Як можна щепитися залишками АстраЗенеки або Файзера – пояснює МОЗ
Ілюстрація Depositphotos.com

Наразі в Україні щеплять трьома вакцинами – Коронаваком, Астразенекою та Комірнаті (Файзер). 

Усім охочим доступний наразі лише Коронавак, АстраЗенека та Комірнаті визначені МОЗом для цільових груп. Нинішньою партією Астразенеки щеплять усіх, хто раніше отримав першу дозу цієї вакцини. А Файзер передбачили для вакцинації освітян, чиновників та організованих колективів, які записалися в чергу ще кілька місяців тому.

Однак якщо за медпоказами вам не можна Коронавак, чи хочеться тільки АстраЗенеку або Файзер, можна спробувати "вполювати" залишкові дози.

"Є випадки в регіонах, коли вводять і першу дозу АстраЗенеки зараз, щоб залишки вакцини не виливали. Астразенеку зберігають у 10-дозному флаконі. Тому якщо флакон відкрили, а не всі записані на другу дозу прийшли, залишок можна використовувати на перше щеплення", – пояснила в інтерв’ю LIGA.Life Марія Карчевич, гендиректорка Директорату з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров'я МОЗу. 

За її словами, наказ про залишкові дози скасовали, тому якщо хочете щепитися залишком АстраЗенеки, поінформуйте про це свого сімейного лікаря чи пункт щеплення, що готові прийти, якщо така ситуація виникне.

Та ж історія з вакциною Комірнаті від Файзер. Це вакцина, яка має 6 доз у флаконі. Коли не всі люди зі списку з’явилися, залишками можна щепити будь-кого, щоб не було розливу, пояснює Карченвич.

Тобто щепитися залишкою дозою можливо, однак для цього треба тримати контакт з людьми, які щеплюють цими вакцинами і можуть зателефонувати вам у разі залишків.

Повне інтерв'ю читайте тут: Хто на яку вакцину і коли може претендувати в Україні, як і хто її ділить – пояснює МОЗ