Зміст:
  1. Катерина Поліщук, Пташка, 21 рік
  2. Мар’яна Мамонова (Черепушко), 31 рік
  3. Валентина Зубко, 30 років

Військовослужбовиці, прикордонниці та медпрацівниці – 131 жінка з Азовсталі перебувала в російському полоні станом на 11 серпня, казала віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук. Внаслідок обміну захисників Маріуполя 21 вересня додому повернулося 12 жінок:

  1. Авраменко Ольга
  2. Горошанська Юлія 
  3. Зубко Валентина 
  4. Мамонова (Черепушко) Мар’яна 
  5. Мартяшкіна Олена 
  6. Мордік Олена 
  7. Поліщук Катерина 
  8. Репецька Зоряна 
  9. Струтинська Валентина 
  10. Філіппова Олена 
  11. Чорненька Анастасія 
  12. Шумовецька Яна

LIGA.Life нагадує, звідки родом і чим займалися на Азовсталі трійця колишніх полонених, інформація про яких відома. Наразі звільнені з полону перебувають у режимі тиші, щоб побути з рідними та пройти реабілітацію. 

Катерина Поліщук, Пташка, 21 рік

Жінки Азовсталі: розповідаємо про медикинь, які повернулися з російського полону
З інстаграму Катерини Поліщук

Відома як "Пташка". Дівчина родом з Тернопільщини, парамедик-доброволиця медичного батальйону "Госпітальєри". В Маріуполь поїхала в перші дні повномасштабної війни. Працювала у військовому шпиталі, коли його розбомбили, знайшла прихисток на Азовсталі. 

Більшість українців дізналися про Катерину з відео, які навесні поширювали соцмережами – перебуваючи в підвалах заводу, Поліщук співала патріотичні пісні, наприклад, марш українських націоналістів "Зродились ми великої години". Співати на великій сцені – довоєнна мрія "Пташки", розповідав її брат Роман Поліщук. Вона закінчила Тернопільський мистецький коледж ім. Соломії Крушельницької. Дівчина грає на бандурі, пише вірші. 

Довгий час не було відомо, чи жива "Пташка". На тому тижні російські пропагандисти оприлюднили інтерв’ю з українською полоненою, в якому підписали дівчину як "снайпер Азову". В ролику Катерина відповідає на питання українською мовою і сміливо каже: "Я думаю, якби у мене був вибір, чи їхати в Маріуполь ще раз, я б поїхала". 

Мар’яна Мамонова (Черепушко), 31 рік

Жінки Азовсталі: розповідаємо про медикинь, які повернулися з російського полону
Мамонова (Черепушко) Мар'яна – Фото / Анна Марцинкевич

Народилася в Рівненській області, навчалась у Тернопільському медичному університеті та у військовій Академії. Після закінчення була відправлена у Бердянськ, де працювала три роки і виросла до посади медичного офіцера. 

Мати Мар'яни розповідала Суспільному, що дочка з початку повномасштабного російського вторгнення служила в Маріуполі. Вона – начальник медичної служби батальйону морської піхоти. На зв'язок виходила не часто. 

Мар’яна пішла на війну за місяць після одруження. Вже в бомбосховищі дізналася, що вагітна. 

У різних містах України і за кордоном організовували акції на підтримку Мар'яни Мамонової та флешмоби #SavePregnant. Народжувати Мар'яні – на початку жовтня. Робитиме це вже вдома. 

Крім Мамонової, звільнені Яна Шумовецька та Анастасія Черненька теж вагітні, повідомляє Офіс президента.

Валентина Зубко, 30 років

Жінки Азовсталі: розповідаємо про медикинь, які повернулися з російського полону
Валентина Зубко – Фото / надано hromadske

Старший лейтенант медичної служби. Валентина народилася на Черкащині. Після ліцею  навчалась у Вінницькому медуніверситеті, а далі в військовій медичній академії столиці. За розподілом потрапила до військового шпиталю № 555 в Маріуполі, повідомляє Громадське. 

Після 24 лютого додому не поверталася, на зв’язок виходила рідко, надсилаючи повідомлення: "Все нормально". Мама Валентини Олена розповідала: "Ще до прильоту бомб медики виходили вночі у місто і діставали необхідні медикаменти, як тільки могли". Жінка пригадувала ці розмови так: "Донька мені казала – "А що мені, мамо, робити, якщо він [поранений військовий] лежить, просить зробити хоча б щось, аби йому не боліло".

Довідково: В полоні залишаються десятки українок, зокрема українські медикині з військового шпиталю № 555.  Ось прізвища лише деяких із них: операційна медична сестра Олена Шаповалова, медична сестра хірургічного відділення Олена Зубова, операційна сестра хірургічного відділення Олена Бійовська, лейтенант Медичних сил Катерина Скопіна, лікар-епідеміолог Анастасія Заудальська