Каву пити корисно, якщо ви не робите цих 6 помилок
Фото: unsplash.com

П'єте каву лише для того, аби збадьоритися? Насправді, там не лише кофеїн, але й:

  • вітамін В2 (рибофлавін), який допомагає організму розщеплювати поживні речовини;
  • поліфенолиантиоксиданти, які захищають організм від серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу, нейродегенеративних захворювань та метаболічного синдрому. Це доводить дослідження, опубліковане в Neural Regeneration Research.

Проте всі ці корисні властивості можна нівелювати, припустившись шести поширених помилок.

Купуєте мелену каву у великих кількостях

Кавові зерна містять найбільше антиоксидантів у цільному та свіжому вигляді. Подрібнюючи зерна заздалегідь, є ризик втратити важливі переваги напою для здоров'я.

Не варто купувати каву оптом. Вона може поступово втрачати свою антиоксидантну дію, лежачи на полиці.

Френсіс Ларгеман-Рот, експертка з питань здорового харчування та авторка книги ​"Eating in Color​", радить купувати свіжу каву в зернах, зберігати у герметичній ємності та подрібнювати лише на одну порцію. 

Читайте також: Ніколи не заварюйте каву окропом. Як коректно готувати й обирати каву, радить дегустатор

П'єте нефільтровану каву

Вчені спостерігали за понад півмільйона людей протягом 20 років. Виявили, що споживачі фільтрованої кави мали нижчий рівень смертності, ніж нефільтрованої. Результати дослідження опублікували 2020 року в European Journal of Preventive Cardiology​.

Висновок дослідників: нефільтрована кава містить речовини, які підвищують рівень холестерину в крові. Використання фільтра знижує ймовірність серцевих нападів та передчасної смерті.

Додаєте цукор та штучні підсолоджувачі

За даними Mayo Clinic, цукор не тільки наповнює каву порожніми калоріями, але й підвищує ризики карієсу, збільшення запалення та ваги. А штучні підсолоджувачі шкодять мікробіому кишківника, спричиняючи зміни у мікрофлорі.

Зловживаєте вершками та сиропами

Кава з вершками, а тим паче зі збитими, це не напій, а повноцінна страва з купою калорій та без поживної цінності, стверджує дієтологиня Крістен Капплз Купер у LIVESTRONG.com.

"Поки звичайна чорна кава має незначну кількість калорій, "десертна" може легко перевищити 500 калорій. Будь-яка користь для здоров’я буде зруйнована додаванням шкідливих жирів, цукру та калорій", – попереджає дієтолог Роджер Адамс.

Якщо не любите каву без вершків, віддавайте перевагу кориснішим альтернативам. Наприклад, напоям на мигдалевому молоці. А солодкі добавки замініть прянощами: дрібкою кориці або ванільним екстрактом.

Читайте також: Зимові спеції: імбир, кориця, кардамон, гвоздика, бодян. Корисні властивості та рецепти

Забуваєте мити кавомашину

Побутові прилади, які працюють з водою, потребують частого чищення. Інакше є ризик розмноження цвілі та бактерій. Тепло та волога кавомашин – ідеальне середовище для процвітання таких мікроорганізмів, зауважує дієтолог Адамс.

Міжнародне дослідження мікробів у домашніх умовах, проведене Національним науковим фондом, довело: приблизно у половині резервуарів кавоварок ростуть дріжджі та цвіль.

Низькі рівні цих мікроорганізмів – не проблема для природної захисної системи людського організму, але у великій кількості вони токсичні.

Як мінімум раз на місяць чистіть свою кавомашину. Щоб не забути, встановіть регулярне нагадування на смартфоні.

П'єте каву занадто пізно

Дослідження 2015 року пов’язує пізнє вживання кофеїну із затримкою циркадного ритму людини, що може сприяти розладам сну. А поганий сон негативно впливає майже на кожну частину вашого тіла.

Тож краще споживайте каву до 15:00, щоб уникнути порушень сну. Кофеїн має тривалий період напіврозпаду. Йому потрібно 6-7 год для повного виведення з організму.

Читайте також: Що, якщо пити понад чотири чашки кави щодня. Кофеїн: переваги та ризики – невролог