Зміст:
  1. Зміна звичок, яка покращить ріст волосся
  2. Полівітаміни як засіб для стрімкого росту волосся
  3. Маска з оливкової олії та меду для мʼякості та сяяння волосся
  4. Яєчно-йогуртова маска для пошкоджених кучерів
  5. Домашній скраб для шкіри голови
  6. Три лайфхаки проти лупи
  7. Вичісування лупи
  8. Лимонний сік, йогурт та жовток проти жирного волосся
  9. Олії та міноксидил проти випадіння волосся і не тільки
  10. Правила миття голови

LIGA.Life продовжує аналізувати лайфхаки з TikTok, які стосуються здоровʼя. Цього разу зібрали 10 відео з порадами щодо догляду та покращення стану волосся і шкіри голови. Разом з Анастасією Мухачовою, трихологом-реабілітологом та бренд-технологом компанії ORising, розібрали, чи корисні поради від користувачів соцмережі.

Анастасія Мухачова

Зміна звичок, яка покращить ріст волосся

Авторка відео розповідає, як їй вдалося відростити довге волосся. Наприклад, змінила звичайні резинки на шовкові, які, за її словами, не шкодять волоссю та не залишають заломів. 

Також почала використовувати якісні гребінці, що не рвуть волосся, добре розчісують заплутані пасма та масажують шкіру голови, стимулюючи ріст волосся. 

Замість рушника використовує спеціальний тюрбан. Він не видирає волосся та не травмує його на відміну від рушника, каже блогерка. І наостанок – використовує термозахист та якісний фен.

@ginger.swan_ Ответ пользователю @Пожарница #мійдоглядзаволоссям #українськийтікток #засобидляволосся #засоби_для_волосся #косметикадляволос #косметикадляволосся #косметикадляволосукраина #яквідроститиволосся #рек #переписка #україна #україна🇺🇦 #українськийтікток #тіктокукраїна #тіктокукраїнською #доглядзаволоссям #догляд_за_волоссям #волосы_длинные #волосы_длинные #рудеволосся #олійкадляволосся #олійки_для_волосся #термозахистдляволосся #гребінецьдляволосся #гребінці #розчіскаjaneke #розчіскадляволосся #сироваткакорейська #сироваткадляволосся #спрейдляволосся #волосся_gingerswan #prostorчек #prostortiktok #prostorпокупки #prostor #просторчек #просторчееек #маскадляволосся #фендляволосся #фенbabyliss #шовковірезинки #яквідроститидовгікоси #термозахистдляволосся ♬ Sex and the City (Main Theme) – TV Sounds Unlimited

Коментар трихологині: "Усі поради, які згадала блогерка, – працюють. Адже можемо наносити купу доглядових засобів, але побутові рухи, речі чи звички можуть нівелювати їхні корисні властивості. Наприклад, резинка у вигляді пружини заламує волосся, а під час зняття ще й можна декілька вирвати. Тож заміна на більш мʼякі, які лагідно огортають волосся, – хороша ідея". 

Тюрбан замість звичайного рушника також буде доречним. Адже, на відміну від рушника, він легкий, отже, додатково не тягне мокре волосся, яке й так важке. 

"Деякі дівчата люблять довго ходити з рушником на голові. За цей час волосся занадто розмокає та розтягується. До того ж у воді є важкі метали, які руйнують кутикулярний шар. Так незмивні доглядові засоби гірше працюють", – пояснює експертка. 

Щодо термозахисту, то це корисний засіб, навіть якщо ви не сушите волосся феном. Він покриває довжину плівкою, яка захищає волосся від впливу зовнішнього середовища – світла, вітру, резинки, одягу, опалення, кондиціонування тощо. 

"Можете використовувати термозахист навіть на сухе волосся. Прокинулись зранку, розплели косу, побачили, що волосини стирчать неохайно, а кінці виглядають сухими – нанесіть термозахист, розчешіть та підсушіть феном. Це покращить ситуацію", – радить Анастасія. 

Яку форму засобу обрати – спрей, молочко, емульсію – питання вашого смаку.

Головне – наносьте його після інших засобів на всю довжину волосся. 

Блогерка радить обирати якісні гребінці, трихологиня погоджується. По-перше, щітка повинна бути цілою та чистою, наголошує експертка. По-друге, не залишайте її мокрою на тривалий час, бо це сприятливе середовище для росту грибка. І наостанок – вона має бути з щільною щетиною та лагідною у розчісуванні. 

Щодо фена, то головний критерій – наявність декількох температурних режимів, зокрема й холодного повітря.

Полівітаміни як засіб для стрімкого росту волосся

Інша блогерка стверджує, що вона відростила волосся на 120 см завдяки полівітамінам. Приймала їх кожну весну та осінь протягом двох місяців.

@helga_valentir Порада перевірена подругами👌 #ugc #ugcукраїна #довгеволосся #волоссядогляд ♬ She Share Story (for Vlog) – 山口夕依

Коментар трихологині: "Одразу скажу, що 120 см неможливо відростити за 2 місяці. Вона це робила явно не один рік. Бо середня швидкість росту волосся – приблизно 1,5 см на місяць. До того ж на довжину впливають стрижки, укладки, фарбування. Взагалі дуже довге волосся може бути далеко не у всіх. Зазвичай це закладається генетично". 

Щодо вітамінів, то їхнє найкраще джерело – збалансований раціон, а не БАДи. Натомість останні можуть компенсувати дефіцитний стан за його наявності.

Щоб визначити, чи маєте ви дефіцит певних вітамінів та мінералів, зверніться до сімейного лікаря, пройдіть необхідні скринінги. Це допоможе визначити причину браку необхідних мікро- та макроелементів та необхідну дозу для його компенсації.

Тривалість прийому харчових добавок також визначає лікар. Однак, за словами Анастасії, зазвичай курс триває не менше ніж 3 місяці.

Маска з оливкової олії та меду для мʼякості та сяяння волосся

Авторка відео стверджує, що домашня маска для волосся здатна подолати сухі кінчики, зробити волосся мʼяким та блискучим. Щоб її приготувати, потрібно 3 ложки меду та 3 ложки оливкової олії. Цей мікс вологими руками наносять на всю довжину розчісаного волосся. Потім збирають у пучок та залишають на годинку перед змиттям.

@clarissapisciina Homemade Mask 🍯🫒 No more dry tips! #hair #haircare #hairgrow #haircareroutine #wavyhairtutorial #wavyhair #rosmarywater #rosmary #rosmaryoilgrowth #rosmaryoilforhair #fyp #viral #viralvideo #honey #oil ♬ Chosen (feat. Ty Dolla $ign) – Blxst & Tyga & Ty Dolla $ign

Коментар трихологині: "Продуктам з холодильника не місце на шкірі голови та волоссі, – наголошує Анастасія та додає: - Косметологія – велика індустрія, яка у більшості випадків розробляє та випробовує безпечні засоби з пролонгованою дією. Натомість саморобні маски з харчових продуктів складно змиваються, через що можуть викликати дерматози – захворювання шкіри. Це чітко видно під час трихоскопії (діагностики стану волосся та шкіри голови. – Ред.)".

У перспективі погане змивання таких масок може призвести до жирності волосся, лупи, неприємного запаху, втрати прикореневого обʼєму та випадіння волосся. До того ж не забувайте, що деякі інгредієнти таких масок можуть бути алергенами, наприклад мед. Відтак негативних наслідків таких експериментів набагато більше, ніж користі.

Яєчно-йогуртова маска для пошкоджених кучерів

Рецептів масок для волосся та шкіри голови на просторах TikTok є чимало. Наприклад, інша блогерка пропонує домашній засіб для відновлення пошкоджених кучерів. Її склад: оливкова олія, 3 ложки йогурту та 1 яйце. Отриману суміш дівчина наносить на довжину волосся, закручуючи кожне пасмо. Через годину маску треба змити шампунем та нанести кондиціонер. У результаті дівчина показує гарні кучері.

@nehachudaryy mask was passed down 3 generations for a reason 😳 #curlyhair @olaplex ♬ redrum – 21 Savage

Коментар трихологині: "Зверніть увагу, такі лайфхаки демонструють молоді дівчата з еластичним від природи волоссям. Те, що може пробачити організм у 15-25 років, після 30 матиме не дуже приємний фідбек від волосся чи шкіри голови. Такі відео – більше про збирання вподобайок та аудиторії, ніж про дійсно корисну інформацію". 

Анастасія наголошує: харчові продукти мають потрапляти в шлунок.

Саме так організм отримує необхідні вітаміни, мінерали, амінокислоти, нутрієнти, які підуть на користь стану й волосся й шкірі голови. 

Домашній скраб для шкіри голови

Блогер пропонує приготувати скраб з кокосової та розмаринової олій, цукру, меду та яблучного оцту. За його словами, цукор виконує роль природного ексфоліанта (засобу для очищення верхнього шару шкіри). Кокосова олія забезпечує зволоження, а розмаринова має протизапальні властивості. Мед заспокоє шкіру голови та допомагає позбутися лупи. До того ж яблучний оцет має антибактеріальний та антисептичний ефекти, зазначає автор відео. 

Отриманий домашній скраб радить наносити масажними рухами на вологу шкіру до використання шампуню та кондиціонера. Далі пропонує залишити скраб на 5-10 хв на голові та змити шампунем. 

@haircareking DIY exfoliating scalp scrub made from all natural ingredients! A healthy scalp means healthy hair! #haircaretips #fyp #primedayshowpjparty #exfoliate ♬ Stay With Me – Calvin Harris, Justin Timberlake, Halsey & Pharrell Williams

Коментар трихологині: "За такою логікою ексфоліантом може бути будь-що абразивної структури: кава, сіль, чорний перець ба навіть земля. Але що буде з pH шкіри голови після таких експериментів? Здорова шкіра має слабокислий pH, у якому бактерії фізіологічно розподіляються та формують імунітет. Коли наносимо більш лужні або кислі продукти на шкіру голови, pH змінюється. Результат – запалення, себорея, дерматит, лупа тощо. До того ж абразивні частинки можуть завдавати ще більшої шкоди шкірі, яка вже має ранки.

Концентрація всіх згаданих інгредієнтів може бути шкідливою. У результаті виникатимуть алергічні реакції, які тільки погіршуватимуть стан шкіри, а відтак і волосся.  

Не можна нічого наносити на шкіру голови без консультації трихолога. Адже у спеціаліста є трихоскоп, який допоможе виявити, чому волосся випадає, жирнішає, а шкіра голови свербить. Адже часто ці симптоми – сигнали про серйозні запальні процеси, які не можна зупинити, скажімо, сметаною з холодильника", – наголошує експертка.

Читайте також: Від стресу сивіють не всі, а сода не лікує грибок. Розвінчуємо міфи: шкіра, нігті, волосся

Три лайфхаки проти лупи

Щоб позбутися лупи, авторка відео радить: 

  • зменшити кількість рафінованого цукру в раціоні. Бо він харчує грибок Candida, який викликає лупу;
  • використовувати високоякісні пробіотики, особливо з вмістом ацидофільних та біфідопробіотиків;
  • наносити на ніч суміш ефірних олій на шкіру голови: кокосової, лемонграсової, чайного дерева та перцевої мʼяти. А зранку цю суміш слід змити.
@j9naturally 3 Tips to Get Rid of Dandruff for Good Dr. Janine shares three tips to get rid of dandruff for good. She talks about limiting refined sugars that feed dandruff causing candida. She looks at the importance of taking a high quality probiotic with prebiotics as well. Lastly, Dr. Janine suggests using essential oils like coconut oil, tea tree, lemongrass, and peppermint directly on the scalp. #dandruff #wellness #didyouknow #healthtips ♬ original sound – doctorjanine Bowring, ND

Коментар трихологині: "Себорея (те, що в народі називають лупою) – симптом себорейного дерматиту. Це хронічний стан організму, тісно повʼязаний з харчуванням, алергіями, гормональним фоном тощо, – пояснює Анастасія та додає: – Людям, які мають таке захворювання, слід збалансувати своє харчування, виявити алергени та прибрати їх. Наприклад, надмірне споживання солодощів, газованих напоїв, жирного, смаженого, гострого змінює структуру ліпідів, які виділяються через сальні залози. Саме вони харчують патогенні бактерії на поверхні шкіри і викликають загострення себореї. Тому порада про цукор – доречна".

Щодо пробіотиків, то такі препарати слід застосовувати виключно під наглядом лікаря.

Фахівець пояснить, які саме потрібні, відповідно до проблеми людини. Загалом пробіотики сприяють росту корисних бактерій на шкірі голови. 

"Всі згадані ефірні олії використовують у досліджених препаратах. Однак я б не радила наносити їх самостійно, а тим паче змішувати. Бо легко не вгадати з пропорціями, а відтак – нашкодити шкірі", – додає експертка.

Вичісування лупи

Авторка відео показує, як вона прибирає лупу. Спочатку розділяє волосся. Одягає чисту панчоху на гребінець з жорсткою щетиною і вичісує лупу. Потім наносить на шкіру в зоні проділу розмаринову олію і робить собі масаж.

@paging.dr.dre Here’s how I stretch my styles and get rid of my dandruff until my next wash day. Juggling a full time job, working out, (kids for some), and LIFE in general as a natural can be a lot! Don’t be afraid to use this one 😘 #NaturalHair #HairHack #Dandruff #SeborrheicDermatitis #HealthyHair ♬ original sound – Dr. Drea

Коментар трихологині: "По факту вона робить щіткою те саме, що хлопець, який робив скраб з цукру та інших інгредієнтів. Наголошую: не треба робити ніяких рухів, які можуть травмувати шкіру, вирвати волосся чи пошкодити його стрижень!"

Лимонний сік, йогурт та жовток проти жирного волосся

Блогерка показує, як за допомогою згаданих трьох інгредієнтів можна приготувати маску, нанести її на шкіру голови і через 30 хвилин змити шампунем. Нібито такий домашній засіб допоможе позбутися жирності волосся. Ймовірно, саме в прикореневій зоні. 

@afsennah Greasy Oily Hair? 😱 Let me teach you how to get rid of it! 😏 #hairtok #hairtransformation #healthyhair #diyhair #hairmask ♬ Roses (Imanbek Remix) – SAINt JHN

Коментар трихологині: "Причиною жирності в цій зоні може бути фізіологія: гормональні порушення, збої в роботі наднирників тощо. До того ж у людей, які харчуються солодким, фаст-фудом, шкідливими снеками може виникати себорея, яка супроводжується жирністю. Помітили таку проблему, вона псує вам якість життя – зверніться до трихолога для визначення причини. Їжа, яку ви будете втирати у шкіру, як це роблять на відео, ніяк не допоможе!"

Олії та міноксидил проти випадіння волосся і не тільки

Авторка відео – лікарка, яка стверджує:

  • якщо використовувати кокосову олію, то можна зменшити випадіння волосся;
  • олія чайного дерева допоможе контролювати лупу;
  • розмаринова олія живитиме шкіру голови;
  • міноксидил – покращить ріст волосся

А якщо застосовувати одразу всі засоби, то можна отримати й усі описані переваги.

@onceuponadoctor Since y’all liked this series 🤩 Also always check in with your Doc prior! 🤍 #fyp #doctor #viral ♬ original sound – Dr. Sasha Haddad

Коментар трихологині: "Певний відсоток кокосової олії входить у препарати для волосся. Але ізольовано використовувати олію не треба. Вона не допоможе впоратись з випадінням волосся. У першу чергу, слід визначити причину проблеми. Можливо, це хронічний стан, як алопеція. Тож результату від кокосової олії не буде".

Олія чайного дерева – один з компонентів препаратів, які пригнічують дію грибка на шкірі голови. Але ключове – "один з". Тобто його окреме використання не дасть результату. 

Розмаринова олія дійсно міститься в засобах, які живлять шкіру. Але її ізольоване нанесення не допоможе.

Міноксидил – взагалі сертифікований доказовий препарат, який має призначати лише лікар. Наприклад, його виписують людям з алопецією. До того ж міноксидил має "фазу відміни". Припиняти його використання самостійно ні в якому разі не можна!" – наголошує Анастасія.

Правила миття голови

Блогерка ділиться власними порадами миття голови. Перш ніж мити, треба розчесати волосся. Шампунь змивайте тільки теплою водою, а кондиціонер полощіть холодною. Окрім того, використовує шампунь та спеціальний гребінець для масажу шкіри голови. А перед нанесенням кондиціонера радить прибирати зайву воду з волосся.

Коментар трихологині: "Корисні поради! Дійсно, слід розчісувати волосся перед миттям, а шампунь змивати теплою водою. Взагалі температура води під час миття голови має бути близькою до температури тіла. Якщо мити голову гарячою водою, то волосся більше розбухає, пропарюється, тож надломлені волосини будуть ламатися. Натомість полоскання прохолодною водою наприкінці процедури матиме тонізувальний ефект". 

Використання спеціальних масажних гребінців – нині в тренді. За словами експертки, це точно не буде зайвим. Масажні рухи можуть розминати шкіру голови, відтак краще її промивати. 

"Але це не панацея від проблем з волоссям чи шкірою!" – звертає увагу Анастасія. 

Наостанок дійсно слід прибирати зайву воду з волосся перед нанесенням кондиціонера. Адже це завадить розчиненню засобу, що могло б зменшити його ефективність. 

Читайте також: Скраб із соди та патчі з кави. Чи працюють лайфаки з TikTok для здоровʼя шкіри – дерматолог