Де знайти мотивацію для занять спортом – поради від професійних тренерів
Фото: depositphotos.com

Іноді і тіло, і мозок виступають проти тренування за розкладом. Добре, коли такий настрій збігається з днем відпочинку. Проте у звичайний тренувальний день лінь або небажання не мають стати на шляху до здоров'я та фігури вашої мрії.

Рекомендуємо також прочитати:

Ідіть з дитиною на сквош. Радимо, як знайти корт, тренера та спорядження, і скільки коштує

Тренери та професійні спортсмени також зізнаються, що інколи борються з лінню та небажанням тренуватися. Проте знаходять додаткову мотивацію та сили.

Про свої методи заохочення до спорту вони розповіли в інтерв'ю для ресурсів Myfitnesspal та Healthline.

  • Правило 10 хвилин

Що стосується фізичної активності, то трішки рухливості краще, ніж нічого. Отже, пообіцяйте собі виконати 10-хвилинне тренування. Швидше за все, після такої активності у вас з'явиться енергія на продовження тренування.

Є інший варіант. Розбийте 30-хвилинне тренування на три 10-хвилинні активності. Так до кінця дня ви виконаєте повноцінне тренування і отримаєте максимальну користь.

  • Використовуйте фітнес-застосунок

Є сотні програм для фітнесу з готовими відеотренуваннями, починаючи від йоги та пілатесу, закінчуючи високоінтенсивними інтервальними тренуваннями.

Виберіть один додаток і заплануйте щоденні тренування, встановлюючи нагадування. Наприклад, кардіо в понеділок, йога у вівторок, силові тренування в середу тощо.

Читайте також:

  • Час від часу дивіться на власну фотографію

За словами тренера Рамсі Бержерона картинка вартує тисячі слів: "Помістіть фотографію, де ви у своїй найздоровішій формі, у місці, де ви побачите її, коли бракуватиме мотивації. Наприклад, біля монітора комп’ютера або навіть на холодильнику".

  • Розробіть рівні тренувань

Перетворіть тренування у змагання із собою. Тобто розробіть три плани активності: бронзовий, срібний та золотий. Якщо у вас не має мотивації, то виконайте бронзовий комплекс. Наприклад, підіть на 30-хвилинну прогулянку. Срібний рівень – це пробіжка на 4 км, а золотий – на 8 км.

Бронза – це не золото, але це допоможе вам залишатися в грі і підтримувати свій тонус.

  • Змініть оточення

Оточення може істотно змінити ставлення до тренувань. Іноді навіть зміна кімнати, де ви звикли тренуватися, може стати додатковою мотивацією. 

З потеплінням тренування можна проводити на спортивному майданчику біля дому чи в парку.

Тренування на вулиці:

  • Цікаві вправи для HIIT у парку. Спалюємо калорії на свіжому повітрі
  • Що таке тренування Буткемп. Ідеальний спосіб схуднути до літа у веселій компанії
  • Вуличні тренування. Вправи на сходинках – худнемо та прокачуємо сідниці
  • Знайдіть компанію для тренування

Ваш "спортивний друг" може змотивувати вас власним прикладом. Карантинні обмеження не стануть вам на заваді. Адже займатися спортом можна і у відеочаті. 

Згідно з дослідженням Університету Пенсільванії 2016 року, онлайн-тренування з друзями можуть також сприяти збільшенню фізичної активності.

  • Подумайте, як відчуватимете себе після тренування

Візуалізація – потужний інструмент на шляху до цілі. Уявіть, яке задоволення та гордість ви будете відчувати після тренування. Це допоможе вам підкорити кілометри пробіжки чи кількість підходів присідань.

  • Покладіть телефон в іншу кімнату

Повідомлення та електронні листи від вашого начальника вбивають мотивацію, коли ви намагаєтеся займатися спортом. Щоб уникнути втрати запалу на півдорозі, покладіть телефон в іншу кімнаті далеко від місця, де ви тренуєтесь.

  • Сприймайте тренування, як спосіб піклування про себе

За словами психотерапевта Девіда Пфафф, однією з головних проблем людей є боротьба з негативним уявленням про себе.  Попри те, що компліменти можуть позитивно впливати на сприйняття себе. Варто також самостійно проявляти турботу про себе. Фізичні вправи – чудовий спосіб попіклуватися про своє здоров'я та самопочуття.

Читайте також:

  • Придумайте винагороду для себе

"Наше тіло і розум процвітають від нагород. Наприклад, після тренування дозвольте собі подивитися улюблене телешоу або скуштувати смачний протеїновий коктейль", – радить Джастін Свенсон, сертифікований персональний тренер.

Ви також можете спробувати поєднання спокус. Наприклад, слухайте подкаст під час тренування або новий альбом улюбленого виконавця під час пробіжки.

  • Покладіться на дисципліну

Коли мотивація згасає, нехай дисципліна вас мотивує. Тренування має перейти в регулярну звичку, яка є незамінною запланованою справою хоча б три рази на тиждень. 

Тобто фізична активність має стати важливою справою на рівні чищення зубів чи пиття води зранку.

  • Кожне пропущене тренування – крок назад 

В інтерв'ю для видання LIGA.Life Світлана Шмідт, майстриня спорту міжнародного класу з легкої атлетики та рекордсменка України з бігу на 3 км, пояснила, що не можна після великої перерви відразу бігати великі дистанції. Краще починати повільно.

А отже, перерви перешкоджають розвитку. Пам'ятайте про це, перш ніж відмовитись від тренування.

  • Зробіть собі виклик

Світлана Шмідт також радить придбати собі, наприклад, реєстрацію на забіг і поставити мету. Це дасть додаткову мотивацію для тренувань.

"Розкажіть про це всім і поступово крок за кроком йдіть до неї. Біг не любить метушні й поспіху".

Ще більше про біг для початківців ви можете прочитати тут:

  • Перетворіть хатні справи в тренування

Якщо ви не хочете робити повноцінне тренування, перетворіть рутинні справи у фізичну активність. Наприклад, під час прибирання увімкніть жваву музику, додайте до звичних рухів стрибки, присідання, випади або навіть танцювальні рухи. 

Чим більше ви включаєте вправи у свої повсякденні справи, тим легше вам буде мотивувати себе робити більше.

  • Придбайте нову форму чи спортивне спорядження

Тренерка Беккі Селві радить нагадати собі про фінансове зобов'язання, коли зникне бажання тренуватися. Адже кросівки, обладнання для домашніх тренувань або онлайн-програма коштували чимало, щоб ними не користуватися.

Читайте також:

Більше спорту та корисних порад – у нашому Телеграм каналі Бути здоровим – просто.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.