Як відволікання на роботі впливає на рівень стресу – дослідження
Фото: depositphotos.com

Головне завдання дослідження – виявити наслідки соціального тиску та відволікань під час робочого дня.

Про це повідомляє Science Alert.

Лабораторія стала імітацією реального офісного середовища, обладнаного декількома рядами столів з комп'ютерами. Адже за сценарієм експерименту учасники працювали у страховій компанії, виконуючи різні офісні завдання. 

Усього у дослідженні взяли участь 90 осіб, які були поділені на три групи: контрольна, "стрес-стан 1" та "стрес-стан 2".

Учасники контрольної групи мали лише виконати свою роботу і одне додаткове завдання.

Учасники груп "стрес-станів" повинні були виконати завдання, яке включає психосоціальний стрес. Вони мали підготуватися до співбесіди, а потім її пройти.

Група "стрес-стан 1" відривалась від роботи, заповнюючи різні анкети. Учасники групи "стрес-стан 2" постійно отримували повідомлення у різних чатах, у яких їх просили узагальнити та негайно поділитися інформацією про аспекти роботи, яку вони виконують.

Рівень стресу учасників контролювався трьома способами: заповнення анкет про те, як вони почуваються кожні 15-20 хвилин, аналіз слини та контроль пульсу за допомогою спеціального апарату.

Результати показали, що в порівнянні з контрольною групою учасники двох груп "стрес-станів" мали підвищений пульс і вищий рівень гормону стресу – кортизолу. 

Варто зазначити, що учасники, які постійно отримували повідомлення в чатах, випускали майже вдвічі більше рівня кортизолу, ніж ті, хто переривався на анкети.

Фізіологічні результати дослідження не здивували вчених. Проте результат опитувань учасників був несподіваний.

Учасники, які мали найбільший рівень виділення гормону насправді повідомили, що під час експерименту мали кращий настрій, ніж учасники інших груп. Вони відчували менше стресу та страху перед співбесідою, ніж люди з групи "стрес-стан 1".

Дослідники припускають, що соціальна залученість та взаємодія з іншими співробіниками у чатах може викликати підвищення почуття впевненості та контролю над ситуацією. 

Окрім того, листування відвертало увагу не тільки від роботи, але й від думки про майбутню співбесіду, а отже, про стрес.

Отже, вчені припускають, що відволікання на робочому місці можуть часом сприйматися як позитивні, принаймні з точки зору зменшення стресу. Оскільки вони можуть відвертати увагу працівників від речей, які негативно впливають на їхній настрій.

Проте дослідники також зауважили, що вплив відволікань на рівень стресу на роботі потребує подальшого дослідження.

  • Як заняття спортом знімають стрес — розповідає наука
  • Домашні улюбленці зменшують стрес під час COVID-19 – дослідження
  • Все набридло. У вас стрес, і в голові витають погані думки. Спробуйте практику майндфулнес