Що потрібно, щоб пробігти двогодинний марафон – дослідження
Фото: depositphotos.com

Щоб зрозуміти фізіологічні вимоги для двогодинного марафону, дослідники Коледжу наук про життя та навколишнє середовище Університету Ексетера у Великій Британії розглянули 16 бігунів, які були частиною проєкту Nike Breaking2.

У дослідженні, нещодавно опублікованому в Journal of Applied Physiology, спортсмени займалися на біговій доріжці, при цьому швидкість безперервно зростала до виснаження атлетів.

Потім вони бігали на відкритому повітрі по трасі, тримаючи двогодинний темп марафону, перш ніж розганятися до максимальної швидкості.

Дослідники вимірювали реакцію бігунів на швидкість газообміну в легенях – потік повітря в легені та вихід з них, а також перенесення кисню та вуглекислого газу в кров.

Також вимірювалась частота серцевих скорочень та лактат крові (речовина, що виробляється м’язовою тканиною та еритроцитами, які переносять кисень з легенів до інших частин тіла).

Вони також оцінили Vo2 max бігунів (максимальний обсяг кисню, який може засвоїти організм, потім транспортувати в м'язи й використати для ефективного вироблення аеробної енергії за хвилину) та поріг лактату (точка, при якій концентрація лактату в крові починає швидко зростати).

Дослідники виявили, що 59-кілограмовому бігуну потрібно вживати близько чотирьох літрів кисню на хвилину, щоб підтримувати двогодинний темп марафону – 21,1 кілометра на годину.

Крім того, вони дізналися, що, виходячи зі свого Vo2 max, професійні бігуни можуть приймати кисень удвічі швидше в марафонському темпі, ніж атлети-аматори, бігаючи за максимальних зусиль.

Дослідники також зазначили, що ці фізіологічні переваги, ймовірно, були оптимізовані генетикою та тренувальним досвідом.

Звичайно, як відомо кожному бігуну, фізична майстерність – це лише половина рівняння продуктивності. Попри те, що нещодавнє дослідження не включало такі фактори, як мислення чи мотивацію, інші дослідження підкреслили, наскільки вони важливі на додаток до фізичної працездатності.

  • Прокачуємо свої легені, аби максимально легко перенести коронавірус. Поради фахівця
  • Біг взимку: як підготуватися до пробіжки, що їсти та як вдягатися
  • COVID-19 vs біг: як біг розвиває наше серце та легені