Як хатні справи впливають на здоров'я літніх людей – дослідження
Фото: depositphotos.com

Миття посуду, садівництво, прибирання – не тільки допомагають створити затишок, але й позитивно впливають на здоров'я людей.

Це підтверджує нове дослідження, опубліковане в журналі BMC Geriatrics.

"Вчені знають, що фізична активність позитивно впливає на мозок, але наше дослідження вперше показало, що хатні справи матимуть подібний вплив. Розуміння того, як різні форми рухливості сприяють здоров’ю мозку, є вирішальним для розробки стратегій зменшення ризику погіршення когнітивних здібностей та деменції у літніх людей", – пояснює Ной Коблінський, фізіолог та провідний автор дослідження.

У дослідженні взяли участь люди віком від 71 року. Дослідницька група з канадської лікарні Baycrest Hospital оцінила стану здоров'я учасників, результати візуалізацію мозку та когнітивного тесту для перевірки їхніх розумових можливостей.

Результати показали, що дорослі, які регулярно займались хатніми справами (прибирання, приготування їжі та садівництво) мали більший об’єм мозку.

Окрім цього, цей вид активності прирівнювався за користю до аеробіки низької інтенсивності, яка позитивно впливає на здоров'я серця та судин.

"Результати дослідження можуть мотивувати літніх людей збільшувати щоденну активність. Оскільки домашні справи є природним і часто необхідним аспектом повсякденного життя, і тому виглядають більш практичним способом рухливості", –  пояснює лікарка та старший автор дослідження Ніколь Андерсон.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.