Неочевидний наслідок стресу. Чому ми стискаємо щелепи і скрегочемо зубами. Що з цим робити
Фото: depositphotos.com

За словами стоматологів та доцентів University of Sydney, Дейла Хоуса та Олександра Холдена, з початку пандемії збільшилась частота стискання та скреготіння зубами (відомі, як бруксизм та парафункція).

Вони можуть включати біль у зубах та яснах, а також у щелепних суглобах та м’язах. Біль може бути виснажливим і суттєво впливати на повсякденне життя.

Хоус та Холден у своїй статті для ресурсу The Conversation пояснили, що може бути причиною стискання щелеп та скреготіння зубами та що з цим робити.

Коли зуби мають "зустрічатися"

Верхні та нижні зуби створені для того, щоб зустрічатися тільки тоді, коли людині це потрібно – для відкушування та пережовування їжі. Тобто лише невелику частину дня зуби мають стикатися один з одним.

Подумайте, як зараз розташовані ваші зуби та щелепи. Якщо ви не їсте і не жуєте під час читання, вони повинні бути розставлені, незалежно від того, чи закриті ваші губи та рот.

Якщо ми скреготимо або стискаємо більше ніж це потрібно, зуби з часом можуть "зношуватися", а м’язи щелепи стають втомленими та напруженими.

Скронево-нижньощелепні суглоби, що прикріплюють нижню щелепу до черепа, містять диск, який допомагає контролювати рух щелепних суглобів. Він може деформуватися або зміщуватися, що може призвести до клацання, погіршення функції та болю.

Чому виникає скрегіт зубами

Один із головних факторів – стрес.

За словами Холдена, він завжди запитує у пацієнтів про стрес, коли ті скаржаться на біль у щелепних суглобах і навколишніх м’язах. Часто пацієнти відповідають, що в них немає стресу. Проте в процесі розмови головні стресори швидко стають очевидними.

Нова робота, проблеми вдома чи в родині, змін у житті – звичайний досвід, який напружує нас більше, ніж ми усвідомлюємо.

Як позбутися цієї звички

Першим кроком є ​​усвідомлення того, що скреготіння та стискання щелеп можна контролювати та зупиняти.

Стоматологічний огляд допоможе виявити ознаки скреготу зубами та стискання щелеп. Наприклад, тріщини на зубах і пломбах, зношені коронки, підняті краї зуба і ніжні м’язи щелепи. 

Якщо ви скреготите вночі (запитайте про це свого партнера), ви можете прокинутися з болем в зубах, щелепних суглобах або м’язах голови та шиї. Поговоріть зі своїм стоматологом про пристрій для підняття прикусу. Він захищає зуби та щелепи під час сну.

Також експерти радять уникати жувальної гумки протягом тривалого часу людям, у яких є біль у щелепах під час стискання та розтискання щелеп.

Зрештою, пацієнтам необхідно також усунути стресові фактори, які можуть бути основною причиною.

Для багатьох людей скрегіт зубами має циклічний характер і періодично зникає після подолання джерела стресу.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин