Зміст:
  1. Тихо та без спонукань зробіть те, що оцінить ваш партнер 
  2. Приділіть одне одному увагу
  3. Контакт "шкіра до шкіри"
  4. Дивіться одне одному в очі
  5. Озвучуйте свої думки
  6. Пишіть приємні повідомлення протягом дня
  7. Підтримуйте жарти одне одного, коли інші їх не розуміють
  8. Присвячуйте творчість
  9. Посидьте у тиші один з одним
  10. Прийміть спільну ванну
  11. Створіть ритуали перед прийманням їжі
  12. Притуліться до партнера
  13. Робіть дурощі разом
  14. Регулярно робіть приємні вчинки
  15. Жартуйте один над одним

Існує невеличка лінгвістична дилема: слово "інтим" часто використовують як синонім "сексу". Попри те що статевий акт – частина інтимності, все ж є й інші, не менш делікатні та приємні моменти в стосунках.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

За словами сексологині Лоуренс Сігел, існує багато речей, які можуть зблизити партнерів краще, ніж секс. Жодна з них не є чимось складним, але може суттєво вплинути на близькість та взаємодію у парі. 

Видання HuffPost провело опитування про те, які вчинки, на їхню думку, можуть поглибити звʼязок партнерів. А експерти у сфері психології та сексології прокоментували, чи дійсно така взаємодія здатна покращити стосунки.

Тихо та без спонукань зробіть те, що оцінить ваш партнер 

Це може бути щось побутове (помити холодильник, приготувати вечерю) або ж якась акцентна дія — наприклад, увімкнути його/її улюблений музичний альбом. 

Серед інших ідей: принести горнятко кави зранку, замовити обід в офіс або ж придбати квіти

Такі дії можуть говорити голосніше, ніж слова, стверджує художниця Адрієн Геджер: "Це показує, наскільки добре ви знаєте партнера".

Приділіть одне одному увагу

"У світі, повному факторів, що відволікають, приділити цілковиту увагу своєму партнеру – це глибокий акт близькості. Незалежно від того, чи це розмова, чи просто слухання про його/її день. Цей вчинок демонструє: ви цінуєте та поважаєте партнера. Він створює простір, де ваш партнер відчуває себе почутим і зрозумілим, зміцнюючи ваш емоційний зв’язок і довіру", – наголошує сімейний терапевт Брайан Біллапс Гьюз.

Контакт "шкіра до шкіри"

Це більше, ніж просто дотик. Це прояв довіри та безпеки поруч з партнером. 

"Коли моя дружина вперше встановила контакт "шкіра до шкіри", ми були в будинку з привидами. Вона вчепилася в мій лікоть і міцно обійняла. У цьому є почуття честі: вона довіряє мені бути поруч з нею. Ми – зона безпеки один для одного", – ділиться досвідом журналіст Джей Дейтчер.

Замість тисячі слів. 15 інтимних дій, які можуть покращити стосунки у парі
Фото: pexels

Дивіться одне одному в очі

Коли двоє людей довго дивляться один одному в очі, без слів, то довіра та близькість можуть поглибитися. Це доводить й дослідження: коли піддослідні дивились в очі один одному протягом двох хвилин, рівень їхньої пристрасті та привабливості один для одного зростав.

Спробуйте це зі своїм партнером, але спершу встановіть таймер на дві хвилини. Якщо вам буде некомфортно робити це в тиші, можете увімкнути музику. Під час практики можуть виникнути різноманітні емоції – від сліз до сміху. Це нормально, продовжуйте далі, радить експертка зі стосунків Емі Чан. 

Озвучуйте свої думки

Інколи ви про щось тільки подумали, а ваш партнер вже сказав про це вголос. Здається, що ви на одній хвилі відчуттів, бажань та думок. 

Пишіть приємні повідомлення протягом дня

Це не просто меседжі: "Що будемо готувати на вечерю?" або "Що купити в магазині?" А невеличкі нагадування про почуття чи побажання хорошого дня. 

Одна з респонденток опитування Ніколь Л. поділилася власним досвідом: "Ми з чоловіком разом десять років. Він досі пише мені щоранку на роботі, що він любить мене і сподівається, що я добре проведу день. Навіть у середині чи на початку його напруженого дня він усе ще думає про мене та ділиться своєю любов’ю. Так я миттєво відчуваю зв’язок із ним".

Підтримуйте жарти одне одного, коли інші їх не розуміють

Наприклад, ви прийшли до друзів. Навколо голосно, всі спілкуються. Ви говорите щось, на вашу думку, смішне, але ніхто цього не помічає. Однак раптом ви бачите свого партнера, який сміється над вашим жартом і киває вам.

"Це може перенести вас у той час, коли ви вперше зустріли свого партнера й обоє дуже відчували одне одного. Приємно усвідомлювати, що навіть після того, як ви були разом деякий час, ця людина все ще зосереджена на вас у компанії", – додає художниця Адрієн Геджер.

Присвячуйте творчість

Респонденти HuffPost зазначили у цьому пункті саме написання пісні для коханої людини. Натомість це може бути будь-яка творчість — від віршів та музики до малюнків, десерту абощо.

"Мій коханий нещодавно написав пісню саме про мене. Він записав її під гітарний супровід. Співав про те, що моя "гола шкіра електрична", а він "малює картину, таку ж гарну, як моє татуювання", – розповідає тренерка зі стосунків та сексуального життя Дорі Мелтон і додає: — Відчуваю себе поміченою і глибоко пов’язаною з ним. Хоча він фізично не торкався мене, все одно відчувала його дотик".

Посидьте у тиші один з одним

Інколи найважливіші моменти виникають, коли перебуваєте у присутності один одного без слів. Наприклад, коли насолоджуєтесь заходом сонця або просто сидите в обіймах на дивані. Це також створює глибокий невимовний звʼязок, а ще – демонструє комфорт і довіру, де слова не потрібні для відчуття близькості. 

Прийміть спільну ванну

Експертка зі стосунків Емі Чан радить: насипте сіль для ванни, зробіть піну, запаліть свічки та увімкніть музику, яка розслабляє. А ще – відкладіть телефони та інші гаджети.

"Спільне прийняття ванни – справді інтимний акт. Це подвійна користь: догляд за собою та спілкування з партнером. Фізична близькість і дотики можуть збільшити окситоцин ("гормон привʼязаності"), який допомагає зміцнити емоційні зв’язки", – додає Емі Чан.

Створіть ритуали перед прийманням їжі

"Щоразу, перед прийманням їжі, ми зазвичай "тостуємо" посудом або їжею. Наприклад, бʼємо виделка об виделку або стукаємося бутербродами. Ми також обов’язково встановлюємо зоровий контакт один з одним", – ділиться один з респондентів Луї-Мансано.

Замість тисячі слів. 15 інтимних дій, які можуть покращити стосунки у парі
Фото: pexels

Притуліться до партнера

"Будьте йому/їй подушкою", — радять HuffPost. Спершу звучить смішно, однак коли ваш партнер кладе вам голову на коліна або ж плече, це може викликати приємні відчуття тепла, близькості, ба навіть сироти. 

Робіть дурощі разом

Наприклад, вмикайте музику та показуйте одне одному безглузді танцювальні рухи, щоб змусити партнера сміятися. Це розслабляє обох, підвищує рівень довіри, тішить і покращує настрій. 

Регулярно робіть приємні вчинки

Подумайте, як можете потішити свого партнера? Це мають бути дрібні, але продумані й важливі жести, як-от придбання його/її улюблених ласощів, планування побачення, написання листа про почуття, подарунок без нагоди тощо. Це своєрідне підтвердження почуттів: "Я тебе люблю і ціную".

"Регулярне вираження вдячності, любові та захоплення добрими словами чи жестами може підвищити впевненість вашого партнера та зміцнити зв’язок між вами", – стверджує клінічний сексолог Лоуренс Сігел.

Жартуйте один над одним

Це не про злість чи бажання завдати неприємностей. Добрі жарти – це показник розуміння, спільний сміх, деталі, які розумієте тільки ви вдвох. Своєрідна мова кохання, яка робить ваш звʼязок тіснішим, запевняє Ніколь Л.

Усі ці вчинки не менш інтимні, ніж секс, і можуть покращити або ж підтримати ваші стосунки, звʼязок чи взаєморозуміння у парі.