Для сну та проти коронавірусу. Вчені досліджують застосування мелатоніну під час COVID-19
Фото: depositphotos.com

За словами вченого Фейшонга Ченга, який працює в дослідницькому інституті клініки Клівленда Лернера, одним із способів, який дослідники намагалися пришвидшити лікування, є переробка існуючих препаратів.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Про це повідомляє ресурс Healthline.

"Відкриття нового препарату коштує дорого, і нам доведеться довго чекати (10-15 років). Переназначення ліків значно зменшить витрати та час для пандемії COVID-19 порівняно з традиційними підходами до розробки нових ліків", – сказав Ченг. 

Перспективний препарат, який визначила команда Ченга – засіб для сну мелатонін.

"Мелатонін може безпосередньо не сприяти захисній системі людини проти вірусу, але підвищувати толерантність до вірусу. Іншими словами, в якомусь аспекті зменшити захисну систему людини. Наприклад, зменшити вроджену імунну відповідь та запальні реакції", – пояснив Ченг. 

Хоча мелатонін є перспективним методом лікування COVID-19, дослідження Ченга перебувають на початковій стадії.

Ченг сказав, що потрібні рандомізовані контрольовані дослідження, під час яких мелатонін будуть порівнювати з неактивним плацебо (речовини без явних лікувальних властивостей, що використовується для імітації лікарського засобу в дослідженнях – прим. ред.) для визначення ефекту лікування, а також ефективної дози.

Ченг зазначив, що зараз проводяться сім випробувань з клінікою Клівленда. Серед цих випробувань також є одне, в якому бере участь команда вченого Санджая Сеті, який зараз вивчає мелатонін як потенційну терапію COVID-19 в університеті в Буффало.

"Ми проводимо одне пілотне дослідження, у якому беруть участь 30 пацієнтів з COVID-19 легкої та середньої тяжкості. Двадцять учасників отримують мелатонін, а десять – плацебо", – сказав Сетхі. 

Ні учасник дослідження, ні експериментатор не знають, хто отримує мелатонін, а хто плацебо.

"Це було б чудово, якщо мелатонін виявиться безпечним та ефективним, оскільки воно недороге і широко доступне", – пояснює вчений.

  • Як захистити себе й дитину від коронавірусу на роботі, в школі або садочку – радить лікар
  • Самодіагностика при COVID-19 – небезпечна. Як повідомити про симптоми – пояснює лікар
  • Як захистити себе від COVID-19 у транспорті та супермаркеті – радить сімейний лікар