Баскетбол: що слід знати про нашу збірну, яка починає боротьбу за вихід на чемпіонат світу
Фото: Федерація баскетболу України

Україна сьогодні проведе свій перший матч в рамках добору на світову першість 2023 року. Суперником стане збірна Грузії.

Чемпіонат світу з баскетболу 2023 року відбудеться в Індонезії, Японії та Філіппінах.

Це перший баскетбольний чемпіонат світу, який проводитимуть одразу у кількох країнах. Старт світової першості – 25 серпня 2023 року.

Коли та з ким граємо?

Уже цього місяця українці зіграють два матчі у рамках добору на світову першість. Сьогодні, 26 листопада, команда Айнарса Багатскіса вийде проти збірної Грузії, а вже 29 листопада у Києві відбудеться матч Україна – Північна Македонія.

Наступні матчі відбудуться у 2022 році.

24 лютого. Іспанія – Україна.

27 лютого. Україна – Іспанія.

1 липня. Україна – Грузія.

4 липня. Північна Македонія – Україна.

Хто у складі збірної України?

Захисники: Денис Лукашов, Ілля Сидоров, Олександр Липовий ("Прометей"), Віталій Зотов, Іссуф Санон ("Дніпро"), Джером Рендл ("Будівельник").

Форварди: Богдан Близнюк ("Будівельник"), Андрій Войналович ("Київ-Баскет"), В'ячеслав Петров ("Прометей"), Сергій Павлов ("Дніпро").

Центрові: Володимир Герун ("Бююкчекмедже", Туреччина), Артем Пустовий ("Гран-Канарія", Іспанія), Дмитро Скапінцев ("Київ-Баскет").

Які втрати у складі збірної?

Гравці NBA Олексій Лень та Святослав Михайлюк не допоможуть збірній на цьому етапі через щільний графік своїх професійних клубів.

Досі оновлюється після операції Олександр Мішула. Напередодні уже відбіркових ігор травмувався В'ячеслав Бобров. Обстеження показало перелом заднього краю великогомілкової кістки без зміщення. Бобров вибув щонайменше до кінця календарного року.

А хто проходить далі?

У наступний груповий етап кваліфікації пробиваються три команди з групи. І представники групи G, де зараз грає Україна, утворять нову групу з представниками квартету H, де змагаються Нідерланди, Ісландія, Росія та Італія.

Цікаві факти:

На Євробаскеті-2011 року саме Грузія не дозволила Україні вийти з групового етапу. До цієї зустрічі обидві команди мали у своєму активі одну перемогу та дві поразки. Тож результат саме грузинсько-українського баскетбольного протистояння мав визначити, хто боротиметься за Євробаскет. Грузія виграла із рахунком 69:53 (10:17, 20:16, 21:11, 18:9).

Щоправда, Україна узяла реванш на Євробаскеті-2017. "Синьо-жовті" вийшли з групи, а Грузія – ні.

А от з Північною Македонією статистика грає не на українську користь. У чотирьох попередніх зустрічах із цим суперником Україна виграла лише раз.

Які шанси України?

На офіційному сайті Міжнародної федерації баскетболу (ФІБА) експерти поділилися своїми прогнозами щодо добору на світову першість. Вони вважають, що Україна не зможе пробитися до головного етапу. З першого етапу кваліфікації "синьо-жовті" вийдуть, а у наступному – фаворитами вважають Іспанію та Італію.

З "плюсів" збірної експерти називають – зіграний склад "Прометея", який підсилюють міжнародні гравці Артем Пустовий та Володимир Герун, а також Іссуф Санон з "Дніпра", який може і емоційно завести команду, і миттєво реагувати на будь-які дії суперника.

А от головним "мінусом" нашої команди експерти називають "закінчення палива". Україні не вистачає її ресурсів тривалий час показувати однаково сильну гру.