Хай ллється пісня. Як музика може лікувати мозок – дослідження
Фото: depositphotos.com

Музика має неймовірно потужний вплив на людський мозок. Про це розповідає у своїй статті для ресурсу The Conversation Ребека Аткінсон, дослідниця неврологічної музикотерапії в University of Brighton.

Дослідження показують, що спів, гра на інструменті або прослуховування музики активують численні ділянки мозку, які контролюють мову, рух і пізнання, пам’ять та емоції. Наукові дані також показують, що музика може фізично збільшити речовину мозку, яка допомагає йому відновитися.

Музика також позитивно діє на людей з порушенням функціонування головного мозку. Так дослідження показують, що людям з хворобою Альцгеймера музика допомагає відновити втрачені спогади. Також є дані про пацієнтів, які отримали пошкодження мозку і втратили здатність говорити, але все ще могли співати під час програвання музики.

Враховуючи потужний вплив музики на мозок, вчені досліджують, чи можна використовувати її для лікування багатьох різних неврологічних захворювань, таких як інсульт, хвороба Паркінсона або травма мозку. Одним із таких методів лікування є неврологічна музикотерапія.

Вона схожа на фізіотерапію або логопедію, оскільки спрямована на те, щоб допомогти пацієнтам керувати симптомами та краще функціонувати в повсякденному житті. На сеансах терапії використовуються музичні або ритмічні вправи, щоб допомогти пацієнтам відновити функціональні навички. Наприклад, пацієнти, які знову вчаться ходити після нещасного випадку або травми, можуть ходити в ритмі музики під час сеансу терапії.

Говорити, ходити, думати

Поки що цей тип терапії показав позитивний вплив на людей, які перенесли інсульт, відновлюють навички говоріння, покращують ходьбу та відточують фізичні рухи.

Вчені також дослідили, чи може неврологічна музикотерапія лікувати інші рухові розлади, такі як хвороба Паркінсона. У більшості досліджень у цій області застосовували техніку ритмічних вправ. Вона використовує здатність мозку несвідомо синхронізуватися з ударами, наприклад, ходити з певною швидкістю музики або в її такт.

У порівнянні з терапією без музики, неврологічна музикотерапія, покращує ходьбу та зменшує моменти "замерзання" (тимчасової, мимовільної нездатності рухатися) у пацієнтів з хворобою Паркінсона.

Дослідження також вивчали, чи може цей тип терапії лікувати когнітивні проблеми у людей, які перенесли черепно-мозкову травму або мають хворобу Гантінгтона.

У таких випадках неврологічна музична терапія зосереджується на активації та стимуляції ділянок мозку, які могли бути пошкоджені. Наприклад, префронтальна кора – область мозку, відповідальна за планування, ухвалення рішень, розв'язання проблем і самоконтроль.

Так терапія може включати перемикання пацієнта між грою на двох типах музичних інструментів, коли він чує зміну в музиці, під яку він грає (наприклад, прискорення або уповільнення темпу).

Одне дослідження показало, що такі види діяльності покращують концентрацію та увагу у пацієнтів з черепно-мозковою травмою. Це позитивно вплинуло на їхнє самопочуття та зменшило відчуття депресії чи тривоги.

Музика і мозок

Вважається, що неврологічна музикотерапія працює через те, що музика може активувати одночасно багато різних частин мозку. Для пацієнтів із неврологічними захворюваннями проблемою часто є  зв’язки в мозку, а не одна конкретна область.

Дослідження показують, що музика може унікальним чином формувати нові зв’язки в мозку. Прослуховування музики також покращує відновлення нейронів краще, ніж інші види діяльності, наприклад прослуховування аудіокниг.

Музика має тривалий вплив на мозок. Наприклад, мозок музиканта має міцніші зв'язки, ніж у людей, які не грали на музичних інструментах. Потенційно це важливо для людей з неврологічними захворюваннями, оскільки музика може допомогти відновити пошкоджені зв’язки з часом.

Активація кількох областей мозку може бути причиною того, що неврологічна музична терапія є більш успішною, ніж інші стандартні методи лікування.

З огляду на те, що багато неврологічних захворювань впливають на зв’язки в мозку, здатність музики активувати кілька областей одночасно може допомогти обійти ці проблемні зв’язки та створити нові, дозволяючи людям подолати певні симптоми або краще ними керувати.

Хоча необхідні додаткові дослідження, перш ніж неврологічна музикотерапія буде широко використовуватися в системах охорони здоров’я, ранні результати досліджень показують, наскільки перспективним може бути цей метод. 

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин