Достатня кількість омега-3 зменшує ризик серцевих захворювань – дослідження
Фото: depositphotos.com

Одна з причин додати у свій раціон продукти з вмістом омега-3 жирних кислот – зменшення запалення в організмі та ризику серцевих захворювань.

В новому дослідженні, опублікованому в журналі "Атеросклероз", дослідники вивчили два типи омега-3 – ейкозапентаенову кислоту (EPA) та докозагексаєнову кислоту (DHA). Вони містяться в рибі та молюсках.

Під час 34-тижневого випробування невелика група людей спочатку споживала 3 г соняшникової олії щодня, яка не містить омега-3. Потім учасникам давали двічі на день добавки риб’ячого жиру, що містять EPA або DHA, які вони приймали протягом 10 тижнів. 

Результати дослідження показали, що у тих, хто приймав харчові добавки омега-3, відчували зменшення запалення в організмі. Адже EPA і DHA зменшують вироблення прозапальних білків шляхом циркуляції білих кров'яних клітин. При цьому DHA є більш ефективним, ніж EPA.

Однак було виявлено, що лише EPA, активує білки та клітини, які беруть участь у процесі загоєння. Отже, баланс протизапальної та загоювальної дії краще досягається за допомогою ЕРА, ніж DHA.

"Запалення є причиною багатьох хронічних захворювань, включаючи серцево-судинні. Шляхом зменшення запалення за допомогою омега-3, прогресування серцево-судинних захворювань сповільнюється", – пояснює Стефанія Ламон-Фава, доктор медичних наук, науковий співробітник групи з питань серцево-судинного харчування, у інтерв'ю ресурсу Runner's World.

Позитивний вплив омега-3 на здоров'я серця підтверджує й інше дослідження.

Вчені з Гарвардського університету, Школи громадського здоров'я Чана та лікарні ім. Бригама проаналізували 13 досліджень, в яких брали участь майже 128 000 людей.

Вони хотіли виявити будь-який зв'язок між добавками омега-3 та ризиком серцевих нападів, інсультів, ішемічної хвороби серця та смерті від серцево-судинних захворювань.

Дослідники виявили, що в порівнянні з людьми, які приймали плацебо, у тих, хто приймав щоденні добавки омега-3, ризик серцевих нападів та смерті від ішемічної хвороби серця на 8% нижчий.

Експерти рекомендують отримувати омега-3 з жирної риби (лосося, оселедця та скумбрії). Але ці результати показують, що харчові добавки можуть бути альтернативою, особливо для людей, які мають проблеми з отриманням достатньої кількості омега-3 зі свого щоденного раціону.

Проте перш ніж визначити оптимальну дозу добавок, варто проконсультуватися з лікарем.

  • Омега 3: користь і шкода. Як вибрати і приймати риб'ячий жир
  • Соняшникова, оливкова чи кокосова – яку олію вибрати? Пояснює дієтологиня Ольга Безугла