Що таке цифровий детокс: причини та ознаки. Негативні наслідки від використання гаджетів
Фото: depositphotos.com

Цифрова детоксикація – це період часу, коли людина утримується від використання гаджетів (смартфонів, телевізорів, комп’ютерів, планшетів). Це також один зі способів зосередитись на реальній соціальній взаємодії без відволікання.

Так люди можуть позбутися стресу, який виникає внаслідок постійного перебування "на зв'язку".

Пропонуємо дізнатися більше про шкоду гаджетів та причини проведення цифрової детоксикації, які пропонує ресурс VeryWellMind.

Причини цифрової детоксикації

Для багатьох людей зв’язок та занурення у цифровий світ – це частина повсякденного життя. Згідно з дослідженнями компанії Nielsen, середньостатистична доросла людина в США витрачає близько 11 годин на день, слухаючи, дивлячись, читаючи або взаємодіючи з медіа.

Є багато причин, чому ви можете на короткий час відмовитися від свого мобільного телефону та інших пристроїв. Можливо, ви захочете насолодитися часом без перешкод, які створює ваш телефон та інші пристрої. В інших випадках вам може здатися, що використання вашого пристрою стало надмірним і додає занадто багато стресу вашому життю.

У деяких ситуаціях ви можете навіть відчути, що ви залежні від своїх пристроїв. 

В опитуванні, проведеному організацією Common Sense Media, 50% підлітків повідомили, що відчувають залежність від своїх мобільних пристроїв. 78% опитаних підлітків сказали, що вони перевіряють свої цифрові пристрої щогодини.

Що про це говорить наука

  • Технології спричиняють стрес

Дослідження та опитування виявили, що використання технологій може сприяти стресу.

Дослідження, проведене у Швеції, показало, що використання гаджетів молоддю пов’язане з проблемами сну, симптомами депресії та підвищеним рівнем стресу.

  • Цифрові пристрої можуть порушити режим сну

Докази також свідчать, що використання гаджетів, особливо перед сном, може впливати на якість та кількість сну. Одне дослідження показало, що у дітей, які користуються цифровими пристроями перед сном, мають значно гірший та короткий сон. Дослідження також виявило зв'язок між нічним використанням техніки та збільшенням індексу маси тіла

Інше дослідження показало, що 70% учасників перевіряли соціальні мережі на своїх телефонах перед сном. Причому 15% проводять годину або більше в соціальних мережах, перебуваючи в ліжку.

Результати показали, що використання соціальних мереж вночі в ліжку, збільшує ймовірність тривоги, безсоння та зменшення тривалості сну.

  • Застосування гаджетів пов'язане з проблемами психічного здоров'я

Дослідження, опубліковане в журналі Child Development, показало, що інтенсивне щоденне використання технологій асоціюється з підвищеним ризиком проблем із психічним здоров'ям серед підлітків. Так використання гаджетів було пов’язано із посиленням симптомів синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю.

Дослідники з Університету Пенсільванії опублікували перше експериментальне дослідження, яке пов’язує використанням таких соціальних мереж, як Facebook, Snapchat та Instagram, зі зниженням добробуту. Результати показали, що обмеження використання соціальних мереж зменшує симптоми депресії та самотності.

  • Негативно впливає на баланс роботи/життя

Постійне перебування "на зв’язку" може ускладнити створення меж між вашим особистим та робочим життям. Навіть коли ви перебуваєте вдома або у відпустці, важко встояти перед спокусою перевірити свою електронну пошту або відповісти на повідомлення колегам.

У дослідженні, опублікованому в журналі Applied Research in Quality of Life, вчені виявили, що використання технологій відіграє важливу роль у визначенні співвідношення роботи та особистого життя людини. Дослідження показало, що використання Інтернету та мобільних технологій впливає на загальну задоволеність роботою, стрес на роботі та відчуття перевтоми.

Цифрова детоксикація може допомогти вам встановити більш здоровий, менш стресовий баланс між роботою та життям.

Ознаки, які можуть вам вказати на потребу у цифровому детоксі:

  • ви відчуваєте занепокоєння або стрес, якщо не можете знайти телефон;
  • ви відчуваєте потребу перевіряти телефон кожні кілька хвилин;
  • ви відчуваєте депресію, занепокоєння або злість, проводячи час у соціальних мережах;
  • ви боїтесь, що щось пропустите, якщо не продовжуватимете перевіряти соціальні мережі.

Якщо ви помітили за собою вищезгадані ознаки, відмовтесь від гаджетів принаймні на вихідні. Проведіть цей час з родиною або друзями.

Читайте також:

  • Смартфон мене контролює: як провести собі цифровий детокс. Три поради
  • Геть з мого ліжка. Як відмовитися від телефону перед сном
  • Досить прокручувати стрічку новин. Як зменшити стрес від споживання негативної інформації