Зміст:
  1. Що таке успіх
  2. Які основні фактори успіху
  3. Як соціум впливає на формування успішності
  4. Як дитинство та виховання впливають на успішність 

Ймовірно, більшість хоч раз замислювалася про те, як стати успішним. Чому одні досягають успіху, а інші так і не мають прогресу? Що взагалі може сприяти успіху, а що навпаки – перешкоджає йому?

Усі ці запитання LIGA.Life поставила психологині, експертці зі стресостійкості та попередження емоційного вигоряння Валерії Кваші і психологиням у методі когнітивно-поведінкової терапії Наталії Квітці та Ользі Енгельс.

Що таке успіх

Для кожного – це щось своє. Для одного – досягнення вершин у кар’єрі, для іншого – сукупність досягнень у всіх сферах життя – краса, навчання, сім’я, робота тощо.

"Важливими компонентами сприйняття власного успіху є внутрішнє задоволення, здатність до багатогранного та критичного мислення, вміння помічати свої досягнення і сильні сторони, приймати обмеження та ставитись до себе з турботою", – говорить Валерія Кваша.

Тобто успіх – це не про кількість досягнень, а про внутрішній стан. Можете досягати вершин, але через внутрішнє відчуття незадоволення собою, будете думати, що неуспішні.

Які основні фактори успіху

Насправді не існує універсальної інструкції "Як стати успішним?". Адже у кожного своє бачення успіху. Але декілька факторів, які, напевно, має кожна успішна людина. Вони сприяють її розвитку та росту:

  • Цілеспрямованість

Це не тільки шлях, вміння створити стратегію і не збиватися з маршруту. Це й про формування цілі – дуже важливий компонент, без якого будемо рухатись в хаосі, не знаючи, куди йдемо.

  • Психологічна стійкість

"Резильєнтність або психологічна стійкість – ще один вирішальний фактор. Вона містить здатність витримувати невдачі та справлятись зі стресом, адаптуватися до змін та продовжувати рухатися вперед, всупереч труднощам", – зазначає Валерія.

  • Самодисципліна та тайм-менеджмент

Ці компоненти важливі для успіху. Адже часто для досягнення цілі потрібно робити щось регулярно і тривало. Тайм-менеджмент, своєю чергою, дозволяє правильно організувати свій день, тому що часто досягнення результату – не про одну дію. Це про велику кількість задач, які потрібно правильно спланувати.

  • Соціальне оточення

"Емоційна підтримка з боку друзів, сім’ї та професійної спільноти може значно зменшити стрес і збільшити мотивацію. Вона діє як ресурс, який допомагає переживати важкі часи та залишатися зосередженим на довгострокових цілях", – пояснює Валерія.

  • Тип мислення

За концепцією Керол Двек – професорки психології Стенфордського університету – існує два типи людей: ті, хто вважає, що успіх – вроджена здатність та ті, хто думає, що успіх – результат кропіткої праці та наполегливості. Саме другий тип людей має більший шанс досягти успіху. Адже орієнтується не на "вищі сили", а на власний потенціал.

Успішними не народжуються. Як характер, соціум та виховання впливають на це
Фото: freepik

Як соціум впливає на формування успішності

Протягом життя часто чуємо фразу "ми – соціальні істоти". Коли промовляємо цю фразу, то часто маємо на увазі, що є залежними від інших людей. Адже живучи окремо і не контактуючи, людству було б майже неможливо вижити.

Але окрім потреби в контакті з іншою людиною, для відчуття задоволеності життям, важливо мати й оточення, яке сприятиме нашому розвитку.

"У цілому, соціальні умови можна поділити на мікро- та макросоціальні. Мікросоціальні – люди, з якими контактуємо майже щодня: родина, друзі, колектив у навчальному закладі або на роботі. Макросоціальні – культура країни або регіону (звичаї, традиції, вимоги, релігія) та місцеві економіко-політичні фактори", – зазначає Наталя Квітка.

За словами експертки, ці умови можуть як сприяти, так і пригнічувати нас. Друзі та родичі, що підтримують, приємний колектив на роботі – те, завдяки чому радше почуватимемо себе краще та будемо наважуватись на сміливі зміни. І навпаки – оточення, що критикує, постійні чвари з колегами по роботі або навчанню – те, через що будемо обережними та пильними у словах та діях.

Макросоціальні умови – те, що не є у колі нашого контролю. Тому здійснити глобальний вплив на них важко.

Однак можемо покращувати мікросоціальні умови, тобто працювати над стосунками з близькими.

Як дитинство та виховання впливають на успішність 

"Усі наші проблеми з дитинства", прийнято вважати. У цих словах є частка правди, адже саме в дитинстві батьки та найближче оточення закладають нам схеми поведінки.

"Дітям потрібне безпечне, любляче дитинство. Водночас для процвітання, вони потребують автономії, компетентності та свободи волі", – каже Ольга.

Найважливішими аспектами сприятливого середовища для дитини є:

  • Сімейне середовища

Тепла, шаноблива атмосфера у сімейному колі та наявність позитивного зразка сприяє розвитку успішної особистості. І навпаки – жорстоке ставлення, нехтування та приниження може сильно відобразитися на психологічному здоров’ї дитини та можливості стати успішним в майбутньому.

  • Освітнє середовище

"Можливість отримувати ґрунтовні та якісні знання, перебувати у позитивному освітньому середовищі, наслідувати авторитетних, освічених педагогів – дають вірогідність успішної реалізації в дорослому віці", – зазначає Ольга.

  • Психологічний розвиток

Досвід, який дитина отримує в дитинстві, впливає на її вміння справлятися зі стресовими ситуаціями та складними завданнями в майбутньому. Розвинене аналітичне мислення та креативність впливають на особистісний ріст, а здатність транслювати і розпізнавати почуття та емоції допомагає в налагоджені соціального контакту. Натомість вміння працювати в команді та соціальні навички дозволяють відчувати себе впевнено та досягати вершин.

На успіх впливає велика кількість різноманітних факторів: від виховання та оточення до особистісних рис характеру та набутих навичок. Але головне – наш успіх у колі нашого контролю. Тож можемо вплинути на якість життя, якщо забажаємо.