Що таке пророщені горіхи: користь та поживна цінність. Як приготувати вдома
Фото: depositphotos.com

Пророщені горіхи – це сирі горіхи, які після замочування у воді починають проростати. Для цього процесу необхідне вологе середовище, сприятливе для росту бактерій. 

Горіхи із зовнішніми оболонками або лушпиння (волоські горіхи, пекан) потрібно почистити. В іншому випадку вони не проростуть.

Пророщені горіхи можна знайти і в магазинах. Їх готують у стерильних умовах і, як правило, сушать або зневоднюють перед пакуванням для запобігання розвитку цвілі та бактерій, які спричиняють харчові захворювання.

Оброблені горішки не варто пророщувати самостійно вдома. Адже виробники можуть їх обсмажувати, додавати ароматизатори та приправляти. 

У чому користь пророщених горіхів

Дослідження показують, що пророщування горіхів та бобових може збільшити вміст антиоксидантів, амінокислот та вітамінів групи В.

Також було показано, що цей процес зменшує рівень фітинової кислоти, яка може перешкоджати засвоєнню інших важливих вітамінів та мінералів, зокрема заліза та цинку.

За даними USDA, 28-грамова порція (1/4 склянки) пророслих волоських горіхів містить:

  • калорії: 180;
  • жири: 16 г;
  • білки: 6 г;
  • вуглеводи: 4 г;
  • клітковину: 2 г;
  • цукор: 1 г;
  • кальцій: 2% від денної норми;
  • залізо: 4% від денної норми.

У дослідженні порівнювали концентрацію мінеральних речовин та фітатів у цілому та подрібненому мигдалі, фундуку, арахісі та волоських горіхах. Горіхи були розділені на 4 групи: сирі, замочені у сольовому розчині на 4 або 12 годин або замочені у воді на 12 годин. Результати показали, що замочування горіхів насправді зменшило загальний вміст мінералів і не суттєво змінило їх концентрацію фітатів.

Як зробити пророщені горіхи

Замість того, щоб купувати пророщені горіхи в магазині або замовляти в Інтернеті, ви можете зробити їх вдома.

Щоб мінімізувати ризик зараження харчовими захворюваннями, вам потрібно переконатись, що ви пророщуєте горіхи у стерильному середовищі.

Важливо також знайти горіхи з маркуванням "сирі", які не були оброблені для видалення бактерій, токсинів або цвілі. У іншому випадку вони можуть не прорости. Поширені методи обробки горіхів включають: обсмажування, бланшування, обробку бромистим метилом, пастеризацію та опромінення.

Приготування пророщених горіхів в домашніх умовах вимагає етапу замочування та сходів. Майте на увазі, що більшість горіхів не можуть повністю прорости, і вони зупиняться після кроку замочування.

Однак мигдаль проходить усі етапи. Спробуйте приготувати його за порадником експертів ресурсу Healthline:

  1. Помістіть сирий мигдаль у миску, покриту кількома сантиметрами води. Накрийте паперовим або тканинним рушником і дайте їм просочитися протягом 8–12 годин.
  2. Злийте, промийте та замініть воду кілька разів протягом цього періоду: раз на 3 години.
  3. За допомогою друшляка злийте воду з замоченого мигдалю і перекладіть його в неглибоку миску з повітропроникною кришкою, щоб забезпечити вплив повітря.
  4. Додайте 1-2 столові ложки води, щоб зберегти їх вологість.
  5. Дайте мигдалю прорости протягом 3 днів.
  6. Перенесіть їх у дихаючий контейнер у холодильнику, де вони будуть зберігатись 7 днів. Окрім того, ви можете зберігати їх у морозильній камері або зневоднювати, щоб отримати хрусткий пророщений мигдаль.

Готові горіхи ви можете додавати в смузі, подрібнювати в борошно або їсти у сирому вигляді. 

Читайте також:

  • Яке борошно вибрати: пшеничне, кукурудзяне, вівсяне чи житнє. У чому різниця
  • Все про горіхи: волоські, арахіс, мигдаль, кеш'ю, фундук, фісташки. Користь та ризики
  • Все про насіння: соняшникове, гарбузове, лляне та кунжут. Користь, шкода та рецепти страв

Більше їжі та смачних рецептів – у нашому Телеграм каналі Mood food.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.