COVID-19. Симуляція показала, де найбезпечніше сидіти за ресторанним столиком
У симуляції використали столики площею 60 кв. см. Ілюстративне фото: depositphotos.com

У Японії показали симуляцію, що відбувається, коли четверо людей сидять за столиком площею 60 кв. см у ресторані і один із них є носієм COVID-19.

Дослідження провели вчені з Центру обчислювальних наук інституту RIKEN спільно з колегами з Університету Кобе, повідомляє видання The Asahi Shimbun.

"Наступного разу, коли ви будете обідати з кимось, можливо, ви захочете гарненько подумати про схему розсадження, яка у вас вийде", – зазначається в матеріалі.

Дослідники розглянули три ключові сценарії: сидіння один навпроти одного, сидіння пліч-о-пліч і сидіння по діагоналі.

Читайте також: Як захистити себе від коронавірусу під час подорожі літаком, машиною, у готелі

Коли людина говорить, близько 5 відсотків крапель, які вона видихає, досягають співрозмовника, але потім мікрокраплі поширюються і на інших людей за столом.

За словами дослідників, моделювання суперкомп'ютера Fugaku показує, що ймовірність зараження коронавірусом через краплі для людини вища, якщо вона сидить поруч зі своїм партнером і повертає голову, щоб поговорити, ніж якби вони сиділи один навпроти одного.

З'ясувалося, що на чоловіка, який сидів поруч, потрапляє в п’ятеро більше крапель, ніж якби вони сиділи один навпроти одного.

Але найкраще сидіти по діагоналі один навпроти одного, зазначають дослідники. Коли людина розмовляє з кимось по діагоналі через стіл, до неї долітає приблизно на 75% менше крапель в порівнянні з попереднім сценарієм.

Також дослідники зазначають, що відвідувачі можуть зменшити можливість контакту з краплями від інших, якщо вони не повертаються, щоб поговорити один з одним, коли вони сидять поруч за стійкою ресторану. 

Керівник дослідницької групи Макото Цубокура, професор обчислювальних наук Університету Кобе, запропонував в ресторанах встановлювати дзеркала перед відвідувачами, щоб вони могли безпечно спілкуватися один з одним.

Також дослідники зауважили, що живучість віруса в сухих приміщеннях вища, ніж у вологих. Тому науковці радять провітрювати кімнати, або використовувати зволожувачі повітря.