Букмекери назвали головних фаворитів на нобелівську премію з літератури
Кан Сюе. Фото: Simone Padovani/Awakening

Згідно з даними букмекерів цьогоріч Нобелівську премію з літератури можуть отримати Кан Сюе, Харукі Муракамі, Маргарет Етвуд, Сесар Айра, Джеральд Мурнан і Томас Пінчон. Проте фавориткою букмекерської компанії Ladbrokes є 71 річна китаянка Кан Сюе. Її коефіцієнт перемоги складає 10/1, про це пише The Guardian.

Справжнє ім’я Кан Сюе – Ден Сяохуа. Жінка двічі входила до списку лауреатів міжнародної Букерівської премії за роман "Любов у новому тисячолітті" та за збірку оповідань "Я живу в нетрях".

Якщо Кан Сюе стане лауреаткою Нобелівської премії, то в історії вона запам’ятається також, як:

  • 18-та жінка, що отримала премію;

  • третя китайська лауреатка та лише друга жителька Китаю після Мо Яня, який отримав її у 2021 році.

Коефіцієнти перемоги учасників:

  • 14/1 – японський письменник Муракамі, що написав безліч романів, зокрема "Норвезький ліс", "Кафка на березі" та "1Q84", а також збірки оповідань і публіцистику;

  • 16/1 – канадська письменниця Маргарет Етвуд, яка є авторкою "Розповідь служниці" та романів "Заповіти" й "Сліпий убивця". А також Сесар Айра та Еріс Сотіропулос, Томас Пінчон;

  • інші автори мають такі результати: Енн Карсон (20/1), Дон ДеЛілло (25/1), Нгуґі ва Тіонго (25/1), Салман Рушді (25/1), Карл Уве Кнаусгорд (28/1) та Хан Кан (33/1).