Голод мозку. Як нестача мікроелементів може вплинути на гнів та агресію – дослідження
Фото: depositphotos.com

Останні декілька років весь світ спостерігає за емоційними та нераціональними висловлювання в публічному дискурсі. Політики терплять образи під час законодавчих дискусій. Вчені отримують електронні листи та твіти, що містять словесні образи та погрози.

У чому причина поширення гнівної риторики? 

Експерти припускають, що суспільство відчуває "голод мозку" – дефіцит необхідних мікроелементів для його роботи, який погіршує когнітивні функції та регуляцію емоцій. 

Про це розповіли дослідники в галузі харчування та психічного здоров’я, а також автори книги "The Better Brain" Бонні Каплан (професор Cumming School of Medicine, University of Calgary) і Джулія Дж. Раклідж (професорка University of Canterbury) у своїй статті для ресурсу The Conversation.

Ультраоброблені продукти

Якщо людина максимально збалансувала свій раціон та споживає цільні продукти, то вона отримує достатню кількість білків, жирів та вуглеводів.

Проте в магазинах представлений широкий вибір ультраоброблених продуктів: безалкогольні напої, солені та солодкі снеки, підсолоджені пластівці тощо. Вони зазвичай не несуть жодної поживної цінності для організму.

Результати трьох аналізів досліджень 2004 та 2018 років показали:

  • 2004 року в Канаді всі вікові групи отримували 48% калорій з перероблених продуктів;
  • 2018 року в США діти (2-19 років) отримували 67% калорій з ультраоброблених продуктів;
  • 2018 року в США дорослі отримували 57% калорій з ультраоброблених продуктів. 

Автори статті зазначають, що люди знають про негативний вплив цих продуктів на розвиток хронічних захворювань (ожиріння, діабету, серцево-судинних хвороб), але насправді такий тип харчування може негативно вплинути і на роботу мозку.

Мікроелементи та психічне здоров’я

Десяток досліджень з Канади, Іспанії, Японії та Австралії, показали, що люди, які їдять здорову повноцінну їжу, мають менше симптомів депресії та тривоги, ніж люди, які надають перевагу ультраобробленим продуктам.

Наприклад, у багаторічному дослідженні за участі близько 89 000 людей в Японії вчені виявили, що рівень самогубств серед людей зі збалансованим харчуванням, був вдвічі меншим, ніж серед тих, хто споживав менш здорову їжу.

Дратівливість і нестабільний настрій часто є симптомами депресії. Численні незалежні дослідження виявили, що перехід людей з депресією від шкідливого раціону до повноцінного, як середземноморська дієта, спричинило покращення їхнього стану.

Такий раціон зазвичай містить багато цільнозернових, фруктів, овочів, горіхів, бобових, морепродуктів і ненасичених жирів, таких як оливкова олія.

Результати одного з досліджень показали, що приблизно одна третина людей, які перейшли на збалансований раціон на додаток до свого регулярного лікування, увійшли в стадію ремісії. Учасники також повідомили про тижневу економію витрат – приблизно на 20%.

Це розвінчання міфу про те, що ультраоброблені продукти коштують дешевше, ніж здорове харчування. 

Важливим доказом того, що дратівливість, лють і зміни настрою можна вирішити за допомогою збільшення споживання мікроелементів, є дослідження про дієтичні добавки у лікуванні проблем з психічним здоров’ям.

Мозок потребує щонайменше 30 мікроелементів для забезпечення виробництва нейромедіаторів, таких як серотонін і дофамін, а також для розщеплення та видалення побічних продуктів метаболізму.

Багато досліджень про лікування поживними речовинами виявили покращення регуляції настрою та зниження дратівливості та люті.

Отже, якщо люди матимуть здорове харчування, вони краще будуть витримувати стрес. Прихований "голод мозку" є одним із факторів, що сприяє спалахам агресії, люті чи змінам настрою.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин