Стрес прискорює старіння. Проте цей процес можна сповільнити – дослідження
Фото: depositphotos.com

Протягом останніх років учені розробили способи вимірювання біологічного віку, відстежуючи хімічні зміни в ДНК, які відбуваються природним чином у міру старіння. 

У новому дослідженні вчені з Yale University використали такий годинник як GrimAge, щоби відповісти на два запитання: 

  • наскільки хронічний стрес прискорює біологічний годинник?
  • чи існують способи сповільнити його і продовжити здорове життя?

Згідно з їхніми висновками, опублікованими в журналі Translational Psychiatry, стрес справді прискорює біг годинника, але люди можуть допомогти впоратися з наслідками, посиливши регуляцію емоцій і самоконтроль.

Раджіта Сінха, професорка психіатрії в Yale University, професорка нейронауки в Yale Child Study Center та одна з авторів досліджень, протягом десятиліття вивчала стрес та його вплив на психічне та фізичне здоров'я людини.

Вона виявила, що тривалий стрес збільшує ризик серцевих захворювань, залежності, розладів настрою та посттравматичного стресового розладу. Це може впливати на обмін речовин, прискорюючи розлади, пов’язані з ожирінням, зокрема цукровий діабет. Стрес також підриває здатність регулювати емоції та ясно мислити.

Команда Yale University на чолі з Сінхою та Захарі Гарванеком, резидентом Yale Department of Psychiatry, вирішила дослідити, чи прискорює стрес процес старіння у відносно молодої та здорової популяції. 

У дослідженні взяли участь 444 людей від 19 до 50 років. Вони надали зразки крові, які використовувалися для оцінки вікових хімічних змін, зафіксованих GrimAge, а також інших маркерів здоров’я. Учасники також відповідали на запитання для виявлення рівня стресу та психологічної стійкості.

Навіть після врахування демографічних і поведінкових факторів (куріння, індекс маси тіла, раса та дохід) дослідники виявили, що ті, хто отримав високі бали за показниками, пов’язаними з хронічним стресом, мали прискорене старіння та фізіологічні зміни, зокрема підвищену резистентність до інсуліну.

Проте стрес не однаково вплинув на здоров’я кожного учасника. Учасники, які отримали високі результати за двома показниками психологічної стійкості (регуляції емоцій та самоконтролю), були більш стійкими до впливу стресу на старіння та резистентності до інсуліну.

"Ці результати підтверджують поширене уявлення про те, що стрес змушує нас старіти швидше. Проте вони також пропонують перспективний спосіб мінімізувати несприятливі наслідки стресу шляхом посилення регуляції емоцій та самоконтролю", – пояснює Гарванек.

Тобто що людина більш психологічно стійка, то вища ймовірність, що вона проживе довше і матиме здоровіше життя.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин