Болить спина та коліна? Можливо, проблема в стегнах
Фото: depositphotos.com

В нашому тілі все пов’язане, а це означає, що біль, який ви відчуваєте в одній області, може бути спричинена слабкістю або основною травмою зовсім в іншій. Візьміть, наприклад, стегна. На них завжди припадає більше навантаження, ніж на інші частини тіла, тож їх слабкість може викликати проблеми в інших частинах тіла. Й першими від цього страждають коліна та нижня частина спини. Спеціалісти разом з POPSUGAR Fitness розповідають про цю залежність.

Чому слід зміцнювати стегна

"Слабкі м'язи тазостегнових суглобів можуть спричинити біль у спині, колінах або навіть травми щиколотки", – каже фізіотерапевт Лорен Лобер Фрісон, власниця APEX Physical Therapy.

Біль у спині може виникати, коли вона бере на себе якусь функцію ваших стегон, пояснює Фрісон. Наприклад, коли ви ходите або присідаєте, спина може надмірно вигинатися, що потенційно може призвести до травм дисків, спазмів або больових відчуттів.

Чому так стається? Річ в тім, що м’язи стегон допомагають стабілізувати таз, і якщо їм не вистачає сили, вони трохи опускаються, внаслідок чого хребет відхиляється в бік й спричиняє роздратування та біль.

Болять коліна? Знову проблема може бути в стегнах. Через їх слабкість під час ходьби, присідань або стрибків основну роботу по амортизації на себе беруть коліна. З часом це може призвести до болю в колінах або гомілковостопному суглобі та підвищити ризик серйозних травм.

Як зміцнити стегна

З огляду на все це, зміцнення стегон має вирішальне значення для допомоги у запобіганні болю та травм, а також для підвищення загальної ефективності тренувань. Фрісон рекомендувала приділити увагу сідничним м’язам, великому м’язу навколо задньої частини стегон, який тягне стегно назад або розширює його, а також сідничним м’язам (в нас їх три пари для кожної сідниці – великі, середні та малі) та м’язам збоку стегон, які виводять ногу вбік.

Фрісон порекомендувала чотири вправи для зміцнення цих ключових м'язів, зазначивши, що ви повинні зробити достатньо повторень, щоб втомити їх. Наприклад, ви можете робити присідання з опорою на стіну (Wall Sits) – вони зміцнюють й стегна, й коліна.

Як виконувати присідання з опорою на стіну

Тренування для зміцнення стегон

Більше спорту та корисних порад – у нашому Телеграм каналі Бути здоровим – просто.