COVID-19 та Різдво. Психологи радять не відмовлятися від святкувань під час пандемії
Фото: depositphotos.com

Цьогорічні різдвяні та новорічні свята будуть суттєво відрізнятися від торішніх. Обмеження урочистостей, зменшення кількості авіаперельотів та соціальне дистанціювання диктують свої правила святкувань.

Проте це не означає, що ми повинні відмовлятися від свят. Про це йдеться у статті психологині Мхайрі Боу для ресурсу The Conversation.

Авторка статті зазначає, що участь у спільних сімейних та національних традиціях посилює наше почуття причетності до спільноти. 

Так науково доведено, що соціальні групи, такі як сім'ї, друзі та колеги, мають важливе значення для здоров'я та добробуту людини. Ці групи є центральними для нашого сприйняття себе.

Вони надають нам цінні психологічні ресурси, включаючи почуття приналежності та прийняття. Вони допомагають зменшити стрес та відчути допомогу та підтримку.

Відмова у доступі до цих груп на фоні стресу від пандемії створює великий психологічний тягар. Особливо для тих, хто вже зазнав втрат через COVID-19

Спільні традиції

Традиції допомагають задовольнити психологічні потреби. Однією з них є потреба у тривалості певних подій. Бути частиною групи може допомогти в цьому, оскільки це дозволяє людям відчувати себе частиною чогось стабільного та передбачуваного протягом часу та історії.

Ми створюємо та продовжуємо історії своїх сімей, спільнот та націй, ділячись та передаючи групову культуру через спільні розповіді, речі та ритуали.

Окрім того, глобальні загрози існуванню, такі як пандемія, впливають не лише на ізоляцію та самотність. Вони також нагадують нам про нашу власну вразливість і створюють відчуття занепокоєння щодо майбутнього.

Зіткнувшись із такими загрозами, ми прагнемо підтвердити свою культурну, національну та сімейну ідентичність та отримати задоволення від традицій та почуття об'єднання.

Менший масштаб

Спільне святкування улюблених свят, таких як Різдво, можуть покращити відчуття добробуту у ці важкі часи. Однак можна ділитися сімейними традиціями та насолоджуватися ними у менших компаніях чи навіть онлайн.

Недавні дослідження підтверджують, що святкування меншого масштабу є значно безпечнішим задля уникнення ризику зараження коронавірусом.

Ті, хто обирає більш обмежений або віддалений варіант святкування, можуть знайти безліч варіантів адаптації до звичних традицій.

Так у 2020 році святкові урочистості та релігійні церемонії транслюються в прямому етері. Святкові ярмарки можна замінити прогулянками на свіжому повітрі у пошуках різдвяних локацій. А настільні ігри після обіду можуть бути тимчасово замінені віртуальною сімейною вікториною.