Зміст:
  1. Базові речі
  2. Повернення до читання
  3. Робота з увагою
  4. Система корисного читання нон-фікшну
  5. А які ж книги обирати?

У Великій Британії близько 57% людей читають хоча б один раз на тиждень. В Україні цей показник – близько 30%. Різні дослідження свідчать про глобальний спад читання і дітьми, і дорослими протягом останніх 10 років. Результати впливають як на рівень освіти й інформаційної грамотності, так і на вміння зосереджуватись і робити складну роботу.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Український інститут книги оголосив перший Національний тиждень читання нон-фікшну з 2 до 8 вересня. 

На початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну я втратила вміння читати великі тексти, хоча до цього читала пів сотні книг щороку. Знадобився рік, щоб повернутися до читання. У процесі повернення усвідомила, що читаю нон-фікшн поверхнево, майже не пам'ятаючи суті. Тож розробила для себе систему корисного читання. Вона змінила підхід до книг і результативність. Тепер цією технікою й іншими інструментами допомагаю людям повернутись до читання, навчитися від нього отримувати задоволення та користь. Тож як читати нон-фікшн, щоб книги запам'ятовувались і допомагали? Розкажу в матеріалі.

Базові речі

Нон-фікшн – це не художня і не вигадана література, а заснована на реальних подіях чи досвіді. Щось узяте із життя, історії, науки, спостережень, пригод реальної людини. Це науково-популярна література, біографії, мемуари, мотиваційні книги, історичні книги, мистецькі, есеїстика тощо. У книгарнях є окремі полиці під нон-фікшн або ж кожну з категорій.

Повернення до читання

Читання – це м’язи. Щоб читати книги ефективно – потрібне регулярне тренування. Починати, як і в спорті, не зі штанги у 60 кілограмів, а з чогось, що реально під силу і цікаве вам. Велика помилка людини, яка хоче почати читати, не читаючи перед цим роками, купувати величезну книгу на 600 сторінок складної інформації та пірнати в неї. Хай навіть класна назва, актуальна тема і всі друзі порадили. Як показує досвід – книга виявляється заскладною, людина втрачає фокус, а потім і інтерес. Книга не дочитується, на наступні нема натхнення. Це як давати 10-річній дитині Кортасара чи осмислювати складні твори Шевченка. Для початку рекомендую книгу до 300 сторінок. Так вам легше і швидше буде її освоїти, а отже, ви швидше здобудете першу перемогу і заряд на наступне читання. Беріть щось нескладне і захопливе. Для старту хороша художня література (фентезі, пригоди, детективи).

Починайте з мінімуму хвилин. На читацьких програмах, де треную людей, стартуємо з 15 хвилин на добу та з книг на улюблені теми. Вже за місяць, у більшості випадків, люди читають довше, адже їм цікаво. Але поки тренуються – ці 15 хвилин ідеальні для дисципліни й набуття звички. Це не забирає багато часу, виконувати простіше. Більше шансів систематичності. До речі, 15 хвилин читання на добу – від 10 книг на рік. Що вже дуже потужно і вище за середній показник. Тож почніть із 15 хвилин на добу 4-7 разів на тиждень.

Робота з увагою

Якщо хочете читати й у радість, і мати ефект – треба зосереджуватись на прочитаному. Найчастіше люди не читають книги саме через складнощі із зосередженням. Середня тривалість зосередженості офісних працівників на одному завданні — до 3 хв. Ще 15 років тому цей показник був близько 18 хвилин. Інформація про зосередження потребує окремої колонки, але головні правила – сон, вода, мінімізація стресу (що неможливо в Україні, але все ж). А також дозування ґаджетів і новин. Адже саме нескінченний потік швидкої інформації збиває наш фокус.

Обсяг інформації, яку отримує людина, зріс у сотні разів. Наприклад, ви читаєте газету на 85 сторінок. Якщо додати інформацію, що вихлюпувалася на пересічну людину 1986 року (ТБ, статті, радіо), добовий обсяг – 40 газет. До 2007, як зʼясували дослідники, добовий обсяг становив 174 газети. Ці показники давно не рахували, але є припущення, що це більш як 320 газет на добу інформації (в українців це ще більше). Таку кількість даних неможливо опрацювати якісно. Об’єм колосальний і фізично унеможливлює сприйняття нового. А отже, розсіює увагу.

Для зосередження потрібно дозувати новини й те, що ми отримуємо. Перед сном і читанням прибирати якомога далі гаджети й соцмережі. Давати собі час на опрацювання всього почутого й побаченого, робити дні детоксу. І це не лише про новини політичні й буденні. Це стосується всієї інформації, що проходить повз нас.

Система корисного читання нон-фікшну

Якщо ви вже потроху і регулярно читаєте, можете 20 хвилин зосереджуватись, не бігаючи думками – час працювати над ефективністю. Отже, система корисного читання:

Порада 1. Стратегічний вибір книги. Маєте розуміти, яку проблему вирішить цей нон-фікшн. Який результат отримаєте: розібратися в історії України, почати краще зосереджуватись, налагодити стосунки з близькою людиною. Пропишіть свою ціль, згадуючи про неї під час читання. Це допоможе тримати фокус на рішенні.

Порада 2. Обирайте паперові книги. Засвоєння інформації з них ушестеро ефективніше, ніж з електронних. І ще потужніше, ніж з аудіо.

Порада 3. Плануйте читання. Ви маєте розуміти, де і коли будете читати. У якому місці, яку книгу, після якої справи. Тоді ви точно до неї доберетесь. А головне – створите для цього сприятливі читацькі умови.

Порада 4. Читайте… повільно. Прочитати книгу за добу круто, але що ви згадаєте з неї за рік? Розтягуйте нон-фікшн на тиждень-місяць, обдумуючи все, що читаєте. Це підвищить ступінь розуміння й запам’ятовування.

Порада 5. Будьте у діалозі з книгою. У книжках писати можна. Якщо дуже болить така порада – використовуйте олівець, щоб потім стерти. Нотуйте на полях думки, підкреслюйте важливе, фіксуйте все, що відчуваєте. Спишіть книгу, читаючи її.

Порада 6. Записуйте у блокнот, нотатник, телефон головні думки, поради й техніки книги. Беріть класні цитати. Виділіть 10 хвилин після кожного сеансу читання, щоб занотувати головне. Це допоможе фіксувати корисне.

Порада 7. Після прочитання – опрацьовуйте нотатки. Робіть читацький конспект, висновки, корисні поради, найкращі три думки тощо А головне – розпишіть, що і як із цих порад ви будете втілювати. Складіть план роботи з книгою на місяць щонайменше. А потім працюйте за ним. Це ваша дорожня карта.

Порада 8. Поверніться до конспекту за тиждень, місяць і три місяці. Повторіть прочитане, згадайте, що вразило. Пригадайте інформацію. Кожне повторення збільшує обсяг інформації, яку ви запам’ятаєте. Оцініть, наскільки ефективно ви працюєте з порадами. Це допоможе краще зафіксувати знання, а також тримати себе в тонусі для виконання.

А які ж книги обирати?

Нон-фікшн – це інструмент. Обирайте те, що допоможе розв'язати проблему чи знайти відповідь на запитання. Ставтесь до вибору свідомо. Читайте про книгу, шукайте відгуки, спробуйте читати пару сторінок. У світі близько 34 мільйонів унікальних книг. Людина читає від 150 до 1500 книг за 30 років. Тобто вибір у нас не такий і великий. Хай навіть якщо це буде 500 книг, вам під силу обрати найкращі й найефективніші для себе. І втілити поради так, щоб допомогти собі та світові. Пам’ятайте, що не обов’язково дочитувати книгу, яка не зайшла. Якщо після 60 сторінок ви не отримали нового чи корисного – відкладайте книгу. Звільніть час для іншої.

Ходіть у книгарні, гортайте сторінки, просіть поради у людей, яким ви довіряєте на життєвому шляху. Тоді ви зможете знайти щось дійсно ефективне для себе.

Нон-фікшн, якщо його правильно читати та втілювати – змінює життя. Ці книги – чудові вчителі, психологи й ментори. Користуйтеся ними!