Жінки більш схильні до мігрені через рівень гормонів в утробі матері – дослідження
Фото: depositphotos.com

Мігрень є досить поширеним захворюванням. Воно вражає близько 12% населення планети.

Згідно з новим дослідженням, опублікованим в журналі Pain Research, на ризик розвитку мігрені в дорослому віці може впливати рівень гормонів в утробі матері до вашого народження.

Дослідники з University of California, San Diego (UCSD) використали найбільшу у світі базу даних про близнюків, щоб вивчити роль пренатального середовища на статеві відмінності у ризику мігрені. Дані для дослідження надійшли від 51 872 учасників Swedish Twin Registry. База містила інформацію про однояйцевих і різнояйцевих близнюків.

Дослідження показало, що гени, які впливають на ризик мігрені, можуть відрізнятися у чоловіків і жінок. Так інше дослідження показало, що мігрень зустрічається у двічі-тричі частіше у жінок, ніж у чоловіків.

Аналіз виявив значне збільшення ризику мігрені у жінок, які мають близнюка чоловічої статі, у порівнянні з жінками, які мають близнюка-жінку.

Тобто результати свідчать про те, що помітна статева відмінність у поширеності мігрені не повністю пояснюється генетичними факторами, водночас демонструючи, що маскулінізація пренатального середовища може підвищити ризик мігрені у жінок.

Цей ефект вказує на потенційний вплив рівня гормонів в утробі матері на розвиток мігрені у дитини в майбутньому.

Автори дослідження сподіваються, що їхнє дослідження спричинить більш ефективне та цілеспрямоване лікування мігрені.

"Результати нашого дослідження важливі, адже що більше ми розуміємо фактори, які сприяють мігрені, і особливо відмінності між чоловіками та жінками, то більше можливостей для покращення клінічної допомоги, діагностичних здібностей та терапевтичних заходів як для чоловіків, так і для жінок", – пояснює Метью Паніцзон, доцент нейропсихології в UCSD і провідний дослідник.

"Відчуваю, що ми заглядаємо за завісу, щоб зрозуміти процес, який призводить до мігрені, і досвід пацієнтів. Завдяки цьому дослідженню ми знаємо, що вплив гормонів розпочинається ще до народження, внутрішньоутробно. Що більше ми розуміємо, то краще ми зможемо розробити стратегію для покращення лікування", – пояснює в інтерв'ю для Healthline Браян Бойд, невролог з Providence St. Joseph Hospital in Orange.

Що це означає для клінічної практики

Бойд поки що не бачить клінічного застосування результатів цього дослідження: "Я не очікую значного стрибка вперед у лікуванні, але через 10 років ми зможемо розглядати це дослідження як поворотний момент".

Невролог Кліффорд Сегіл також пояснив Healthline, що співвідношення мігрені між чоловіками та жінками, викладене в дослідженні, важливе. Проте поки що це не має негайного впливу на клінічну практику.

"Я не думаю, що ми використовуватимемо гормони для лікування мігрені. Ми можемо спробувати давати протизаплідні таблетки, що містять тільки прогестин, щоб зменшити головний біль, але це не працюватиме постійно. Зміна гормонів не є одним з найефективніших методів лікування", – додає Сегіл.

Проте експерти додають, що дослідження може мати певну користь у сфері генетичного консультування.

"Коли у мами мігрень, найімовірніше, дочка також матиме її. Якщо у батька мігрень, найімовірніше, у синів вона проявиться, але немає жодних гарантій. Яблуко від яблуні недалеко падає, але кожен отримує свою колоду карт", – стверджує Сегіл.

Нові методи лікування 

Мігрень зазвичай асоціюється з сильним головним болем. Проте насправді це неврологічне захворювання, яке викликає певні симптоми, включно з нудотою, запамороченням та підвищеною чутливістю до світла, звуків і запахів.

За словами Сегіл, останні кілька років лікування мігрені було успішним через інноваційні ліки. Деякі з них стали доступними.

Лікар закликає людей з мігренню звертатися не до сімейного лікаря, а до невролога. Спеціаліст допоможе визначити тип мігрені та призначити необхідне лікування.

Експерти Mayo Clinic також радять дотримуватись таких порад:

  • За перших ознак мігрені знайдіть спокійне місце: вимкніть світло, накладайте гарячі або холодні компреси на голову та шию, випийте кофеїновмісний напій. У невеликих кількостях кофеїн може полегшити біль у разі мігрені на ранніх стадіях.
  • Встановіть регулярні години сну. Прокидайтесь і лягайте спати в один і той самий час щодня – навіть у вихідні. 

  • Влаштуйте собі відпочинок наприкінці дня. Все, що допомагає вам розслабитися, може сприяти кращому сну: слухайте заспокійливу музику, приймайте теплу ванну або читайте улюблену книгу.

  • Зведіть до мінімуму відволікання. Збережіть свою спальню для сну та інтимної близькості. Не дивіться телевізор і не беріть у ліжко робочі матеріали. Закрийте двері вашої спальні. 

  • Їжте приблизно в той самий час щодня.

  • Не пропускайте приймання їжі. Голодування підвищує ризик мігрені.

  • Ведіть щоденник харчування. Відстеження продуктів, які ви їсте, і коли ви відчуваєте мігрень, може допомогти визначити потенційні харчові тригери. Уникайте продуктів, які викликають мігрень. 

  • Регулярно займайтесь спортом. Під час фізичної активності ваше тіло виділяє певні хімічні речовини, які блокують сигнали болю до вашого мозку. Ці хімічні речовини також допомагають полегшити тривожність і депресію, які лише погіршують мігрень.

  • Підтримуйте здорову вагу. Ожиріння підвищує ризик хронічних головних болів. 

  • Управляйте стресом. Стрес і мігрень часто йдуть поруч. Ви не можете уникнути щоденного стресу, але ви можете тримати його під контролем. Наприклад, розпоряджайтеся своїм часом розумно, постійно оновлюючи свій список справ, як на роботі, так і вдома. Делегуйте все, що можете, і розділіть великі проєкти на маленькі частини. Робіть перерви для швидкої прогулянки та розтяжки. Залишайтесь позитивними: "Це буде важко, але я можу це зробити". Шукайте ресурсні активності, які дають насолоду.

Поєднання ліків зі здоровим способом життя часто може бути найефективнішим способом боротьби з мігренню.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин