Як поєднання сну та спорту впливає на тривалість життя – дослідження
Фото: depositphotos.com

Розлади сну негативно впливають на здоров'я людини, збільшуючи ризики розвитку серцево-судинних захворювань, інсульту та раку.

Це підтверджує дослідження, опубліковане в British Journal of Sports Medicine

Дослідники вивчили дані приблизно 380 000 чоловіків та жінок середнього віку, які брали участь у британському дослідженні Biobank. Вони також порівняли тижневий рівень фізичної активності учасників з їхньою якістю сну.

Протягом 11 років на підставі аналізу даних вчені оцінили десяток поєднань фізичної активності та сну.

Наприклад, вони порівняли, як на здоров'я впливає:

  • поєднання денної сонливості з середнім рівнем щоденної рухливості;
  • режим сну "сова" (пізні підйоми та пізній сон) з високим щоденним рівнем фізичної активності.

З урахуванням усіх змінних вчені дійшли висновку: що нижчий показник сну, то вищий ризик ранньої смертності з будь-якої причини. Особливо зростає смертність від серцево-судинних захворювань та раку легень.

Натомість вищий рівень фізичної активності у комбінації зі здоровим сном показали найнижчі ризики розвитку серцевих захворювань та онкології.

Тобто шкода, спричинена поганим сном, посилюється низьким рівнем фізичної активності, і навпаки: користь якісного сну посилюється вищим рівнем рухливості.

Це доповнює численні попередні дослідження, які показують міцний зв’язок між сном і спортом. Адже фізична активність суттєво впливає на добовий ритм людини та регуляцію гормонів, необхідних для глибокого сну. 

"Регулярна активність покращує функцію гормонів, включно з мелатоніном і кортизолом, які є невід’ємними елементами регулювання сну. Це пов’язано з низкою переваг, такими як покращення контролю болю, емоційного здоров’я, зменшення накопичення жиру та зниження кров'яного тиску. У міру поліпшення гормональної регуляції внутрішній годинник працюватиме ефективніше. Це матиме значні наслідки для сну", – пояснює в інтерв'ю для Bicycling Шон Янгстедт, професор College of Nursing and Health Innovation в Arizona State University.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує дорослим у віці 18-64 років виконувати щотижня принаймні 150 хвилин аеробних вправ середньої інтенсивності або щонайменше 75 хвилин високоінтенсивних вправ.

За словами експертів, силових тренувань теж не слід уникати. Приділяйте їм щонайменше 2 дні на тиждень. 

Читайте також:

Більше спорту та корисних порад – у нашому Telegram-каналі Бути здоровим – просто.