Як під час різдвяних свят не піддатися горю від втрати близьких – пояснюють психологи
Фото: depositphotos.com

Новорічні та різдвяні свята вже на порозі, але пандемічний 2020 рік достатньо виснажив людство, особливо тих, хто втратив близьких через COVID-19.

"Багато людей справляються зі смертю коханої людини на додаток до інших стресових факторів, викликаних пандемією" – зазначила у інтерв'ю для видання Healthline заслужена професорка психології Університету Стоні-Брук Камілл Вортман.

Під час свят горе через втрату може завдати додаткового стресу. Тералін Селл, доктор філософії, психотерапевтка та експертка з питань здоров’я мозку, каже, що одним з основних показників стресу є горе.

"Цей рік був наповнений різними збитками, які завдали горя. Навіть втрата графіку роботи або друзів на роботі шкодить", – стверджує Тералін Селл.

Реагуючи на несприятливі ситуації організм виробляє гормони стресу – кортизол та адреналін.

Однак, коли пандемія продовжується, і горе нагромаджується, ми переживаємо хронічний стрес. У результаті ми відчуємо втому, пригнічення, дратівливість та проблеми зі сном. Наша імунна система також ослабне, що завдасть подвійної шкоди під час пандемії.

Та навіть з горем можна впоратись. Психотерапевтки радять дотримуватись семи правил:

1. Плануйте заздалегідь

Якщо ви плануєте святкувати Новий Рік чи Різдво з іншими людьми, подумайте над різними сценаріями, які можуть трапитись.

Наприклад, якщо ви розумієте, що не зможете бути до кінця вечірки, попередьте про це організаторів. Це дозволить уникнути незручної ситуації, образ чи довгих вмовлянь залишитися.

Планування заздалегідь також дає вам контроль над ситуацією.

"Все так безконтрольно, коли ти когось втрачаєш, і зараз світ відчуває себе неконтрольованим. Планування може бути невеликим променем світла, який змушує вас відчувати, що ви дійсно хочете зробити і у результаті зробити це", – радить Камілл Вортман.

2. Вшануйте людину до або після свят

Замість того, щоб вшановувати кохану людину під час святкових урочистостей, сплануйте особливий спосіб вшанування її до або після свят.

Наприклад, напишіть про те, що вам подобалось в людині, і прочитайте це вголос вдома або на вулиці у значущому для вас місці.

"Вшанування людей до або після свят допомагає не почувати провину за те, що не ви зробили цього на святі. Це також допомагає відчути себе щасливою людиною під час святкувань", – сказав Вортман.

3. Створюйте нові традиції

Хоча деякі люди знаходять комфорт у дотриманні своїх звичних традицій, іншим це може бути занадто складно.

Якщо дотримання давніх традицій виявиться занадто болісним, подумайте про нові сімейні традиції. Адже немає правильного чи неправильного способу святкування. Ви самі вирішуєте, що найкраще для вас та вашої родини. 

Це також стосується ситуації, коли горе, яке ви відчуваєте, пов’язано з тим, що ви не можете бути з родиною чи друзями на святах через пандемію чи інші причини.

Зв'яжіться з рідними телефоном чи через соціальні мережі. Це оживить ваше свято.

4. Скоротіть список справ

Оскільки горе може позбавити вас емоційної та фізичної енергії, Камілл Вортман рекомендує скоротити такі святкові клопоти, як випікання смаколиків, відправлення листівок, прикрашання квартири, якщо всі ці справи стали для вас хатніми рутинними обов'язками.

"Скорочення обов'язків допомагає нам зосередитись на тому, що найважливіше, наприклад, розмовляти з людьми та розповідати їм, що вони для нас означають. Іноді усі хатні справи не такі корисні і можуть змусити вас почувати себе розсіяними", – пояснила експертка.

5. Дозвольте собі відчувати

Оскільки горе – це процес без часової шкали, дозвольте собі відчути свої емоції. Прийміть те, що почуття туги важко уникнути під час свят.

"Не чекайте надто багато від себе і визнайте, що робите все, що у ваших силах", – радить Вортман.

6. Підживлюйте своє тіло та мозок

Визначення того, як втрати впливають на ваше тіло, корисно для подолання горя.

"Наше тіло постійно надсилає нам сигнали. Розпізнайте ці сигнали як реакцію на стрес і приділіть хвилину або більше, щоб зайнятися справами для зменшення стресу ", – радить Тералін Селл.

Вправи, сон, медитація або розмова з другом можуть бути корисними.

Стабілізація рівня цукру в крові протягом дня, вживаючи білок кожні 2-3 години – це ще один спосіб впоратися зі стресом.

"Це зменшить частину загального стресового навантаження на ваше тіло. Білок є основним паливом для ваших хімічних речовин таких, як серотонін та дофамін", – пояснює Селл.

7. Зверніться за професійною допомогою

Якщо горе, яке ви відчуваєте, надзвичайне і невпинне, зверніться до спеціаліста з психічного здоров’я, який спеціалізується на втратах.

"Зверніться за професійною допомогою, якщо вам здається, що ви не можете пройти через горе або якщо втрата викликає надмірні симптоми, які не дають вам змоги прожити життя так, як ви хочете", - радить Селл.