Щоб бути здоровим, потрібно бути худим, та інші міфи про харчування та втрату ваги
Фото: depositphotos.com

Прокручуючи стрічку новин в соціальних мережах, читаючи улюблений журнал або відвідуючи популярні вебсайти, ви отримуєте нескінченну інформацію про харчування та здоров’я.

Проте будь-яку інформацію треба піддавати сумнівам і уважно перевіряти, особливо, якщо вона стосується вашого здоров'я.

Серед розповсюджених міфів про харчування видання Healthline виділяє:

1. Підрахунок калорій допоможе усім схуднути

Дефіцит калорій у поєднанні зі спаленням великої кількості енергії є важливим фактором у процесі втрати ваги. Та це не єдиний фактор, який впливає на схуднення. 

Лише споживання меншої кількості калорій не гарантує позитивний прогрес, адже людина не враховує великої кількості інших факторів, які можуть перешкоджати втраті ваги.

Наприклад, гормональний дисбаланс або гіпотиреоз, метаболічні адаптації, вживання певних ліків та генетика – це лише деякі фактори, які можуть ускладнити втрату ваги, навіть коли людина дотримується жорсткої дієти.

Підрахунок калорій також не бере до уваги поживну цінність продуктів.

Це може призвести до вибору низькокалорійних продуктів, бідних поживними речовинами, таких як рисові коржі та яєчні білки, замість більш калорійних, щільних поживних речовин, таких як авокадо та цілі яйця.

2. Їжа з високим вмістом жиру нездорова

Багато людей все ще дотримуються дієт з низьким вмістом жиру в надії, що скорочення споживання жиру принесе користь загальному стану здоров'я.

Проте жир необхідний для підтримки здоров'я. Крім того, дієти з низьким вмістом жиру можуть призвести до порушення обміну речовин, підвищення резистентності до інсуліну та рівня тригліцеридів, які сприяють розвитку серцево-судинних захворювань.

Ба більше, дієти з підвищеним вмістом жиру виявились настільки ж ефективними, ніж дієти з низьким вмістом жиру.

Звичайно, крайнощі в будь-якому напрямку, будь то дієта з дуже низьким вмістом жиру або з високим вмістом жиру, можуть завдати шкоди вашому здоров’ю, особливо коли раціон харчування не враховує індивідуальних особливостей людини.

3. Сніданок – найважливіше приймання їжі протягом дня

Дослідження показують, що відмова від сніданку може призвести до зменшення споживання калорій.

Окрім цього, участь у періодичному голодуванні, під час якого сніданок або пропускається, або споживається пізніше протягом дня, пов’язана з безліччю переваг: покращений контроль рівня цукру в крові та зменшення запальних маркерів.

Проте це не стосується дітей та підлітків або тих, у кого підвищена потреба у поживних речовинах (вагітних жінок). Оскільки пропуск їжі може призвести до негативних наслідків для здоров'я.

З іншого боку, деякі дані свідчать про те, що снідання та споживання більше калорій зранку, а не ввечері, в поєднанні зі зменшенням частоти приймання їжі може принести користь здоров’ю, зменшуючи запалення та масу тіла.

У такому випадку дієтологи радять слухати власний організм. Якщо вам подобається сніданок, то не пропускайте сніданок. Якщо ви не звикли снідати і не відчуваєте потреби в цьому, то пропустіть його. 

4. Картопля – шкідливий продукт

Вживання занадто багато будь-якої їжі, включаючи картоплю, може призвести до збільшення ваги.

Картопля, яка містить крохмаль, є дуже поживним продуктом і може входити в дієтичний раціон. Адже вона є джерелом калію, вітаміну С та клітковини.

Окрім того, вона насичує швидше, аніж інші джерела вуглеводів (рис і макарони) і може допомогти людині почуватись більш задоволеними після їжі.

Проте варто пам'ятати, що картоплю можна споживати лише запеченою або звареною, а не смаженою.

5. Щоб бути здоровим, потрібно бути худим

Ожиріння пов'язане з багатьма станами здоров'я, включаючи діабет другого типу, хвороби серця, депресію, деякі види раку та навіть ранню смерть.

Проте зменшення ризику захворювання не означає, що ви повинні бути худими.

Людям варто дотримуватись збалансованого раціону харчування та підтримувати активний спосіб життя, оскільки ці здорові звички сприяють втраті вазі та поліпшенню стану здоров'я.

Читайте також: