Як пандемія COVID-19 вплинула на сни жінок і чоловіків. Дослідження

Згідно з новим міжнародним дослідженням, опублікованим у журналі APA PsychNet (American psychological association), пандемія коронавірусу на жіночі сни вплинула більш негативно, ніж на чоловічі.

Як розповіла авторка дослідження Дейрдре Барретт, доцент Гарвардської медичної школи, в процесі аналізу відповідей, найбільшою різницею між пандемічними та допандемічними снами були теми, пов’язані зі смертю. Для пандемічних сновидінь їх було втричі більше порівняно з періодом до початку пандемії.

У загальних результатах жінки продемонстрували нижчий рівень позитивних емоцій та вищий рівень тривоги, гніву, порівняно зі снами до пандемії.

Читайте також: Як мелатонін може допомогти заснути і почуватися краще

З іншого боку, пандемічні сни чоловіків також демонстрували вищий рівень негативних емоцій, тривоги та смерті, ніж у допандемічних снах. Утім, як зазначають автори дослідження, не такий високий, як у жінок.

Барретт зосередилася на гендерних відмінностях у снах та відмінностях у звичайний час. 

"Я вивчала інші сни періодів кризи: американців після 11 вересня, кувейтців після іракської окупації та сновидіння людей з нацистського табору для військовополонених. Тож як тільки почалася пандемія, мені було цікаво побачити, як ці сни будуть схожі на інші кризи та будь-які характерні елементи, які вони можуть мати", – пояснила Барретт.

"Опитування триває, і я маю намір порівняти емоції та теми від початку, середини та кінця пандемії. Я вже по помічаю перехід від сновидінь, більш безпосередньо про хворобу, до снів про її вторинні наслідки: локдаун, відновлення роботи на тлі все ще високого рівня присутності вірусу, домашнє навчання тощо", – сказала Барретт.