Зміст:
  1. Людмила Гребенюк, Ізраїль та Йорданія
  2. Олександра Матвєєва, Хорватія
  3. Ольга Пінчук, Іспанія
  4. Зінаїда Куйбіда, Туреччина

Літні канікули у розпалі. Отже, батьки можуть планувати відпочинок для себе та дітей. Про те, чому українцям слід задуматися про відпустку в умовах війни, LIGA.Life вже розповідала за посиланням

Однак відпочинок для дітей також дуже важливий, каже дитяча психологиня Оксана Степанюк. На це є декілька причин:

  • Це розслаблення та відновлення відчуття безпеки, якого бракує через інтенсивні бойові дії та нічні обстріли. За словами експертки, тимчасове перебування у місці, де немає повітряних тривог та обстрілів, дозволяє психіці відновитися.

"Відновлення важливе й для мами. Адже саме на її ресурс покладаються діти. Якщо батьки в нормальному психологічному стані, то й діти будуть у відповідному", – додає Оксана.

  • Відчуття певної стабільності та передбачуваності. Наприклад, якщо до 24 лютого родина регулярно виїжджала кудись у відпустку, то збереження та реалізація цієї традиції підуть лише на користь. Психологиня називає це шматком мирного, звичного та передбачуваного життя, який дуже важливо дати дитині.
  • Отримання емоцій. Під час війни українці отримують інтенсивне негативне навантаження на психіку. Подорожі – спосіб врівноважити його позитивним.

"Важливо, щоб дитина могла отримувати позитивні емоції. Це не про зраду чи даремне витрачання коштів, а про відновлення та відчуття, що навіть в такі темні часи в їхньому житті було щось приємне та яскраве", – додає експертка.

LIGA.Life поспілкувалася з українськими мамами, які наважилися звозити дітей на канікули за кордон. Вони пояснили, чому це важливо, як готувались до поїздки, що було найскладнішим, та поділилися порадами для мам, які планують подібні подорожі з дітьми.

Людмила Гребенюк, Ізраїль та Йорданія

Людмила з чоловіком виховують 9-річного сина. До повномасштабної війни подорожі були незмінною частиною їхнього життя. Син мріяв побачити Петру – стародавнє місто в Йорданії. У березні 2023 року Людмила вирішила здійснити його бажання. 

"Дитина має бачити світ та життя в інших країнах. Так виховується повноцінна українська особистість. Тож нині подорожі в першу чергу створені для та заради дітей", – каже Людмила. 

Загалом їхня мандрівка тривала три тижні. Одна з причин – ускладнена логістика.

Адже через відсутність прямого авіасполучення багато часу витрачається на пересадки. 

З Києва до Кракова мама з сином добирались автобусом. Каже, що на кордоні провели близько п'яти годин. Оскільки бюджетних прямих рейсів в Йорданію не вдалось знайти, вирішили летіти через Ейлат (Ізраїль), де можна подивитися на дельфінів у відкритому Червоному морі. Там зупинились на декілька днів, а згодом пішки перейшли кордон з Йорданією.

"Декілька днів провели в Акабі на березі Червоного моря. Забронювали індивідуальний тур автівкою в Петру, після чого повернулися. Мені здавалось якось небезпечно їхати з дитиною туди самостійно", – розповідає Людмила.

На цьому мандри не завершилися. Жінка знайшла квитки на лоукостер з Амману в Будапешт. Тож поїхали в столицю Йорданії, де зупинилися на три дні. Без пригод не обійшлось. 

"Забронювала готель на Booking. Відгуки були хороші: гарно, автентично, в історичній частині міста. Приїжджаємо, а там – сміття, сморід, цвіль, води немає, дуже темно, вікна виходять на смітник. Розуміючи, що три дні в такому номері бути небезпечно, почала шукати новий готель", – ділиться досвідом Людмила.

Оскільки заплатити за номер не встигли, гроші не втратили. Новий готель в арабському стилі коштував дещо дорожче, але умови були кращими та безпечнішими. Провівши три дні в Аммані, Людмила з сином полетіли в Будапешт, звідки автобусом в Україну. На кордоні також провели близько п'яти годин. 

"Мені подобається відпочивати з сином. Завжди купа планів. Йорданія загалом розчарувала, натомість дуже задоволені Петрою та Ейлатом. Це ті емоції, які перекрили всі нюанси", – каже Людмила. 

Тим, хто тільки збирається у відпустку радить:

  • Врахуйте побажання дитини. З цього має починатися план подорожі.
  • Їдете вперше – зверніться по допомогу до турагентів. За словами Людмили, навіть з її досвідом мандрівок казус з готелем все ж викликав паніку та розгубленість у дитини. Тож заради комфорту та збереження нервів слід запастися підтримкою.
  • Обирайте безпечні країни. Для перших мандрівок підійде Європа.
  • Читайте відгуки про готелі та хостели. Наприклад, на Booking, і в Google. Зважайте на найгірші відгуки, наскільки вони нові/давні. Також звертайте увагу, хто саме їх пише. Бо якщо людина залишила лише 1-5 відгуків за всю історію і всі негативні, то це говорить більше про людину, ніж про готель.
  • Перестрахуйтеся нотаріально завіреним дозволом від батька на вивіз дитини. За словами Людмили, на кордоні є людський фактор. Хтось з митників може не перевіряти його, а хтось вчитуватись в кожну літеру.
  • Пам’ятайте про медичне страхування. Це про безпеку, адже трапитись може будь-що.
"Я вивезла дітей на відпочинок за кордон". Як планують відпочинок мами з малечею
Петра. Фото: unsplash

Олександра Матвєєва, Хорватія

Подорожі для Олександри – не тільки про відпочинок, а й про роботу. Адже вона допомагає іншим мамам організовувати відпочинок з дітьми в рамках проєкту TravelMama. Тож її 8-річна донька вже відвідала 50 країн, а нині на 10 днів поїхали на узбережжя Хорватії. 

"Завжди виступала за те, щоб батьки вивозили дітей, показували їм світ, вивчали мови. Тільки закінчився навчальний рік – поїхали на відпочинок. Адже дитині треба набратися гарних емоцій, сонця, моря та змінити картинку", – розповідає Олександра.

Свою подорож вони з кумою планували за декілька днів до від’їзду. Перевага Хорватії – прямий автобан через Угорщину, що дозволяло зручно доїхати машиною. Загалом дорога зайняла декілька днів, але через зупинки на дві ночівлі та прогулянку Будапештом.

"На кордоні стояли не довго, тому що моніторила Telegram-канали, де писали, чи є черга на певному митному пункті. Так за дві години пройшли два кордони. Натомість автобус стояв би значно довше", – стверджує Олександра.

У Хорватії компанія зупинилась в апартаментах, а не готелі. Бронювали через Airbnb. Каже, що це значно здешевлює поїздку.

Однак цей варіант точно не підійде тим, хто не хоче готувати впродовж відпустки. 

Наша розмова з Олександрою припала на їхню відпустку, на той момент ніяких неприємних казусів не було. Проте каже, що за роки подорожей їх було чимало. Відтак радить іншим мамам:

  • Для подорожей з дітьми краще підійде потяг+літак чи потяг+потяг. Це, як мінімум, зекономить час на кордоні.
  • Їдете вперше відпочивати з дитиною – об’єднайтесь з іншими мамами та почніть з короткої недалекої подорожі. Можна не за кордон, а, наприклад, в Карпати. За словами жінки, для відпочинку за кордоном підійде Албанія. Адже там багато українців, які радо допоможуть у разі виникнення проблем. Також там доступне житло. 

"Подорожуючи в межах України, сплануйте все самостійно, щоб зрозуміти, які казуси бувають. Якщо їдете вперше за кордон, то знайдіть перевіреного турагента, щоб той допоміг спланувати подорож або купити путівку", – радить Олександра. 

  • Подумайте про їжу та розваги для дітей, щоб вони були зайняті в дорозі. Це особливо доречно, якщо ви за кермом.
  • Не забувайте про медичне страхування. Його можуть і не перевіряти, але для вас важливо бути захищеним. Дуже дорого лікуватись за кордоном, каже жінка.

"Не бійтесь їхати з дітьми! З ними потрібно жити тут і зараз, а не просто виховувати. Знаходьте спільні активності. Наприклад, ми з донею разом і на скеледромі, і на сапах, і в горах", – підсумовує Олександра.

"Я вивезла дітей на відпочинок за кордон". Як планують відпочинок мами з малечею
Хорватія. Фото: unsplash
Читайте також: Як не поїхати дахом, коли війна, робота і діти? Досвід трьох мам-бізнесвумен

Ольга Пінчук, Іспанія

"Через дорогу складно наважитись на відпустку за кордоном", – каже Ольга. Вони з 4-річним сином відпочивали у Малазі (Іспанія) в травні. Через складну логістику тривалість відпустки збільшилась до 3 тижнів. 

"В Іспанії живуть родичі, тому об’єднались з подругою та поїхали саме туди. Плюс у сина є певні особливості здоров'я, а через клімат цієї країни загострення минає. Після повернення в Україну певний час перебуває в ремісії", – пояснює жінка.

Маршрут пролягав через Польщу: потяг Київ-Пшемисль, згодом ще один потяг – Пшемисль-Краків, а звідти літаком до Малаги.

Загалом дорога зайняла три дні, враховуючи ночівлю в Кракові. 

"Можна подорожувати й автобусом. Але мені було б важче стояти довго на кордоні. До того ж син дуже активний. У потязі міг побігати, а в автобусі довго висидіти було б нелегко", – додає жінка.

Український кордон пройшли швидко. Однак на прохід польської митниці на вокзалі в Пшемислі довелось почекати.

"Це була моя помилка. Взяла квитки в останній вагон, де було менше людей. Але на вокзалі виявилось, що поки перший вагон проходить митницю, інших не випускають. Так 30 хвилин чекали в потязі, а потім ще 30-40 хвилин у черзі на вокзалі", – розповідає Ольга. 

Зважаючи на досвід планування подорожі іншим жінкам радить:

  • Об’єднайтесь з іншими мамами з дітьми. За словами Ольги, навіть є спецтури для жінок з малечею, де працює няня.
  • Прокладайте маршрут так, щоб був запас часу між пересадками у разі затримання одного з транспортів чи черг на митниці.
  • Візьміть іграшки для дітей. Ольга зазвичай купує нову і не показує її до поїздки. Так нею буде цікавіше гратися, каже вона. Альтернатива – тоненькі книжки/зошити чи ігри без атрибутів. Наприклад, "назви предмети синього кольору та порахуй їх".
  • Бронюєте житло – перевіряйте, чи є ліфт. Адже з валізами та маленькими дітьми підійматися на верхні поверхи буде незручно.
  • Налаштовуйтесь на відпочинок. 

"Позбувайтесь думки, що з дитиною відпочити неможливо. Навпаки, слід налаштовувати себе, що це нові пригоди, які ви проживете разом, переключення та спосіб розслабитися", – радить Ольга.

"Я вивезла дітей на відпочинок за кордон". Як планують відпочинок мами з малечею
Малага. Фото: unsplash

Зінаїда Куйбіда, Туреччина

Родина Зінаїди любить відпочинок у міжсезонні – квітень-травень та жовтень-листопад, коли туристів менше, а сонце не таке активне, як влітку. У 2023 році на море також поїхали у травні. Обрали вже звичну локацію – селище Авсалар, що неподалік Аланії в Туреччині. 

Місяць вагітна Зінаїда з двома дітьми (1 рік та 4 місяці та 6 років) відпочивали в апартаментах, які орендують вже не вперше. 

"Дорога досить далека, старша дитина ще ходить в садочок, тож ми вирішили не втрачати такої можливості – відпочити тривалий час біля моря. Переконана, що у дітей має бути дитинство з можливістю бачити світ, купатися в морі. Вже всі зрозуміли, що війна не на 2-3 тижні, тож треба не відкладати такі мандри, якщо є на це змога", – пояснює жінка.

Формат all inclusive, звичний для Туреччини, не до смаку Зінаїді. Тож щоразу, приїжджаючи в Авсалар, орендують одні й ті самі апартаменти в закритому комплексі.

Каже, що так старша донька може спокійно погуляти, а площа житла дозволяє всім комфортно розміститись, чого бракує в готелях. Додаткова перевага – можливість приготувати різноманітні, але звичні для дітей страви, чого також немає на курортах.

"Пробували різні варіанти логістики: і машиною до Туреччини, і потяг+літак, і машина+літак. У травні їздили на авто до Польщі, звідти літаком, а далі трансфер. Цей варіант найкомфортніший – 1,5-2 доби. На кордоні провела до однієї години. Діти загартовані, тож для них це не проблема", – розповідає Зінаїда.

Спираючись на свій досвід, радить іншим мандрівницям:

  • Зверніть увагу на сублімовану їжу для періоду в дорозі. Так у будь-який момент гарячі страви будуть у вас під рукою. Серед снеків можна обрати, наприклад, горіхи, хлібці з хумусом тощо.
  • Заздалегідь відстежуйте лоукостери країни, яку плануєте відвідати. Адже це значно впливає на ціну квитка. Так, купівля за 3 місяці коштуватиме 50-60 євро, а в останній момент – 150-170 євро.
  • Шукайте житло не тільки на Booking, а й у місцевих групах у Facebook та Telegram-каналах. Просто введіть назву населеного пункту. 

"Звичайно з двома дітьми та вагітністю відпочити нелегко, але я не жалкую ні про що. Змінили обстановку, смачно поїли, відіспались в тиші та безпеці, поспілкувалась з іншими людьми, а діти відпочили на морі – що головне", – додає Зінаїда.

"Я вивезла дітей на відпочинок за кордон". Як планують відпочинок мами з малечею
Аланія. Фото: Depositphotos
Читайте також: Відпустка у Туреччині влітку 2023 року. Скільки триває дорога, як обрати готель і актуальні ціни