. Подібний продукт на Amazon коштує від $8. Авторка відео пояснює, що протирання обличчя льодом має протизапальний ефект, особливо якщо людина вже має акне. А якщо протирати ним зону під очима, то мішки зникнуть.

@carringtonchronicles Its 2am so i have to whisper🎀 #iceyourface #icingface #skincare #skincaretips #skincare101 #freeskintips #beautytips #antiinflammatory #acneskin #acnetreatment ♬ original sound – Carrington🧸

Коментар дерматолога: "Лід не лікує акне і не прибирає висипання. Лише візуально освіжає обличчя, наприклад, після пробудження. Для цього необовʼязково купувати якийсь "спеціальний лід". Заморозьте відвар ромашки. Дістаньте з морозилки, обмотайте тканиною і проведіть масажними рухами обличчям, щоб зняти набряк. Так не буде шокового ефекту та подразнення від холоду".

Однак якщо маєте висипи, зверніться до лікаря-дерматолога. Нагадаємо, що косметолог – зазвичай спеціаліст без медичної освіти. Він має право проводити лише доглядові процедури, а не призначати лікування.

Детальніше про це читайте за посиланням: Як не натрапити на поганого косметолога: чекліст і поради

Полунична маска проти акне

Блогер видаляє хвостик полуниці і товче її до консистенції пюре. Додає одну столову ложку меду, крапельку лимонного соку та перемішує. Готову маску наносить на обличчя і через 10 хв змиває. За його словами, через вміст саліцилової кислоти в полуниці, така маска допомагає позбутися акне.

@creative_explained Strawberries for glowing skin! 🍓🤩 #strawberry #lifehacks #skincare #selfcare #beautyhacks #diy #skincareroutine ♬ original sound – creative explained

Коментар дерматолога: "Акне – захворювання, яке треба лікувати виключно медикаментозно. Подібні лайфхаки можуть лише викликати загострення ситуації та подовжити застосування дієвого лікування. Окрім того, маю сумніви, що в масці є саліцилова кислота. Натомість точно містяться фруктові кислоти".

До того ж полуниця та мед – комбо алергенів, які можуть викликати зворотний ефект: печіння, висипи, набряки тощо. А лимонний сік може викликати подразнення або навіть опік. Тож на шкіру обличчя його взагалі не рекомендовано наносити.

Яблучний оцет вбиває бактерії, що викликають акне

Авторка відео пропонує приготувати домашній тонік з яблучного оцту та води. За її словами, така суміш допоможе вбити бактерії, які викликають акне та інші види висипань.  

@lifewjan Replying to @4ello_k1tty acne tips 🫶🏻 #acv #applecidervinegar #acnetreatment #acne #skincare #skincareroutine #skincaretips ♬ Summer – Instrumental – Devinney

Коментар дерматолога: "Нічого, окрім подразнення, неприємного запаху, а можливо, навіть опіку, ми не отримаємо. Взагалі раджу прибрати будь-які бʼюті-експерименти з оцтом, лимоном, содою та чистотілом. Їхня дія настільки непередбачувана, що нічого хорошого шкірі ви не зробите".

Маска з сушеного лимона проти пігментації

Блогерка натирає цедру лимона, сушить її в духовці, а згодом додає мед і використовує цю пасту замість маски. Через 10-15 хв її слід змити. Дівчина запевняє, що цей засіб допомагає позбутися пігментації, зробити шкіру сяючою та навіть вилікувати акне. 

@zerowastecartel Nature's Glow Secret: Lemon and Honey DIY Face Mask! 🍋🍯✨ Harness the power of these natural ingredients for a rejuvenating skincare routine. With 3 tablespoons of raw honey and 5 tablespoons of dehydrated lemon skin, this homemade mask combines the brightening properties of lemon and the nourishing effects of honey. It's a perfect recipe for a refreshed and radiant complexion. Remember to patch test if you have any concerns about allergies. 🌿😊 #DIYSkincare #NaturalBeauty #GlowingComplexion #zerowaste #diy #reuselemonskin ♬ original sound – ZeroWasteCartel

Коментар дерматолога: "Досить непередбачувана та агресивна процедура через вміст лимона та меду. Щодо пігментації, то це не просто проблемна шкіра. Причина може критися, зокрема в гормонах. Тож подібні домашні процедури зазвичай лише підсилюють проблему, а не прибирають її".

За словами Ольги, вона неодноразово зустрічала пацієнтів, які "висвітлювали" лимоном пігментацію. Однак це робить її ще більш вираженою. 

"Помітили пігментні плями – зверніться до дерматолога. Лікар допоможе визначити причину. Можливо, потрібна буде додаткова консультація у суміжних спеціалістів, як ендокринолога. Подібний алгоритм обстеження та лікування буде у разі акне. Все це тривалі процеси. Тож не слід вірити відфотошопленим фото "через місяць цієї маски в мене ідеально чиста шкіра". Це брехня", – наголошує дерматологиня.

Вазелін замість хайлайтера

Хайлайтер – засіб декоративної косметики, який надає шкірі гарне сяяння. Однак авторка цього відео запевняє, що Мерлін Монро використовувала як хайлайтер саме вазелін.

@danicolexx A beauty secret you need to know #vaseline #vaselinehacks #vaselinetips #skincarehacks #vaselineskincare #skincaretips ♬ You dont know me – ellery

Коментар дерматолога: "Наносити вазелін таким товстим шаром на шкіру обличчя точно не треба. Однак в косметичці він не буде зайвим, особливо взимку. Наприклад, вийшли на вулицю – нанесли краплю вазеліну на суху шкіру рук або обличчя. Під дією низьких температур він замерзає на шкірі, ніби плівка. Але у приміщенні він розтане і може поплисти. Тому після повернення додому його слід змити".

Проте він може закорковувати пори, особливо у людей з жирною шкірою. Тож краще для комфорту обирати спеціальні щільні креми, які наносяться в морозний період року.

Читайте також: Від стресу сивіють не всі, а сода не лікує грибок. Розвінчуємо міфи: шкіра, нігті, волосся