Як держава платитиме за інфаркти й інсульти з 1 квітня: ціна залежить від якості лікування
Колаж LIGA.net

Нова програма медичних гарантій, за якою працюватиме майже вся медицина країни, вступає в силу 1 квітня.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Інфаркти та інсульти залишаються в переліку пріоритетних послуг. Національна служба здоров'я доплачуватиме лікарням за складність випадку, лікування, за більш технологічні методи, які дозволяють пацієнту мати шанси вижити і не отримати інвалідність.

Про це в інтерв'ю LIGA.Life розповів керівник НСЗУ Андрій Віленський.

"Якщо раніше на інфаркти-інсульти був один тариф – до прикладу, на інсульти 27 000 грн – то зараз тарифи різняться залежно від того, яку допомогу пацієнт отримує", – пояснює він.

Якщо це тромбоекстракція, це 97 821 грн, якщо тромболізиз – 54 000 грн.

Базовий тариф за лікування інсульту зменшується і буде 14 698 грн, якщо немає більш технологічних втручань.

"Там, де пацієнту потрібно, маємо стимулювати технологічні методи діагностики та лікування. До того ж, раніше єдиний тариф не впливав на тактику лікування, не було додаткових стимулів у лікаря", – додає Віленський.

Наприклад, у пацієнта ставався інсульт, його привозили ще під час терапевтичного вікна (перші години після інсульту, коли меддопомога найефективніша. – Ред.) і йому могли провести тромболізиз, але не провели.

Підвищення тарифу, переконує голова НСЗУ, збільшує шанс отримати цю технологію. Так само й інфаркт. Де робитимуть стентування, буде вищий тариф – 32 612 грн. Без стентування – 17 474 грн.

Більше про те, що чекає українську медицину з 1 квітня і чи вистачить на все грошей, читайте в інтерв'ю: Зміни в медицині з 1 квітня: як рухається медреформа. Тарифи, нові підходи, перевірки