Абітурієнти вже отримують державні гранти на навчання в університетах — Оксен Лісовий
Фото: Pexels

Вступники до вищих навчальних закладів уже отримують державні гранти на навчання за контрактом. Про це під час конференції "Серпнева" у Києві 26 серпня повідомив міністр освіти на науки України Оксен Лісовий.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

"Ми реалізовуємо експеримент із впровадження грантів. Мова йде про державні гранти, які абітурієнти вже ось зараз отримують. Працюємо з Мінфіном над механізмом, як саме вони їх отримують. Сертифікат приходить на "Дію", далі використовується абітурієнтом при вступі до університету", — зазначив очільник МОН.

Тож цього року, окрім державного замовлення та контрактного навчання, абітурієнти мають і третій шлях — державні гранти.

"Це сутнісна зміна, тому що змінюється філософія. По суті, держава дає гроші громадянину на здобуття вищої освіти. Не університету, а громадянину. А громадянин дає гроші університету. І якщо йому не сподобалося, якщо він відучився перший курс або перший семестр, то він бере свої гроші та йде в інший університет, чого не відбувається з держзамовленням", — пояснив Лісовий.

Він додав, що наразі державні гранти на навчання є експериментальними. Втім, відповідний закон №10399 вже пройшов перше читання і чекає на друге.

Державні гранти на навчання в ЗВО працюють за принципом "Гроші ходять за студентом", розповів під час конференції віцепрем’єр-міністр України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, а також міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. Цей механізм дасть більшу свободу студентами, адже вступникам більше не потрібно буде орієнтуватися на кількість бюджетних місць. А також створить ринкову конкуренцію для університетів, що стимулюватиме покращення умов навчання.

"Гранти, які будуть дуже скоро видані для абітурієнтів, зможуть співфінансувати вступ у вищі навчальні заклади. Ці сертифікати на гроші також будуть відображатися в "Дії". І, я думаю, це буде непогано, тому що наші з вами діти зароблять перші такі великі свої гроші знаннями і зможуть вступити до вищого навчального закладу", — розповів він.

Як працює механізм державних грантів?

Отримати державний грант на навчання можуть абітурієнти, які:

  • вступають на бакалаврат (або магістратуру медичного, ветеринарного чи фармацевтичного спрямування) після завершення школи чи коледжу;
  • вступають на денну або дуальну форму навчання на контракт;
  • мають результат НМТ із будь-яких двох предметів не менше ніж 150 балів або 170 балів.

Сума гранту визначається індивідуально. Абітурієнти, які отримали понад 150 балів на НМТ із будь-яких двох предметів, зможуть претендувати на грант у 15 000 грн. Вступникам, що здобули понад 170 балів, будуть доступні гранти від 25 000 грн. Ця сума може бути й більшою — розмір гранту множиться на коефіцієнт, залежно від спеціальності.

Сповіщення про можливість здобути грант надходить у кабінеті вступника. Після цього абітурієнт може обрати навчальний заклад і програму, на яку хоче вступити. Згодом, після зарахування, подається заява про бажання отримати грант через кабінет у ЄДЕБО. Це відбувається у період між 5 вересня та 31 жовтня 2024 року. Після повідомлення про схвалення гранту вступник залишає заявку на отримання коштів у "Дії", які надходитимуть щороку впродовж усього навчання на спеціальний рахунок.

Напередодні МОН заявило, що до участі в пілотному проєкті державних грантів долучилися 166 державних і приватних закладів вищої освіти. Однак перелік університетів постійно оновлюватиметься та поступово збільшуватиметься.